Blaren voorkomen en behandelen doe je zo
Het zijn misschien wel de grootste vijanden van deelnemers aan de vierdaagse en andere wandeltochten: blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars, maar ook hardlopers, krijgen er soms last van. In dit artikel vertellen we je hoe blaren ontstaan, hoe je ze het beste kunt verzorgen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Een blaar is een vochtophoping in of onder de opperhuid. Ze ontstaan vaak door extreme verhitting of juist afkoeling (denk aan contact met vloeibare stikstof) van de huid: een brandblaar. Maar ook aanhoudende druk of wrijving kan leiden tot een blaar. Heb je een blaar opgelopen, dan wordt je huid vaak eerst rood. Vervolgens ontstaat er op de aangetaste plek een vochtophoping. Dat is een manier van je lichaam om het onderliggende weefsel te beschermen.
Blaren behandelen met blarenpleisters
Als je eenmaal de weinig gelukkige bezitter van een blaar bent, is het goed te weten dat er verschillende manieren zijn om deze te behandelen. Een veelgebruikte manier is het plakken van een blarenpleister. Daarmee droog je de blaar uit en voorkom of verminder je wrijving. Blarenpleisters kun je het beste niet plakken bij lange wandelingen of andere duursporten, zoals (halve) marathons. De pleister is namelijk niet voldoende om de aangetaste huid goed genoeg te beschermen, waardoor je vroeger of later toch weer hinder van je blaar ondervindt.
Blaren doorprikken
Een andere populaire manier om af te rekenen met blaren, is om deze door te prikken. Waar afplakken bij kleinere blaren vaak volstaat, is prikken beter geschikt bij grote, dikke blaren. Dat is niet pijnlijk, maar het is wel een secuur klusje. Voordat je begint, is het belangrijk om je handen te desinfecteren. Vervolgens steriliseer je de naald, bij voorkeur met alcohol (ontsmettingsalcohol, dus bier en wijn volstaan helaas niet). Heb je die niet bij de hand? Gebruik vuur! Steek de naald in het blauwe gedeelte van een vlam. Geel vuur bevat namelijk roetdeeltjes en die kunnen leiden tot infecties.
Vervolgens prik je, zo dicht mogelijk tegen de huid, een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het vocht er voorzichtig uit en vang het op met een gaasje. Als laatste dek je de blaar zo steriel mogelijk af. Gebruik geen blarenpleister op een open blaar.
Vervolgens prik je, zo dicht mogelijk tegen de huid, een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het vocht er voorzichtig uit en vang het op met een gaasje. Als laatste dek je de blaar zo steriel mogelijk af. Gebruik geen blarenpleister op een open blaar.
Het voorkomen van blaren
Als je veelvuldig gebruik maakt van je voeten, is het bijna onmogelijk om de kans op blaren helemaal te voorkomen. Wel kun je de kans verkleinen dat je ze oploopt. We delen graag een paar tips met je:
- Ben je van plan om de Camino naar Santiago de Compostella te lopen, zorg dan dat je je schoenen van tevoren goed hebt ingelopen. Begin eerst met kleine afstanden, zodat je voeten rustig kunnen ‘wennen’ aan je nieuwe schoeisel.
- Gebruik goed passende, naadloze sokken. Sokken die goed passen schuiven niet of minder, waardoor er minder wrijving ontstaat.
- Zweetvoeten zorgen voor een grotere kans op blaren. Heb je last van zweetvoeten? Een dun laagje talkpoeder onder je voeten kan wonderen doen.
- Ook bij blaren is voorkomen beter dan genezen. Plak bij voorbaat een blarenpleister op risicoplekken, om daar de kans op wrijving te minimaliseren.
Wandelaars of hardlopers helpen bij blaren? Word EHBO'er!
Lijkt het je leuk om tijdens hardloop- of wandelevenementen deelnemers te verzorgen die bijvoorbeeld last hebben van blaren, oververhitting of een zonnesteek? Volg dan de opleiding tot EHBO'er! Wij bieden verschillende EHBO cursussen aan, van basis tot EHBO voor baby's en kinderen.
Twijfel je tussen een BHV of een EHBO-cursus? Lees hier meer over wat het verschil is tussen beide cursussen.
Twijfel je tussen een BHV of een EHBO-cursus? Lees hier meer over wat het verschil is tussen beide cursussen.
Lees meer
-
Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.
-
Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteitenHet voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
-
Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentraWoonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
-
Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomstWil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
-
Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitieWil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
-
8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloerVeel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht!
-
5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatieHoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.
-
Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongevalHet is dé nachtmerrie van iedere werkgever: een bedrijfsongeval. Wellicht een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke onderneming gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. In sommige sectoren zijn de risico’s groter dan gemiddeld, maar over het algemeen geldt dat overal waar mensen werken calamiteiten op de loer liggen. In dit artikel lees je meer over bedrijfsongevallen: hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de financiële gevolgen? En wat kan je doen om het te voorkomen?
-
6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppenEr bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. In dit artikel zullen we zes veelvoorkomende redenen behandelen waarom sommige mensen besluiten om geen BHV'er te worden, en waarom deze redenen niet helemaal kloppen.