Wanneer en hoe meld je een bedrijfsongeval?

Bedrijfsongevallen probeer je altijd te voorkomen. Maar wanneer er toch een ongeval plaatsvindt, heb je als werkgever een meldingsplicht. Werkgevers zijn verplicht om ernstige bedrijfsongevallen direct te melden bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). Dit geldt alleen voor arbeidsongevallen waaraan een medewerker blijvend letsels overhoudt met een ziekenhuisopname of dodelijke afloop tot gevolg. Maar ook voor bijna ongevallen is het van belang dat je een actief beleid voert en dit registreert

Wat is een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt als gevolg van werkzaamheden onder werktijd en dat direct leidt tot schade aan de gezondheid. Dit kunnen ongevallen zijn die plaatsvinden binnen het bedrijfspand, maar ook erbuiten zoals op een bouwplaats of bij werkzaamheden aan de weg. Er is geen sprake van een arbeidsongeval als dit (verkeers)ongevallen zijn die plaatsvinden bij woon-werkverkeer.

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

Arbeidsongeval verplicht melden

Volgens de Arbowet ben je verplicht om ernstige arbeidsongevallen direct te melden bij de arbeidsinspectie. De inspectie bepaald aan de hand van alle informatie of er een ongevallenonderzoek plaatsvindt.

Er is sprake van een ernstig arbeidsongeval wanneer een medewerker:
  • blijvend lichamelijk of geestelijk letsel oploopt;
  • in het ziekenhuis moet worden opgenomen;
  • aan de gevolgen van het ongeval overlijdt.
Onder blijvend lichamelijk of geestelijk letsel wordt langdurig chronische, lichamelijke of traumatische klachten, blindheid of amputatie verstaan. In alle drie de gevallen ben je als werkgever verplicht dit direct te melden. Ook als pas later blijkt dat er sprake is van blijvend letsel of een ziekenhuisopname. Dit geldt ook voor een ziekenhuisopname van één dag. Ook ben je verplicht ongevallen te melden van personen die onder jouw gezag voeren, zoals zzp’ers en uitzendkrachten. Wanneer je als werkgever een ernstig ongeval niet direct meldt, riskeer je een boete van maximaal €50.000.

Hoe meld je een ernstig arbeidsongeval?

Als er sprake is van een ernstig arbeidsongeval met een ziekenhuisopname, blijvend letsel of een dodelijke afloop tot gevolg, dan meld je dit direct bij de inspectie SZW:

Registreren van (bijna-)ongevallen

Door het registeren van ongevallen én bijna-ongevallen binnen jullie organisatie, maak je inzichtelijk wat onveilige situaties zijn. Én kun je hier op tijd wat aan doen. Het is de taak van de preventiemedewerker om alle ongevallen en bijna-ongevallen te registreren. Zo kan hij/zij signaleren wat knelpunten en gevaarlijke situaties zijn binnen jullie organisatie en dit terugkoppelen aan de directie en de rest van de organisatie. Op deze manier blijf je alert op onveilige situaties en kun je arbeidsongevallen in de toekomst voorkomen. 

Verminderen van onveilige situaties

Het liefst willen we het aantal (ernstige) arbeidsongevallen terugdringen naar nul. Om te beginnen is het belangrijk dat iedereen binnen de organisatie zich bewust is van zijn eigen bijdrage aan veiligheid. Bekijk hier onze tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie

Lees meer

  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Dat vragen veel BHV’ers zich af. Tijd om op een rijtje te zetten welke taken en verantwoordelijkheden zij precies hebben. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is! Want ook hoe je als BHV’er kunt doorgroeien naar deze rollen, ontdek je hier. 
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.