Blaren voorkomen en behandelen doe je zo

Het zijn misschien wel de grootste vijanden van deelnemers aan de vierdaagse en andere wandeltochten: blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars, maar ook hardlopers, krijgen er soms last van. In dit artikel vertellen we je hoe blaren ontstaan, hoe je ze het beste kunt verzorgen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Een blaar is een vochtophoping in of onder de opperhuid. Ze ontstaan vaak door extreme verhitting of juist afkoeling (denk aan contact met vloeibare stikstof) van de huid: een brandblaar. Maar ook aanhoudende druk of wrijving kan leiden tot een blaar. Heb je een blaar opgelopen, dan wordt je huid vaak eerst rood. Vervolgens ontstaat er op de aangetaste plek een vochtophoping. Dat is een manier van je lichaam om het onderliggende weefsel te beschermen.

Blaren behandelen met blarenpleisters

Als je eenmaal de weinig gelukkige bezitter van een blaar bent, is het goed te weten dat er verschillende manieren zijn om deze te behandelen. Een veelgebruikte manier is het plakken van een blarenpleister. Daarmee droog je de blaar uit en voorkom of verminder je wrijving. Blarenpleisters kun je het beste niet plakken bij lange wandelingen of andere duursporten, zoals (halve) marathons. De pleister is namelijk niet voldoende om de aangetaste huid goed genoeg te beschermen, waardoor je vroeger of later toch weer hinder van je blaar ondervindt.

Blaren doorprikken

Een andere populaire manier om af te rekenen met blaren, is om deze door te prikken. Waar afplakken bij kleinere blaren vaak volstaat, is prikken beter geschikt bij grote, dikke blaren. Dat is niet pijnlijk, maar het is wel een secuur klusje. Voordat je begint, is het belangrijk om je handen te desinfecteren. Vervolgens steriliseer je de naald, bij voorkeur met alcohol (ontsmettingsalcohol, dus bier en wijn volstaan helaas niet). Heb je die niet bij de hand? Gebruik vuur! Steek de naald in het blauwe gedeelte van een vlam. Geel vuur bevat namelijk roetdeeltjes en die kunnen leiden tot infecties.
 
Vervolgens prik je, zo dicht mogelijk tegen de huid, een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het vocht er voorzichtig uit en vang het op met een gaasje. Als laatste dek je de blaar zo steriel mogelijk af. Gebruik geen blarenpleister op een open blaar.

Het voorkomen van blaren

Als je veelvuldig gebruik maakt van je voeten, is het bijna onmogelijk om de kans op blaren helemaal te voorkomen. Wel kun je de kans verkleinen dat je ze oploopt. We delen graag een paar tips met je:
 • Ben je van plan om de Camino naar Santiago de Compostella te lopen, zorg dan dat je je schoenen van tevoren goed hebt ingelopen. Begin eerst met kleine afstanden, zodat je voeten rustig kunnen ‘wennen’ aan je nieuwe schoeisel.
 • Gebruik goed passende, naadloze sokken. Sokken die goed passen schuiven niet of minder, waardoor er minder wrijving ontstaat.
 • Zweetvoeten zorgen voor een grotere kans op blaren. Heb je last van zweetvoeten? Een dun laagje talkpoeder onder je voeten kan wonderen doen.
 • Ook bij blaren is voorkomen beter dan genezen. Plak bij voorbaat een blarenpleister op risicoplekken, om daar de kans op wrijving te minimaliseren. 
Zet je je voeten binnenkort aan het werk? Wees dan verstandig en volg onze adviezen op. Dan verklein je niet alleen de kans op echte blaren, maar is de kans dat je op de spreekwoordelijke blaren moet zitten ook meteen een stuk kleiner. En staat niets jouw Vierdaagsekruisje of marathonmedaille meer in de weg.

Wandelaars of hardlopers helpen bij blaren? Word EHBO'er!

Lijkt het je leuk om tijdens hardloop- of wandelevenementen deelnemers te verzorgen die bijvoorbeeld last hebben van blaren, oververhitting of een zonnesteek? Volg dan de opleiding tot EHBO'er! Wij bieden verschillende EHBO cursussen aan, van basis tot EHBO voor baby's en kinderen

Twijfel je tussen een BHV of een EHBO-cursus? Lees hier meer over wat het verschil is tussen beide cursussen.

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.