Zo profiteer je het meest van je verplichte rookmelders

Honden zijn volgens velen de beste vrienden van mensen, maar bij BHV.NL vinden we dat rookmelders op een goede tweede plaats komen. Rookmelders waken over je huis of werkplek en waarschuwen bij brand, zodat je jezelf en anderen op tijd in veiligheid kunt brengen.  Rookmelders zijn zó belangrijk, dat ze met ingang van 1 juli 2022 verplicht zijn. In dit artikel vertellen we je meer over deze compacte levensredders.
Rookmelders maken je leven een stuk veiliger. Als je wakker bent, merk je het wel als er in dezelfde ruimte iets vlamvat. Maar wat als er in de kelder kortsluiting optreedt en er breekt brand uit? Of er ontstaat brand op het moment dat je ligt te slapen? Op dat moment ruik je niets. Een rookmelder kan het verschil maken tussen op tijd vluchten en een catastrofale afloop. Een goede rookmelder is een extra set zintuigen.

Waar moet je op letten?

Rookmelders hebben niet het eeuwige leven. Rookdetectiecellen degenereren en daarom moet je een rookmelder na een bepaalde periode vervangen. Meestal is dit tien jaar, maar op de verpakking van de rookmelder vind je de werkelijke levensduur.
 
Er zijn nog meer zaken om rekening mee te houden. De batterijen, bijvoorbeeld. Rookmelders met batterijen die je elk jaar moet vervangen zijn misschien goedkoper in aanschaf, maar tel daar rustig nog zo’n twee tientjes bij op (9 jaar x € 2,- aan batterijen). Aan deze ‘voordelige’ melders kleeft nog een nadeel: je moet er elk jaar aan denken om de batterijen tijdig te vervangen. En dan moet je ook nog elk jaar het keukentrapje op.
 
Ons advies: schaf een rookmelder aan met een batterij die tien jaar meegaat. En wil je het écht goed aanpakken, schaf dan een set melders aan die je aan elkaar kunt koppelen. Gaat er ééntje af, dan piept de rest in koor mee. Wil je écht goed bezig zijn, plaats dan ook een koppelbare rookmelder bij de buren voor maximale veiligheid.
 
Rookmelders aanschaffen kost even wat geld, maar zie het gerust als een belangrijke investering in je eigen veiligheid en gezondheid. Daar moet je niet op bezuinigen.

De beste plek voor je rookmelders

Is je woning bij de bouw niet uitgerust met rookmelders? Dan moet je er dus zelf voor zorgen. Elke woonverdieping moet minstens één rookmelder hebben. Wij adviseren om zowel de vluchtroute (hal, gang, bijkeuken etc.) als de slaapruimten - dus ook zeker de kinderkamers - te voorzien van een rookmelder. Belangrijk: hang je rookmelder altijd aan het plafond. Rook stijgt namelijk op. Hang de melders altijd minstens vijftig centimeter van een muur of hoek.
 
Nog een paar tips: we raden je aan om een rookmelder boven je elektriciteitskast te hangen. Heb je een e-bike? Hang dan ook een rookmelder boven de laadplek. Verder moet je niet vergeten om de rookmelders elke maand even te testen, bijvoorbeeld op de eerste maandag van de maand. Zet het desnoods in je agenda.

Verzekeringen en rookmelders

Uiteindelijk bepalen verzekeraars zelf of de aanwezigheid van rookmelders invloed heeft op de hoogte van de premie, of de uitkering van het schadebedrag bij brand. Wij verwachten dat de invloed klein zal zijn, maar check voor de zekerheid de polis. Beter nog: zorg gewoon dat je huis rookmeldertechnisch goed is uitgerust. Daar bewijs je jezelf en de mensen om je heen een uitstekende dienst mee.

Handhaving

Ook al geldt er vanaf 1 juli 2022 een rookmelderplicht; in de praktijk gaan instanties, zoals gemeenten en de politie, niet controleren. Maar daar moet je het ook helemaal niet van af te laten hangen. Rookmelders hang je op voor jouw veiligheid en die van de mensen die je lief zijn. Dat is meer dan genoeg reden, toch?

Pas op! Momenteel zijn er criminelen actief die deze wettelijke verplichting misbruiken om je huis binnen te komen en geld en andere waardevolle spullen te stelen. Daarvoor waarschuwt de Politie. Let dus op wie je binnenlaat. Gemeente- en politiemedewerkers controleren niet. Woningcoperaties kunnen wel langs komen om er een te installeren of voor een check, maar zullen hier vooraf over communiceren. 

Wil jij leren hoe je een brand blust?

Wil jij leren hoe je een brand blust, of wil je meer leren over hoe je jezelf en anderen veilig houdt in het geval van een brand? Dan kun je je inschrijven voor onze BHV basiscursus. Heb je al een basiscursus gedaan en wil je jouw kennis opfrissen? Dan kun je bij ons ook de BHV herhalingscursus volgen. Wil je meer weten over wat wij bieden op het gebied van (bedrijfs)veiligheid? Neem dan contact met ons op. 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.