Wat moet er in een EHBO-koffer zitten? Een checklist voor elke werksituatie én onderweg

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of het nu op kantoor is, onderweg of op een bouwplaats, een goed uitgeruste EHBO-koffer kan levens redden. Maar wat moet jij als EHBO'er nu precies in een EHBO-doos hebben? En zijn er verplichtingen voor bedrijven? In dit artikel geven we je een handige checklist voor verschillende werksituaties, inclusief de redenen waarom bepaalde producten essentieel zijn. Ook kijken we naar specifieke benodigdheden voor bepaalde situaties, zoals de werkbus, vrachtwagen of sportomgeving.

Wat is verplicht in een EHBO-koffer?

Een EHBO-koffer is niet zomaar een verzameling van willekeurige EHBO-artikelen. De Arbowet stelt dat werkgevers moeten zorgen voor een adequate EHBO-set op de werkplek. Dit betekent dat de inhoud van een EHBO-doos voldoet aan de basisvereisten die de veiligheid op de werkvloer waarborgen. De artikelen die absoluut niet mogen ontbreken in jouw EHBO-koffer zijn onder andere:
  • Steriele gaasjes en verbandmateriaal voor het stelpen van bloedingen
  • Wondhechtingsmateriaal, zoals pleisters en snelverbanden
  • Een brandwondenzalf en steriele brandwondenkompressen
  • Reanimatieproducten, zoals een ademhalingsmasker voor mond-op-mondbeademing
  • Pijnstillers en een thermometer
​Daarnaast moeten bedrijven periodiek controleren of de inhoud van de EHBO-set nog in goede staat is en of producten vervangen moeten worden. Dit geldt voor zowel de basisset als voor de EHBO-artikelen die mogelijk vereist zijn voor specifieke situaties.
 

Specifieke EHBO-artikelen voor verschillende situaties

De inhoud van een EHBO-koffer kan variëren afhankelijk van de werkomgeving. Voor bijvoorbeeld een werkbus of vrachtwagen is het belangrijk om een aantal extra artikelen in de doos te hebben. Denk aan:
  • EHBO-set voor onderweg met noodproducten zoals trekpleisters en middelen voor het verlichten van insectenbeten
  • Specifieke geneesmiddelen zoals antihistaminica tegen allergische reacties
Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven rekening houden met specifieke risico’s in de sector. Een kantooromgeving heeft bijvoorbeeld minder risico op zware verwondingen dan een bouwplaats, maar ook op kantoor kunnen kleine ongelukken of allergische reacties voorkomen. Op de bouwplaats zijn extra veiligheidsmaatregelen, zoals hechtstrips en steriele gazen, vaak noodzakelijk.
 

Hoe vaak moet je de inhoud van de verbanddoos controleren en vervangen?

Als EHBO'er is het cruciaal om de inhoud van je EHBO-koffer regelmatig te controleren, zodat je zeker weet dat alles in goede staat is en op tijd vervangen wordt. Denk hierbij aan:
  • Verlopen medicijnen
  • Beschadigde verbanden of pleisters
  • Lege of versleten producten
Zorg ervoor dat je minstens twee keer per jaar een controle uitvoert om te garanderen dat je verbanddoos altijd klaar is voor gebruik.
 

Extra tips voor een goed uitgeruste EHBO-doos

Afhankelijk van je werkplek kun je overwegen om extra producten toe te voegen. Denk aan:
  • Een automatische externe defibrillator (AED) op risicovolle werkplekken
  • Zonnebrandcrème en after-sun voor medewerkers die buiten werken
  • Anti-allergiemiddelen voor medewerkers die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen
     

Conclusie: EHBO is een onmiskenbare must

Het hebben van een goed uitgeruste EHBO-doos is een verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als medewerkers. Zorg ervoor dat je EHBO-koffer alle noodzakelijke artikelen bevat en dat je op de hoogte bent van de producten die verplicht zijn. Periodieke controles en vervangingen zijn essentieel om de veiligheid op de werkplek te garanderen. En dat natuurlijk in combinatie met een geldig EHBO-certificaat!

Is EHBO verplicht in jouw organisatie? Daarover lees je alles in dit artikel: Is EHBO verplicht voor jouw organisatie?

Wil je meer leren over EHBO? Volg dan een EHBO-cursus bij BHV.NL en leer hoe je snel en adequaat kunt handelen in noodsituaties: Of lees meer informatie over EHBO:
 

Advies op maat

Wil je meer weten of advies op maat over de cursussen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder! BHV.nl adviseert en verzorgt trainingen door heel Nederland. Met onze cursussen zorgen wij samen met jou voor veiligheid op de werkvloer.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

  • 3 redenen om een EHBO-cursus te volgen (ook als je denkt dat je het nooit nodig hebt)
    3 redenen om een EHBO-cursus te volgen (ook als je denkt dat je het nooit nodig hebt)
    Een val van de trap. Een allergische reactie. Een kind dat zich verslikt. Of iemand die plotseling in elkaar zakt. Je hoopt dat het je nooit overkomt. Maar als het gebeurt, wil je één ding zeker weten: dat je weet wat je moet doen. Een EHBO-cursus volgen is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij het plannen van je werkweek, maar het is wél iets dat echt verschil kan maken. Thuis, op werk, op straat of bij de sportvereniging. EHBO-kennis is universeel toepasbaar. Hier zijn 3 sterke redenen om die cursus toch echt op je to-do-lijst te zetten.
     
  • De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    Voor veel mensen is het BHV-certificaat vooral iets wat ‘moet’. Maar wist je dat het veel meer oplevert dan alleen het afvinken van een wettelijke verplichting? Een BHV-certificaat staat voor kunnen handelen in noodsituaties. Voor zekerheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. Voor jezelf én voor anderen. En dat is flink wat waard, voor zowel werkgevers als werknemers.
  • Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Binnen een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie spelen zowel Hoofd BHV Operationeel/Coördinator als Hoofd BHV Strategisch een essentiële rol in de bedrijfshulpverlening. Maar wat is precies het verschil tussen deze functies, en hoe vullen ze elkaar aan?
  • Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Een preventiemedewerker speelt een cruciale rol in de veiligheid binnen een organisatie. Maar hoe kies je de juiste persoon voor deze functie? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten, welke vaardigheden essentieel zijn en hoe je ervoor zorgt dat je preventiemedewerker goed voorbereid is op zijn of haar taak.
  • Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Zowel BHV’ers (bedrijfshulpverleners) als preventiemedewerkers spelen een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid op de werkvloer. Toch is er veel onduidelijkheid over de rol van een preventiemedewerker. Wat zijn de belangrijkste verschillen en hoe vullen deze rollen elkaar aan? In dit artikel vertellen we je alles over de taken, verantwoordelijkheden en hoe ze samenwerken voor een veiligere werkomgeving. 
  • 7 tips voor veiligheid op kantoor
    7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplicht
    Als werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.