Hoe zit het met je aansprakelijkheid als BHV’er?

Stel je voor: knip je als goedwillende BHV’er de dure spijkerbroek van je ongelukkige collega Harry kapot om zijn gemene beenwond te kunnen behandelen, stuurt hij je de rekening van zijn nieuwe skinny jeans. Of je paste de Rautekgreep iets te hardhandig toe en nu vindt Els van Sales dat je financieel moet opdraaien voor haar gemiste golflessen. Zulke verknipte scenario’s komen zelden voor, maar het is wel goed om stil te staan bij je rechten en plichten als BHV’er. Daar vertellen we je in dit artikel meer over

Verplicht om hulp te verlenen

Ben je verplicht hulp te verlenen als je ziet dat iemand in nood is? Artikel 450 van het Wetboek van Strafrecht is daar vrij duidelijk over: ja. Tenminste, zo lang je die hulp kunt verlenen zonder je eigen veiligheid in het geding te brengen: de nummer-één-regel ‘let op gevaar’ gaat nog altijd op.
 
Het maakt hierbij niet uit of je de hulpbehoevende op je werk of op straat aantreft. Een wetgever verwacht niettemin meer van een BHV’er dan van een ‘gewone burger’. Maar als lid van de BHV-equipe beschermt de wetgever je wel: in het geval van een bedrijfsongeval, ligt de eindverantwoordelijkheid bij de werkgever.

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

Bescherming

Veel mensen worden BHV’er uit goede bedoelingen. Ze willen hun steentje bijdragen aan een veilige werkomgeving. En vaak vinden ze het belangrijk om te weten hoe ze reddend of hulpverlenend kunnen optreden wanneer de nood aan de man of vrouw is. Soms kun je als BHV’er helemaal niet voorkomen dat iemand blijvend letsel overhoudt aan een ongeval, gehandicapt raakt of zelfs overlijdt als je hulp verleent. In alle gevallen is hulp verlenen beter dan geen hulp verlenen. Garanties op een goede afloop heeft niemand. Dus het zou ook niet terecht, en zelfs ronduit ontmoedigend zijn, om BHV’ers te bestraffen voor hun goede intenties. Waarschijnlijk zou de BHV’er dan binnen de kortste keren een bedreigde diersoort zijn in Nederland.
 
Toch ga je als BHV’er niet altijd vrijuit. Wanneer je, als BHV’er, dusdanig anders handelt dan je is aangeleerd, kan dit je wel verweten worden. Ieder BHV-lid weet bijvoorbeeld wel dat je een ernstig gewond slachtoffer dat in een vreemde houding ligt, op een ongevaarlijke plaats, niet moet verplaatsen. Doe je dit toch, dan moet je wel verantwoorden waarom je dit gedaan hebt. Dat is niet heel raar, maar wel iets om rekening mee te houden.

Vrijwillige betrokkenheid

Als werkgever of BHV-verantwoordelijke is het dus belangrijk dat je mensen niet verplicht om BHV’er te worden. Natuurlijk kun je collega’s wel aanmoedigen, maar de keuze ligt bij hen en nee is ook een antwoord. Vrijwillige betrokkenheid is altijd het beste. Zo blijven mensen ook gemotiveerd en leergierig. En dat levert een positieve bijdrage aan de kwaliteit van je BHV-ploeg.
 
Maar hoe zit het nu met de verknipte jeans van Harry of de pijnlijke elleboog van Els? Bij privéhulpverlening dekt je WA-verzekering die schade in de meeste gevallen. En wanneer je handelt als bedrijfshulpverlener, is je werkgever daarvoor verzekerd. Je bent als BHV’er nooit hoofdelijk aansprakelijk. En dat is een geruststellende gedachte. Zo kun jij je hopelijk concentreren op wat er écht toe doet: het verlenen van goede hulp wanneer de situatie daarom vraagt.

Ook BHV'er worden?

Je bent als BHV'er dus nooit hoofdelijk aansprakelijk. Dus wat houd je nog tegen om BHV'er te worden? Wil je meer informatie over de functie van bedrijfshulpverlener en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? Lees hier wat de voordelen zijn van BHV'er zijn. 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.