Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting

Het succes van een goede toolboxmeeting zit in het bespreekbaar maken van werksituaties die impact hebben op de veiligheid en gezondheid van iedereen op de werkvloer. Een toolbox begin je met het bewust maken van onveilig werken en sluit je af met concrete afspraken die iedereen naleeft om veilig en gezond te werken. 

Voorbereiding

Organiseer een meeting van ongeveer 20 minuten. Kies voor de meeting een onderwerp dat op dat moment actueel is, betrekking heeft op jullie organisatie en invloed heeft op de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers. Werk de juiste werkwijze uit. Het helpt om dit visueel te maken, zodat het voor iedereen duidelijk is wat je bedoelt. Laat alle deelnemers weten wanneer de toolboxmeeting plaatsvindt en communiceer de agenda. Zorg ook dat alle materialen klaarliggen die tijdens de toolboxmeeting gebruikt worden.

Tijdens

Geef aan waarom er is gekozen voor dit veiligheidsonderwerp. Dit kan zijn naar aanleiding van een incident of ongeval dat heeft plaatsgevonden binnen de organisatie, een bepaalde werkwijze of een wetswijziging omtrent veilig werken. Geef iedereen de ruimte om vragen te stellen, zijn of haar mening te geven of zijn ervaring te delen. Geef aan wat de gewenste werkwijze is om binnen jullie organisatie op een veilige manier te werken. Bespreek met elkaar wat er nodig is en welke zaken er veranderd moeten worden om volgens de nieuwe, gewenste werkwijze te kunnen werken.

Afronding

Vat het gesprek samen en noteer de actiepunten die eruit voortkomen. Koppel terug naar alle deelnemers wat er met de actiepunten gedaan wordt en binnen welke termijn. Vraag ook naar feedback van alle deelnemers over de meeting, zodat hier in het vervolg wat mee gedaan kan worden en de toolboxmeeting verbeterd kan worden.

TIPS

 • Kies een onderwerp dat aansluit bij de doelgroep en past binnen je organisatie
 • Verdiep je in het onderwerp
 • Pas de inhoud van de toolbox aan naar het niveau van de doelgroep
 • Gebruik visueel materiaal
 • Kies voor interactie en laat de deelnemers zelf iets doen
 • Maak concrete afspraken
Hulp nodig bij het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en het onder de aandacht brengen van veiligheid binnen je organisatie en onder je collega's? Bekijk onze BHV bewust pagina voor artikelen, tips of download onze posters en hang deze op binnen je organisatie! 

Lees meer

 • Hoe richt je een effectieve bedrijfsnoodorganisatie in? (en de bijbehorende rollen)
  Hoe richt je een effectieve bedrijfsnoodorganisatie in? (en de bijbehorende rollen)
  Lees alles over het belang van een goede bedrijfsnoodorganisatie en hoe je deze effectief inricht voor jouw bedrijf.
 • Wat doet een Crisis Management Team?
  Wat doet een Crisis Management Team?
  Zorg voor overzicht en effectieve communicatie tijdens een crisis of calamiteit in jouw organisatie.
 • Wat doet een preventiemedewerker?
  Wat doet een preventiemedewerker?
  Zorg voor optimale veiligheid en arbeidsomstandigheden en voorkom bedrijfsongevallen in jouw organisatie als Preventiemedewerker.
 • Wat doet een Hoofd BHV?
  Wat doet een Hoofd BHV?
  Als Hoofd BHV ben je hét aanspreekpunt als het gaat over bedrijfsveiligheid en weet je alle ins en outs van een goede bedrijfsnoodorganisatie.
 • Wat doet een coördinator BHV?
  Wat doet een coördinator BHV?
  Samen met het Hoofd BHV draag je de verantwoordelijkheid voor een goed gecoördineerde en operationele bedrijfshulpverlening in jouw organisatie.
 • Wat doet een ploegleider BHV?
  Wat doet een ploegleider BHV?
  Neem de operationele leiding bij een calamiteit in je bedrijf en zorg dat BHV’ers hun werk veilig kunnen doen als Ploegleider BHV.
 • Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
  Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
  Help slachtoffers, bestrijd een eventuele brand en breng medewerkers in veiligheid in noodsituaties. Word jij bedrijfshulpverlener in jouw organisatie?
 • Wat doet een EHBO’er?
  Wat doet een EHBO’er?
 • Wat doet een Ontruimer?
  Wat doet een Ontruimer?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen