Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer

Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar wat betekent veiligheidsbewustzijn? Het betekent dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een bewuste en veilige reactie. Maar hoe verhoog je het veiligheidsbewustzijn en krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

1. Betrek iedereen bij veiligheid

Als medewerkers regels opgelegd krijgen, zullen ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn en zich niet medeverantwoordelijk voelen voor de veiligheid op de werkvloer. Laat iedereen op de werkvloer daarom actief meedenken over veiligheidsmaatregelen die de veiligheid op de werkvloer bevorderen. Zij zijn dé personen die weten wat er speelt, wat mis kan gaan en wat wel en niet werkt als het gaat om te nemen (veligheids)maatregelen.

Introduceer een veiligheidsideeënbox en ga erover met elkaar in gesprek. Op die manier geef je iedereen, laag en hoog in de organisatie, de ruimte om ideeën in te brengen om veilig werken mogelijk te maken en wordt veiligheid bespreekbaar gemaakt.

Een andere manier om meer medewerkers te betrekken is een Veiligheidsbewustzijncursus. Maatregelen kunnen helaas niet elke calamiteit voorkomen, denk bijvoorbeeld aan een hartstilstand. Ook een niet BHV’er kan dan het verschil maken, want BHV’ers zijn niet altijd direct ter plaatse. Met de cursus Veiligheidsbewustzijn kun je de zelfredzaamheid van medewerkers tijdens een calamiteit vergroten. Zo leren medewerkers tijdens deze cursus welke eerste stappen ze kunnen ondernemen voordat de BHV’er ter plaatse is én worden de vaardigheden en kennis op het gebied van veiligheid naar een hoger niveau getild.
 

2. Breng veiligheid regelmatig onder de aandacht

Het vergroten van het veiligheidsbewustszijn is niet wat je van de ene op de andere dag realiseert. Daar gaat tijd overheen. Daarom is het belangrijk om veiligheid regelmatig op de organisatieagenda te zetten. Op die manier gaat het leven binnen de organisatie en kan het een onderdeel worden van ieders handelen. Organiseer daarom regelmatig bijeenkomsten over het thema veiligheid en steek deze steeds weer op een leuke en vernieuwende manier in. Zo wordt het iets waar iedereen naar uitkijkt in plaats van een moetje.

3. Beloon veilig gedrag!

Door veilig gedrag te belonen motiveer je collega’s om veilig te (blijven) werken. En wie zegt dat een beloning groots moet zijn? Een klein gebaar, traktatie of het uitspreken van je waardering met een compliment kan al het verschil maken. Zet iemand in de schijnwerpers om zijn manier van veilig werken of prijs iemands ingebrachte veiligheidsmaatregel tijdens een van de veiligheidsbijeenkomsten. Is het aantal incidenten op de werkvloer afgenomen? Vier het met iedereen op de werkvloer!
Wil jij je collega's bewuster maken van het belang van een veilige organisatie?
Download onze BHV bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en maak iedereen BHV bewust. Of bekijk onze BHV bewust pagina.

Lees meer

  • Calamiteit op de werkvloer: wie doet wat?
    Calamiteit op de werkvloer: wie doet wat?
    Op de werkvloer kan het elke dag gebeuren: een ongeluk, een medische noodsituatie, of een calamiteit waarbij direct handelen nodig is. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de eerste hulp in zo’n situatie? Is het de BHV'er, de preventiemedewerker, of de EHBO’er? En hoe werkt de samenwerking tussen deze rollen? In dit artikel leggen we uit wie wat doet bij een noodsituatie en wat de wettelijke verplichtingen zijn.
  • Wat moet er in een EHBO-koffer zitten? Een checklist voor elke werksituatie én onderweg
    Wat moet er in een EHBO-koffer zitten? Een checklist voor elke werksituatie én onderweg
    Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of het nu op kantoor is, onderweg of op een bouwplaats, een goed uitgeruste EHBO-koffer kan levens redden. Maar wat moet jij als EHBO'er nu precies in een EHBO-doos hebben? En zijn er verplichtingen voor bedrijven? In dit artikel geven we je een handige checklist voor verschillende werksituaties, inclusief de redenen waarom bepaalde producten essentieel zijn. Ook kijken we naar specifieke benodigdheden voor bepaalde situaties, zoals de werkbus, vrachtwagen of sportomgeving.
  • 3 redenen om een EHBO-cursus te volgen (ook als je denkt dat je het nooit nodig hebt)
    3 redenen om een EHBO-cursus te volgen (ook als je denkt dat je het nooit nodig hebt)
    Een val van de trap. Een allergische reactie. Een kind dat zich verslikt. Of iemand die plotseling in elkaar zakt. Je hoopt dat het je nooit overkomt. Maar als het gebeurt, wil je één ding zeker weten: dat je weet wat je moet doen. Een EHBO-cursus volgen is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij het plannen van je werkweek, maar het is wél iets dat echt verschil kan maken. Thuis, op werk, op straat of bij de sportvereniging. EHBO-kennis is universeel toepasbaar. Hier zijn 3 sterke redenen om die cursus toch echt op je to-do-lijst te zetten.
     
  • De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    Voor veel mensen is het BHV-certificaat vooral iets wat ‘moet’. Maar wist je dat het veel meer oplevert dan alleen het afvinken van een wettelijke verplichting? Een BHV-certificaat staat voor kunnen handelen in noodsituaties. Voor zekerheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. Voor jezelf én voor anderen. En dat is flink wat waard, voor zowel werkgevers als werknemers.
  • Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Binnen een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie spelen zowel Hoofd BHV Operationeel/Coördinator als Hoofd BHV Strategisch een essentiële rol in de bedrijfshulpverlening. Maar wat is precies het verschil tussen deze functies, en hoe vullen ze elkaar aan?
  • Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Een preventiemedewerker speelt een cruciale rol in de veiligheid binnen een organisatie. Maar hoe kies je de juiste persoon voor deze functie? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten, welke vaardigheden essentieel zijn en hoe je ervoor zorgt dat je preventiemedewerker goed voorbereid is op zijn of haar taak.
  • Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Zowel BHV’ers (bedrijfshulpverleners) als preventiemedewerkers spelen een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid op de werkvloer. Toch is er veel onduidelijkheid over de rol van een preventiemedewerker. Wat zijn de belangrijkste verschillen en hoe vullen deze rollen elkaar aan? In dit artikel vertellen we je alles over de taken, verantwoordelijkheden en hoe ze samenwerken voor een veiligere werkomgeving. 
  • 7 tips voor veiligheid op kantoor
    7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplicht
    Als werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.