Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra

Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
De Zeeuwse zorggroep Ter Weel, met negen woonzorgcentra voor ouderen, kreeg in de zomer van 2016 te maken met brand. In een van de vestigingen ontstond brand in het appartement van een bewoonster. Omdat ze de ventilator had aanstaan vanwege de warmte, verspreidde de rook zich en daardoor ging de brandmelder niet af. Toen de bewoonster de gang op liep om haar buurman te waarschuwen, bleef de deur bleef open en verspreidde de rook zich snel overal. Met name die rook maakte het voor de BHV’ers onmogelijk om hulp te verlenen. Uiteindelijk kostte de brand aan drie bewoners het leven. Lees hier de hele casus van Ter Weel.
Wij hebben speciale cursussen voor zorgmedewerkers

Ontruimingsplan

Het ontruimingsplan bevat organisatiegegevens, instructies en een omschrijving van de verschillende rollen van de BHV’ers. Het opleiden van BHV'ers en het beschrijven van hun rollen is van cruciaal belang. Zo weet iedereen wie wat doet en wat zijn of haar taken en verantwoordelijkheden zijn. Bij brand en bij andere calamiteiten zoals een gaslek, chemische besmetting of een bomdreiging moeten bewoners van woonzorginstellingen snel in veiligheid worden gebracht. Dat kunnen ze niet zelf. Het gaat immers om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, dementerende ouderen, mensen met psychiatrische problemen.

Droog oefenen

Maar het allerbelangrijkste is: je moet een ontruiming oefenen! Je kunt het ontruimingsplan wel met elkaar bespreken, maar je moet ervaren hoe je het plan toepast in een zo realistisch mogelijk nagebootste situatie, met alle stress en paniek die erbij komen. Wij bieden verschillende oefeningsvarianten aan. De eenvoudigste fase is de theoretische communicatieoefening, ‘droog’ oefenen, waarbij het ontruimingsplan wordt doorgenomen met de BHV-organisatie. Ook wordt een rondje gelopen door het gebouw om de preventieve voorzieningen onder de aandacht te brengen. Verder is er een table-top oefening: er ligt een grote plattegrond op tafel waardoor je situaties overzichtelijk kunt beoordelen en diverse scenario’s in theorie kunt oefenen. Zo krijg je een goed beeld van mogelijke knelpunten en taken en rollen van verschillende medewerkers tijdens een ontruiming.

Zo realistisch mogelijk oefenen

De volgende fase is die van de fysieke ontruimingsoefening, al dan niet aangekondigd met de precieze datum en tijd en met een voorbespreking met de organisator van de oefening, bijvoorbeeld het hoofd-BHV. De keuze om een Lotus-slachtoffer in te zetten maakt de oefening nog realistischer, maar ook moeilijker. Als je regelmatig een ontruimingsoefening doet, kun je afspreken dat die elke keer wat complexer wordt. Eén keer oefenen is in ieder geval niet genoeg voor BHV’ers om zich zeker te voelen in een noodsituatie. Minimaal één keer per jaar herhaling is echt nodig.

Waarom een (jaarlijkse) ontruimingsoefening?

  • De BHV’ers weten precies wat ze moeten doen.
  • Ze vergroten hun vaardigheden, doordat de ontruimingsoefeningen steeds moeilijker en complexer worden.
  • Ze komen steeds minder vaak voor verrassingen te staan in noodsituaties.
  • De organisatie ontdekt of het ontruimingsplan nog actueel is.

Trainingsmogelijkheden op maat

BHV.NL heeft verschillende mogelijkheden om je ontruimingsplan te testen en te oefenen. Als je de cursus volledig wilt laten aansluiten bij de risico’s van je organisatie, kies je voor modulair trainen. Dan selecteer je zelf de onderwerpen en trainingsmodules die voor jouw organisatie relevant zijn. Je bepaalt zelf de inhoud van de training en die sluit dan aan bij de werkpraktijk van je medewerkers. Sociale veiligheid kan dan bijvoorbeeld ook aan de orde komen.

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
  • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.