Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar wat betekent veiligheidsbewustzijn? Het betekent dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een bewuste en veilige reactie. Maar hoe verhoog je het veiligheidsbewustzijn en krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.
1. Betrek iedereen bij veiligheid
Als medewerkers regels opgelegd krijgen, zullen ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn en zich niet medeverantwoordelijk voelen voor de veiligheid op de werkvloer. Laat iedereen op de werkvloer daarom actief meedenken over veiligheidsmaatregelen die de veiligheid op de werkvloer bevorderen. Zij zijn dé personen die weten wat er speelt, wat mis kan gaan en wat wel en niet werkt als het gaat om te nemen (veligheids)maatregelen.
Introduceer een veiligheidsideeënbox en ga erover met elkaar in gesprek. Op die manier geef je iedereen, laag en hoog, in de organisatie, de ruimte om ideeën in te brengen om veilig werken mogelijk te maken en wordt veiligheid bespreekbaar gemaakt.
Introduceer een veiligheidsideeënbox en ga erover met elkaar in gesprek. Op die manier geef je iedereen, laag en hoog, in de organisatie, de ruimte om ideeën in te brengen om veilig werken mogelijk te maken en wordt veiligheid bespreekbaar gemaakt.
2. Breng veiligheid regelmatig onder de aandacht
Het vergroten van het veiligheidsbewustszijn is niet wat je van de ene op de andere dag realiseert. Daar gaat tijd overheen. Daarom is het belangrijk om veiligheid regelmatig op de organisatieagenda te zetten. Op die manier gaat het leven binnen de organisatie en kan het een onderdeel worden van ieders handelen. Organiseer daarom regelmatig bijeenkomsten over het thema veiligheid en steek deze steeds weer op een leuke en vernieuwende manier in. Zo wordt het iets waar iedereen naar uitkijkt in plaats van een moetje.
- Organiseer veiligheids/toolboxmeetings
- Organiseer workshops
- Organiseer een quiz over veiligheid
- Organiseer veiligheidspresentaties (door internen of externen)
- Organiseer demonstraties en oefen met rollenspelen
- Laat zien wie de BHV'ers zijn en hang posters op binnen de organisatie
3. Beloon veilig gedrag!
Door veilig gedrag te belonen motiveer je collega’s om veilig te (blijven) werken. En wie zegt dat een beloning groots moet zijn? Een klein gebaar, traktatie of het uitspreken van je waardering met een compliment kan al het verschil maken. Zet iemand in de schijnwerpers om zijn manier van veilig werken of prijs iemands ingebrachte veiligheidsmaatregel tijdens een van de veiligheidsbijeenkomsten. Is het aantal incidenten op de werkvloer afgenomen? Vier het met iedereen op de werkvloer!
Wil jij je collega's bewuster maken van het belang van een veilige organisatie? Download onze BHV bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en maak iedereen BHV bewust. Of bekijk onze BHV bewust pagina.