Werken tijdens een hittegolf

Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
Is werken bij hoge temperaturen niet te voorkomen? Dan moet je als werkgever in ieder geval:
  • kijken of de duur van het werk verkort kan worden
  • kijken of werkzaamheden in de warmte afgewisseld kunnen worden met werkzaamheden op koelere plekken
  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen 
  • Koele dranken aanbieden

​Een tropenrooster

Het invoeren van een tropenrooster vereist flexibiliteit. Vaak is dit in een klein bedrijf eenvoudiger in te voeren dan bij grote organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijk) aangepaste werkweek van bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Door vroeger te beginnen ben je de extreme hitte voor en zijn mensen productiever.

​Elektrische apparaten uit

Zet apparatuur die je niet gebruikt uit. Elektrische apparaten produceren warmte. Denk hierbij ook aan verlichting in ruimtes die onnodig branden.

​Zorg voor voldoende luchtstroming en ventilatie

 
Airconditioning en klimaatbeheersingsinstallaties
Let erop dat airco-installaties op een zinvolle manier worden gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft. 
 
Maak zinvol gebruik van sunscreens 
Gebruik met name de screens aan de buitenkant van de ramen, dit scheelt één tot twee graden ten opzichte van sunscreens aan de binnenzijde. Doe de screens naar beneden vóórdat de zon op de ramen komt te staan. Zonnewering werkt namelijk ook isolerend!
 
Natuurlijke ventilatie
Naast airconditioning blijft natuurlijk ventilatie van het pand erg belangrijk, vooral om coronabesmettingen tegen te gaan. In gebouwen zonder mechanisch ventilatiesysteem kan het zinvol zijn en is het aan te raden om regelmatig ramen en deuren open te zetten. Let wel, houd ze zoveel mogelijk gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen. Zet de ramen vooral in de ochtend bij het betreden van de ruimte open of wanneer je met meerdere mensen bij elkaar in dezelfde ruimte bent geweest. Het RIVM raadt momenteel het gebruik van staande ventilatoren en tafelventilatoren af, omdat deze alleen lucht verplaatsen en geen lucht verversen. 

Kledingvoorschriften
Ga indien mogelijk minder strikt om met kledingvoorschriften. In sommige beroepen is het vanwege de veiligheid verboden of vanwege representativiteit ‘not done’ om bijvoorbeeld in een korte broek te werken.
 
Drink genoeg
Bij deze warmte in Nederland is het erg belangrijk genoeg te drinken. Je verliest namelijk veel vocht, wat het beste aangevuld kan worden met water drinken, ook als je geen dorst hebt. Voer eventueel tijdelijk extra drinkpauzes in.

Verlaag de vochtigheidsgraad
Bij een relatief hoge luchtvochtigheid verdampt zweet dat je produceert ter verkoeling van het lichaam minder makkelijk. Zorg daarom voor een verlaging van de vochtigheidsgraad op kantoor.
 
Plaats planten
Planten kunnen negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen gaan. Ze houden het klimaat gezond en stabiel.
RIVM hitte en gezondheid

​Wat is nu precies ‘te’ warm?

Volgens de Arbowet mag de temperatuur op de werkplek niet nadelig zijn voor de gezondheid van de werknemer, maar er wordt geen specifieke waarde genoemd. De wet stelt dat de temperatuur op de werkplek de veiligheid en gezondheid van werknemers niet mag schaen. Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het te warm hebben: ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen hierbij een rol. Sterkte!

Wil jij veilig werken?

Wil jij weten hoe je het beste kunt handelen in het geval van een calamiteit? Volg dan een BHV-cursus. Je kunt ook een EHBO-cursus volgen. Hier leer je hoe bepaalde symptomen kunt identificeren en hoe je met bepaalde ziektebeelden om kunt gaan. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.