Vergis je niet: dit is de financiŽle impact van een bedrijfsongeval

Het is dé nachtmerrie van iedere werkgever: een bedrijfsongeval. Wellicht een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke onderneming gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. In sommige sectoren zijn de risico’s groter dan gemiddeld, maar over het algemeen geldt dat overal waar mensen werken calamiteiten op de loer liggen. In dit artikel lees je meer over bedrijfsongevallen: hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de financiële gevolgen? En wat kan je doen om het te voorkomen?

Te veel bedrijfsongevallen

In 2022 waren er volgens de Arbeidsinspectie in totaal 3.700 meldingen van ongevallen op de werkvloer. Dat is meer dan het jaar daarvoor, toen waren het er 3.481. Het aantal ongelukken met een dodelijke afloop ligt gemiddeld tussen de 50 en 70 per jaar. En dat is nog steeds veel te veel, vinden wij! Veel werkgevers vragen zich af of ze verplicht zijn om een bedrijfsongeval te melden. Het antwoord is helder: ja, dat ben je. Als een medewerker betrokken is bij een ongeluk op de werkvloer, moet je dit vaak meteen melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ook voor je eigen organisatie is het slim om (bijna) ongevallen te registreren. Zo leer je ervan en kun je het een volgende keer voorkomen. Hier vind je een handig registratieformulier.

De financiŽle gevolgen

Het verdriet voor nabestaanden is niet in kosten uit te drukken. De financiële gevolgen voor de werkgever echter wel. Een arbeidsongeval kost een werkgever gemiddeld € 10.000 tot € 20.000! In sommige gevallen kan het zelfs oplopen tot een paar miljoen euro. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van de organisatie en de aard van het werk. Bovendien kun je, zoals hierboven besproken, een boete krijgen van € 50.000 als je een ongeluk niet volgens de regels meldt. Leidt een ongeval tot arbeidsongeschiktheid? Dan betaal je in het eerste jaar 100% salaris door en in het tweede jaar 70%. Maar, de impact is groter. Ook met deze directe en indirecte gevolgen krijg je mogelijk te maken:

Praktische gevolgen:
 • uitval ervaren medewerker
 • minder productiviteit en inkomsten
 • kosten voor vervangende collega
 • inwerken nieuwe kracht
 • verlies van klanten
 • materiële schade of productieverlies door het ongeval
 • schoonmaken en opruimen ongeval
 • gerechtelijk vervolg (als het ongeval het resultaat is van niet nagekomen regels…) 
Emotionele gevolgen:
 • impact op andere medewerkers
 • reputatieschade
 • verlies van vertrouwen in de organisatie 
Als je deze mogelijke gevolgen ziet, kun je maar één conclusie trekken: investeren in een goed veiligheidsbeleid loont! Niet alleen om de maatschappelijke rol die je als werkgever hebt, maar ook om bedrijfseconomische redenen.

Risicoís ťn kosten minimaliseren

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Met mogelijk een ongeluk als gevolg. Uit de veiligheidspiramide van Heinrich blijkt dat er vóór elk dodelijk ongeval:
 • 30 ongevallen met zwaar letsel;
 • 300 ongevallen met licht letsel;
 • 3.000 bijna-ongevallen zonder letsel;
 • 30.000 onveilige situaties hebben plaatsgevonden.
Dit betekent dat je heel veel kansen hebt om op tijd in te grijpen en onveilige situaties te verbeteren. Maar, dan moet je deze wel in beeld hebben. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft het management of de veiligheidsexpert een belangrijke rol. Zij zijn namelijk degenen die besluiten nemen en het veiligheidsbeleid uitdragen. Zij faciliteren in veilig werken. Door risico’s te inventariseren, maatregelen te nemen, te communiceren, een BHV-organisatie in te richten en te oefenen.

Bij BHV.NL geloven we dat veilige organisaties goed geoefende organisaties zijn. Organisaties die weten waar risico’s liggen, zorgen voor preventieve maatregelen. Daarom is het essentieel dat je oefent met realistische scenario’s en traint op de risico’s die kenmerkend zijn voor jouw organisatie.

Voorkom dure ongevallen en ga aan de slag met bedrijfsveiligheid!

Hoe goed ken jij de risico’s binnen jouw organisatie of team? Wat is jouw ambitie als het gaat om de veiligheid in de organisatie? Dit brengen we graag samen met jou in kaart. Het resultaat? Een veiligheidsprogramma op maat waarmee jij stap voor stap werkt aan de veiligheid in jouw organisatie. Daarmee verminder je heel wat (financieel) risico! 

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHVíer op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHVíer op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhvíer maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhvíer maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiŽnt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiŽnt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.