Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting

Het succes van een goede toolboxmeeting zit in het bespreekbaar maken van werksituaties die impact hebben op de veiligheid en gezondheid van iedereen op de werkvloer. Een toolbox begin je met het bewust maken van onveilig werken en sluit je af met concrete afspraken die iedereen naleeft om veilig en gezond te werken. 

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

>> BHV.NL/BHV-bewust

Voorbereiding

Organiseer een meeting van ongeveer 20 minuten. Kies voor de meeting een onderwerp dat op dat moment actueel is, betrekking heeft op jullie organisatie en invloed heeft op de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers. Werk de juiste werkwijze uit. Het helpt om dit visueel te maken, zodat het voor iedereen duidelijk is wat je bedoelt. Laat alle deelnemers weten wanneer de toolboxmeeting plaatsvindt en communiceer de agenda. Zorg ook dat alle materialen klaarliggen die tijdens de toolboxmeeting gebruikt worden.

Tijdens

Geef aan waarom er is gekozen voor dit veiligheidsonderwerp. Dit kan zijn naar aanleiding van een incident of ongeval dat heeft plaatsgevonden binnen de organisatie, een bepaalde werkwijze of een wetswijziging omtrent veilig werken. Geef iedereen de ruimte om vragen te stellen, zijn of haar mening te geven of zijn ervaring te delen. Geef aan wat de gewenste werkwijze is om binnen jullie organisatie op een veilige manier te werken. Bespreek met elkaar wat er nodig is en welke zaken er veranderd moeten worden om volgens de nieuwe, gewenste werkwijze te kunnen werken.

Afronding

Vat het gesprek samen en noteer de actiepunten die eruit voortkomen. Koppel terug naar alle deelnemers wat er met de actiepunten gedaan wordt en binnen welke termijn. Vraag ook naar feedback van alle deelnemers over de meeting, zodat hier in het vervolg wat mee gedaan kan worden en de toolboxmeeting verbeterd kan worden.

TIPS

 • Kies een onderwerp dat aansluit bij de doelgroep en past binnen je organisatie
 • Verdiep je in het onderwerp
 • Pas de inhoud van de toolbox aan naar het niveau van de doelgroep
 • Gebruik visueel materiaal
 • Kies voor interactie en laat de deelnemers zelf iets doen
 • Maak concrete afspraken
Hulp nodig bij het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en het onder de aandacht brengen van veiligheid binnen je organisatie en onder je collega's? Bekijk onze BHV bewust pagina voor artikelen, tips of download onze posters en hang deze op binnen je organisatie! 

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.