Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar wat betekent veiligheidsbewustzijn? Het betekent dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een bewuste en veilige reactie. Maar hoe verhoog je het veiligheidsbewustzijn en krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.
1. Betrek iedereen bij veiligheid
Als medewerkers regels opgelegd krijgen, zullen ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn en zich niet medeverantwoordelijk voelen voor de veiligheid op de werkvloer. Laat iedereen op de werkvloer daarom actief meedenken over veiligheidsmaatregelen die de veiligheid op de werkvloer bevorderen. Zij zijn dé personen die weten wat er speelt, wat mis kan gaan en wat wel en niet werkt als het gaat om te nemen (veligheids)maatregelen.
Introduceer een veiligheidsideeënbox en ga erover met elkaar in gesprek. Op die manier geef je iedereen, laag en hoog in de organisatie, de ruimte om ideeën in te brengen om veilig werken mogelijk te maken en wordt veiligheid bespreekbaar gemaakt.
Introduceer een veiligheidsideeënbox en ga erover met elkaar in gesprek. Op die manier geef je iedereen, laag en hoog in de organisatie, de ruimte om ideeën in te brengen om veilig werken mogelijk te maken en wordt veiligheid bespreekbaar gemaakt.
2. Breng veiligheid regelmatig onder de aandacht
Het vergroten van het veiligheidsbewustszijn is niet wat je van de ene op de andere dag realiseert. Daar gaat tijd overheen. Daarom is het belangrijk om veiligheid regelmatig op de organisatieagenda te zetten. Op die manier gaat het leven binnen de organisatie en kan het een onderdeel worden van ieders handelen. Organiseer daarom regelmatig bijeenkomsten over het thema veiligheid en steek deze steeds weer op een leuke en vernieuwende manier in. Zo wordt het iets waar iedereen naar uitkijkt in plaats van een moetje.
- Vergroot het veiligheidsbewustzijn van je hele organisatie met de veiligheidsgame
- Organiseer veiligheids/toolboxmeetings
- Organiseer workshops
- Organiseer een quiz over veiligheid
- Organiseer veiligheidspresentaties (door internen of externen)
- Organiseer demonstraties en oefen met rollenspelen
- Laat zien wie de BHV'ers zijn en hang posters op binnen de organisatie
3. Beloon veilig gedrag!
Door veilig gedrag te belonen motiveer je collega’s om veilig te (blijven) werken. En wie zegt dat een beloning groots moet zijn? Een klein gebaar, traktatie of het uitspreken van je waardering met een compliment kan al het verschil maken. Zet iemand in de schijnwerpers om zijn manier van veilig werken of prijs iemands ingebrachte veiligheidsmaatregel tijdens een van de veiligheidsbijeenkomsten. Is het aantal incidenten op de werkvloer afgenomen? Vier het met iedereen op de werkvloer!
Wil jij je collega's bewuster maken van het belang van een veilige organisatie? Download onze BHV bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en maak iedereen BHV bewust. Of bekijk onze BHV bewust pagina.
Lees meer
-
Blaren voorkomen en behandelen doe je zoHet zijn misschien wel de grootste vijanden van deelnemers aan de vierdaagse en andere wandeltochten: blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars, maar ook hardlopers, krijgen er soms last van. In dit artikel vertellen we je hoe blaren ontstaan, hoe je ze het beste kunt verzorgen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
-
Het vaak onderschatte belang van een preventiemedewerkerHet is weer zover: de week van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Natuurlijk is dit onderwerp altijd belangrijk voor iedere organisatie. Deze lijst met risico’s moet namelijk altijd up-to-date zijn, zodat je veiligheid op de werkvloer kunt waarborgen. En daarom is dit een mooi moment om de persoon die de RI&E opstelt eens extra aandacht te geven: de preventiemedewerker. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor iedere organisatie waar medewerkers werken. Maar waarom is een preventiemedewerker zo belangrijk en hoe kun je ervoor zorgen dat deze collega binnen jouw organisatie goed is opgeleid? Dat lees je hier.
-
Reanimatie en de juiste nazorg zijn van levensbelang, óók in het bedrijfslevenJe ziet het voor je ogen gebeuren: een collega valt plotseling op de grond. Hartstilstand. Wat doe je? Natuurlijk is reanimeren de enige juiste optie, maar dit gaat in zo’n situatie niet bij iedereen vanzelf. Sommige mensen schrikken zo erg, dat ze even niet weten wat te doen. Maar: iedere seconde telt. Daarom is het ook voor bedrijven en organisaties van levensbelang dat medewerkers vol vertrouwen kunnen reanimeren én dat er aandacht is voor de nazorg. Want bij een reanimatie zijn er altijd twee slachtoffers. En jij bent als directielid, manager of preventiemedewerker verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de organisatie en het welzijn van medewerkers.
-
Waar rook is, is geen BHV’er - de gevaren van brandMaak de volgende zin af: waar rook is … Goede kans dat je ‘is vuur’ op de puntjes invulde. Rekenen wij niet fout, maar ons motto is ‘Waar rook is, is geen BHV’er’. Er is weinig zo gevaarlijk als brand, dus hoog tijd voor een artikel waarin we je meer vertellen over de gevaren van brand.
-
Zo profiteer je het meest van je verplichte rookmeldersHonden zijn volgens velen de beste vrienden van mensen, maar bij BHV.NL vinden we dat rookmelders op een goede tweede plaats komen. Rookmelders waken over je huis of werkplek en waarschuwen bij brand, zodat je jezelf en anderen op tijd in veiligheid kunt brengen. Rookmelders zijn zó belangrijk, dat ze met ingang van 1 juli 2022 verplicht zijn. In dit artikel vertellen we je meer over deze compacte levensredders.
-
-
De veiligheidsgame: hoe organiseer je dit en wat is daarbij nodig?Wil jij meer bewustzijn en betrokkenheid creëren bij medewerkers als het gaat om veilig werken? Dat kan nu op een bijzonder leuke manier! De Veiligheidsgame van BHV.NL is namelijk een spelvorm die je kunt inzetten om dat in één week voor elkaar te krijgen.
-
-