Hoe reanimeer je iemand? De 6 stappen van een reanimatie

Dat een reanimatie levens redt is een feit. Maar weet jij hoe je een reanimatie uitvoert als er iemand voor je in elkaar zakt? Het is van belang dat je zo snel mogelijk met de reanimatie begint want de eerste zes minuten zijn cruciaal voor de overlevingskans. Hoe reanimeer je iemand? Reanimeren leer je pas echt in een BHV of EHBO cursus, maar hieronder beschrijven we de 6 stappen van een reanimatie. Zo weet je voortaan hoe je moet handelen bij een hartstilstand. Want iets doen is altijd beter dan niets doen! 

Wat te doen bij een hartstilstand? Volg de 6 reanimatiestappen:

Reanimeren doe je zo!

1. Let op de veiligheid! Benader het slachtoffer en controleer het bewustzijn
 • Schud aan de schouders van het slachtoffer en vraag: ‘Gaat het?’ 
 • Geen reactie? Blijf bij het slachtoffer en bel direct 112 (of laat iemand anders bellen)
2. Vraag om een ambulance en geef aan dat het gaat om een bewusteloos slachtoffer
 • Zet je telefoon op luidspreker en leg deze neer naast het hoofd van het slachtoffer
 • Zijn er omstanders? Laat iemand een AED halen
 • Volg de instructies van de meldkamercentralist 
 • Open de luchtweg en controleer ademhaling
3. Til de kin op door 2 vingers onder de kin te plaatsen (kinlift) om het hoofd voorzichtig naar achteren te kantelen en de luchtweg te openen
 • Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er een ademhaling is
 • Geen normale ademhaling en ben je alleen? Haal de AED als deze binnen handbereik is
4. Start met het geven van 30 borstcompressies
 • Ga op je knieën dicht tegen het slachtoffer zitten. Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas
 • Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen
 • Duw het borstbeen 5 à 6 centimeter in
 • Doe dit 30 keer in een tempo van 100 - 120 keer per minuut
Kun je wel een geheugensteuntje gebruiken voor het aanhouden van het juiste reanimatie ritme? Lees ons artikel over de 5 beste reanimatieliedjes die je kunnen helpen bij het uitvoeren van een reanimatie. 

5. Beadem maximaal 2 keer
 • Maak de luchtweg vrij door middel van de kinlift (zie stap 3) en knijp de neus dicht  
 • Beadem 2 keer. Adem normaal in en adem in 1 seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt
 • Onderbreek de borstcompressies hiervoor nooit meer dan 10 seconden
 • Ga door met reanimeren en wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen
Zijn er meerdere mensen die kunnen reanimeren? Wissel dan elke 2 minuten af en onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk. 

6. Als de AED is gehaald
 • Blijf 30 borstcompressies afwisselen met 2 beademingen totdat de AED er is
 • Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk om de AED aan te zetten
 • Ontbloot het bovenlijf en plak de elektroden. De tekening geeft aan waar je deze moet plakken
 • Volg de gesproken aanwijzingen op van de AED en zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt tijdens de analyse van de AED
 • Druk de schokknop in zodra de AED dit aangeeft
 • Ga door met reanimeren totdat de ambulance medewerkers zeggen dat je mag stoppen en zij het overnemen

Niet-reanimeren penning of tattoo?

Kom je er tijdens of voorafgaand aan het reanimeren achter dat iemand een niet-reanimeren tattoo of penning heeft? Als BHV’er of EHBO'er mag je er voor kiezen om toch te beginnen met reanimeren of de reanimatie voort te zetten. Dit is jouw eigen keuze en je bent niet wettelijk verplicht om de reanimatie te stoppen. Voor de professionele hulpdiensten is een niet-reanimeren penning of tattoo wel een teken om niet te reanimeren en deze wens op te volgen. 

Leren reanimeren?

Hoe reanimeer je iemand? Als je wil leren reanimeren, kun je je inschrijven voor een BHV of EHBO cursus. In deze cursussen leer je reanimeren door te oefenen op een reanimatiepop. Ook leer je hoe je een AED bedient. Zo weet jij voortaan wat je moet doen bij een hartstilstand en kun je iemands leven redden en weeet je hoe je iemand reanimeert. 

Wil je het hele jaar door kennis opfrissen? Dan kan met BHVcontinu

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.