Versoepeling richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie

Hoe verleen je hulp in tijden van crisis?
Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen in geval van een calamiteit. Om jou als hulpverlener te adviseren hoe je de hulpverlening het beste kan aanpakken hebben we heel beknopt wat informatie voor je op een rij gezet.

Richtlijnen voor reanimeren per 22 juni versoepeld!

Nu de verspreiding van het virus is afgenomen en het aantal besmettelijke mensen volgens het RIVM flink is gedaald, is de kans op een bestemming zeer klein geworden. Daarom heeft de Nederlandse Reanimatieraad in overleg met HartslagNu, het RIVM, De Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland de volgende richtlijnen opgesteld:

Vanaf 22 juni gaan de richtlijnen voor een reanimatie buiten het ziekenhuis weer zoveel mogelijk terug naar normaal en mag er weer gereanimeerd worden mét mond-op-mondbeademing. 

>> Download de poster:
Hoe handelt een BHV'er tijdens
een calamiteit deze tijd

Ga NIET naar een reanimatie als:

 • Je positief ben getest op covid-19 en zolang je door GGD/RIVM als besmettelijk wordt beoordeeld
 • Je je ziekt voelt / één of meerdere klachten hebt die passen bij besmetting met het coronavirus of een huisgenoot hebt met één of meerdere klachten
 • Je tot een risicogroep behoort of dat voor één van je huisgenoten geldt.

Normaal reanimatieprotocol

Vanaf 22 juni geldt weer het normale reanimatieprotocol zoals we dat in Nederland voor de coronacrisis gewend waren inclusief beademen, tenzij de centralist van de meldkamer anders aangeeft. 
 • Geef wel mond-op-mondbeademing
 • Geef wel borstcompressies
 • Sluit wel een AED aan
Voor alle reanimaties gelden de volgende aandachtspunten:
 • Vraag de meldkamercentralist of van de normale richtlijnen moet worden afgeweken
 • Hanteer zoveel mogelijk de (hygiëne)maatregelen zoals de overheid adviseert
 • Beperk in alle gevallen het aantal hulpverleners dat zich met de daadwerkelijke reanimatie bezigheid tot het minimum. Maximaal twee BLS-hulpverleners bij het slachtoffers, anderen staan op meer dan 1,5m afstand
 • Was na een reanimatie je handen en polsen met water en zeep. Als alternatief kan handenalcohol gebruikt worden. 

Krijg je in de dagen/weken na de reanimatie klachten die mogelijk duiden op COVID-19, dan kun je je laten testen: ​https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen 

Uitzondering bij covid-19: aangepast protocol

Als de meldkamercentralist oordeelt dat het slachtoffer besmet is met covid-19, kun je nog steeds hulpverlenen, maar dan door de covid-19 richtlijnen te volgen. In dit geval geldt voor de hulpverleners:
 • Beoordeel ademhaling door alléén te kijken! Open de luchtweg niet en kom niet bij het hoofd van het slachtoffer om te voelen en te luisteren
 • Is de ademhaling niet normaal en ga je reanimeren, dek dan de mond en neus van het slachtoffer af met een stoffen doek, kledingstuk of mondmasker
 • Geef geen mond-op-mondbeademing. 
 • Geef wel ononderbroken borstcompressies
 • Sluit wel de AED aan

Richtlijnen zijn een advies

Belangrijk om te melden is dat de versoepeling van de richtlijnen een advies is. Je kan ervoor kiezen om geen beademingen te geven als je dat niet wil of kan. Deze keuze geldt ook andersom. Als je wél mond-op-mondbeademing wil geven bij iemand waarvan je weet dat hij/zij besmet is, dan is dat jouw keuze. Zeker als het gaat om een partner of familielid is het logisch dat je dan gewoon wilt reanimeren. 

Lees meer

 • De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  Je hebt er vast al eens over gehoord of gelezen: een lotusslachtoffer. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom zou je een lotusslachtoffer inzetten tijdens een BHV of EHBO training?
 • Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Er is al veel geschreven over hoe te reanimeren en hulpverlenen tijdens de Corona Covid-19 pandemie. Maar hoe zit dat in geval van een ontruiming bij een calamiteit? 
 • Wat te doen bij een tekenbeet
  Wat te doen bij een tekenbeet
  Elk jaar worden er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. Lees onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Natuurlijk, er zijn behoorlijk wat organisaties waar je een BHV- of EHBO-opleiding kunt volgen. Dichtbij, of juist wat verder weg. Goedkoop of wat duurder. Met voldoende of uitstekende beoordelingen. ​Jij bepaalt welke criteria voor jouw bedrijf of instelling doorslaggevend zijn bij de keuze voor een opleider. Maar mogen we je toch even onze visie op een goede BHV- of EHBO-opleider geven?
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen