Wat is een toolboxmeeting?

Met het inzetten van een toolboxmeeting kun je het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie en de veiligheid op de werkplek vergroten. Maar wat is nou precies een toolboxmeeting en wanneer en waarom zet je het in?  

Wat is een toolboxmeeting?

Een toolboxmeeting is een kort overleg in de vorm van een presentatie over de veiligheid op de werkvloer. In dit veiligheidsoverleg kunnen heel uiteenlopende onderwerpen op het gebied van veilig werken aan bod komen. Een aantal voorbeelden van onderwerpen die tijdens een toolboxmeeting centraal kunnen staan, zijn:
 • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen;
 • Het gebruik van gereedschappen;
 • Werken op hoogte;
 • Het melden van ongevallen en/of onveilige situaties;
 • Vluchtroutes;
 • Gevaarlijke stoffen;
 • Orde en netheid op de werkplek;
 • Corona;
Tijdens een toolboxmeeting geef je informatie over het herkennen van gevaren en hoe je je kunt beschermen tegen deze gevaren. Daarnaast geef je informatie over en bespreek je met elkaar hoe de veiligheid verbeterd kan worden. Je gaat met elkaar in gesprek, zet collega’s aan tot nadenken en geeft ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Deze aspecten van een toolboxmeeting dragen bij aan het bevorderen van de veiligheid binnen je organisatie.

Vergroten van de veiligheid binnen een organisatie

Het doel van een toolboxmeeting is om aandacht te krijgen voor veiligheid, het belang hiervan te onderstrepen en dit binnen een bedrijf te bevorderen. Het is bestemd voor leidinggevenden, uitvoerend personeel en derden. De directe leidinggevende geeft meestal de toolboxmeeting, hij/zij is immers de eerste verantwoordelijke voor de veiligheid en gezondheid van zijn/haar medewerkers. Maar de toolboxmeeting kan ook gegeven worden door leden van de BHV-organisatie, zoals een Hoofd BHV, coördinator BHV of BHV’er.

Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht om voorlichting te geven over de risico’s die bij de werkzaamheden horen en de maatregelen die genomen kunnen worden om de risico’s te voorkomen of te beperken. Als VCA gecertificeerd bedrijf ben je verplicht om minimaal 4 keer per jaar een toolboxmeeting te organiseren voor alle medewerkers.
 
Wie is waarvoor verantwoordelijk binnen de bedrijfsnoodorganisatie?
>> Ontdek alle rollen en taken en test je kennis 

Het organiseren van een toolboxmeeting

Wil je een toolboxmeeting organiseren maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Bekijk hier de opzet van een toolboxmeeting en tips hoe je het kan organiseren!

Veelgestelde vragen

Wat is een toolboxmeeting?

Een toolboxmeeting is een kort veiligheidsoverleg wat periodiek gehouden wordt met als doel de veiligheid op de werkvloer te bevorderen en het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Tijdens dit overleg staat een veiligheidsonderwerp centraal dat voor jouw organisatie en medewerkers relevant en actueel is. 

Hoe vaak organiseer je een toolboxmeeting?

Om veiligheid onder de aandacht te houden en het veiligheidsbewustzijn van iedereen op de werkvloer te verhogen, is het belangrijk om met regelmaat een toolboxmeeting te organiseren. Zo betrek je iedereen bij het thema veiligheid en maak je het bespreekbaar. 

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.