Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer

Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar wat betekent veiligheidsbewustzijn? Het betekent dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een bewuste en veilige reactie. Maar hoe verhoog je het veiligheidsbewustzijn en krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

1. Betrek iedereen bij veiligheid

Als medewerkers regels opgelegd krijgen, zullen ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn en zich niet medeverantwoordelijk voelen voor de veiligheid op de werkvloer. Laat iedereen op de werkvloer daarom actief meedenken over veiligheidsmaatregelen die de veiligheid op de werkvloer bevorderen. Zij zijn dé personen die weten wat er speelt, wat mis kan gaan en wat wel en niet werkt als het gaat om te nemen (veligheids)maatregelen.

Introduceer een veiligheidsideeënbox en ga erover met elkaar in gesprek. Op die manier geef je iedereen, laag en hoog in de organisatie, de ruimte om ideeën in te brengen om veilig werken mogelijk te maken en wordt veiligheid bespreekbaar gemaakt.

Een andere manier om meer medewerkers te betrekken is een Veiligheidsbewustzijncursus. Maatregelen kunnen helaas niet elke calamiteit voorkomen, denk bijvoorbeeld aan een hartstilstand. Ook een niet BHV’er kan dan het verschil maken, want BHV’ers zijn niet altijd direct ter plaatse. Met de cursus Veiligheidsbewustzijn kun je de zelfredzaamheid van medewerkers tijdens een calamiteit vergroten. Zo leren medewerkers tijdens deze cursus welke eerste stappen ze kunnen ondernemen voordat de BHV’er ter plaatse is én worden de vaardigheden en kennis op het gebied van veiligheid naar een hoger niveau getild.
 

2. Breng veiligheid regelmatig onder de aandacht

Het vergroten van het veiligheidsbewustszijn is niet wat je van de ene op de andere dag realiseert. Daar gaat tijd overheen. Daarom is het belangrijk om veiligheid regelmatig op de organisatieagenda te zetten. Op die manier gaat het leven binnen de organisatie en kan het een onderdeel worden van ieders handelen. Organiseer daarom regelmatig bijeenkomsten over het thema veiligheid en steek deze steeds weer op een leuke en vernieuwende manier in. Zo wordt het iets waar iedereen naar uitkijkt in plaats van een moetje.

3. Beloon veilig gedrag!

Door veilig gedrag te belonen motiveer je collega’s om veilig te (blijven) werken. En wie zegt dat een beloning groots moet zijn? Een klein gebaar, traktatie of het uitspreken van je waardering met een compliment kan al het verschil maken. Zet iemand in de schijnwerpers om zijn manier van veilig werken of prijs iemands ingebrachte veiligheidsmaatregel tijdens een van de veiligheidsbijeenkomsten. Is het aantal incidenten op de werkvloer afgenomen? Vier het met iedereen op de werkvloer!
Wil jij je collega's bewuster maken van het belang van een veilige organisatie?
Download onze BHV bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en maak iedereen BHV bewust. Of bekijk onze BHV bewust pagina.

Lees meer

  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.