Brand kun je niet voorkomen. Dit kunnen we samen wél doen!

Voorkomen is beter dan genezen, luidt een in hulpverlenerskringen veelgebruikt spreekwoord. In het geval van brand is dat ook zo, maar helaas gaat die vlieger niet op. Een brand kun je namelijk niet voorkomen. Zoals de onzinkbaar geachte Titanic zonk, kan het veiligste gebouw ter wereld in vlammen opgaan. Daarom richten we ons bij BHV.nl op het zo klein mogelijk maken van de gevolgen van een brand. Samen zorgen we voor veiligheid!
Misschien heb je weleens van de branddriehoek gehoord. Die bestaat uit brandstof, zuurstof en een ontstekingstemperatuur. Mix die drie ingrediënten bij elkaar en je krijgt brand. Als er één – meer mag ook – van die drie elementen ontbreekt, ontstaat er geen vuur. Helaas is dat niet altijd reëel. Daarom hebben we bijvoorbeeld rookmelders. Daarmee voorkom je natuurlijk geen brand, maar ze zorgen er wél voor dat de gevolgen te overzien blijven.

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

Gevolgen van brand minimaliseren

Dat is precies wat een bhv’er ook doet. Als bhv’er zorg je dat de gevolgen van een calamiteit zo klein mogelijk zijn. Samen met je collega-bhv’ers zorg je ervoor dat de veiligheid op de werkvloer gewaarborgd blijft. Zoals bij brand. Waar rook is, is misschien dan wel vuur, maar liever geen mensen. Om die reden zijn rook- en hittemelders enorm belangrijk. Ze waarschuwen mensen tijdig voor brand, zodat ze snel een veilig heenkomen kunnen zoeken.
 
Een voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat er goed is nagedacht over vluchtwegen en nooduitgangen. Die moeten goed staan aangegeven. In het ideale geval kunnen de medewerkers van je organisatie de vluchtroute dromen.

Ontruimingsoefeningen

Daarvoor zijn ontruimingsoefeningen zeer geschikt. Op de eerste plaats voor een bedrijfshulpverlener. Als bhv’er leer je samen met je team hoe je een gebouw ontruimt en hoe mensen zich gedragen wanneer het alarm klinkt. Grote kans dat je iets vergeet, dat mensen de lift willen nemen of nog even snel iets van hun bureau willen pakken. Maar dat kan beter tijdens een oefening gebeuren dan wanneer er écht nood aan de man is.
 
Bhv-oefeningen zijn sowieso onmisbaar. Tijdens een ontruimingsoefening zijn er verschillende rollen, dus afstemming binnen het hulpverlenersteam is onmisbaar. Wie heeft de regie, op welk kanaal communiceer je, hoe meld je terug? Communicatie is ook hier het sleutelwoord.
 
Natuurlijk is een ontruimingsoefening ook leerzaam voor de mensen die in een gebouw werken. Goed mogelijk dat ze nog nooit hebben nagedacht over de te volgen route naar het verzamelpunt buiten het gebouw. Na een keer oefenen is dat wel anders.

Preventieve rol

Een goed bhv-team is niet pas van waarde wanneer de sirenes loeien; het heeft ook een preventieve rol. Als bhv’er maak je de directie ook bewust van de risico’s. Werk je bij een groot bedrijf en zijn er geen portofoons? Of is er nooit serieus nagedacht over het op peil brengen of houden van de bedrijfshulporganisatie? Dan mag je als bhv’er best een keer met gepaste kracht op tafel slaan. Over veiligheid mag je nu eenmaal niet lichtzinnig denken. Dit hoef je natuurlijk niet op eigen houtje te doen. Overleg er eens over, binnen het bhv-team. En ga dat open in gesprek met de directie of het management. Uiteindelijk dienen jullie allemaal hetzelfde belang: veiligheid.

Veiligheid en werkplezier

Natuurlijk, veiligheid kost geld. Maar de opbrengsten van een goed opgeleide bhv-organisatie zijn veel hoger dan de kosten. Het zorgt voor veiligheid en een veilig gevoel, een lager ziekteverzuim, maar ook voor andere belangrijke zaken. Collegialiteit, een wij-gevoel en daarmee ook een haast onblusbare hoeveelheid werkplezier. Een goed bhv-apparaat is tot slot ook zeer goed voor het imago van je bedrijf. Het geeft aan dat je, als bedrijf, veiligheid en gezondheid serieus neemt. De waarde van dat alles is niet in geld uit te drukken.

Meer leren over brand?

Brand is niet te voorkomen, dus weten hoe je met een beginnende brand omgaat is van groot belang. Het volgen van een BHV basiscursus geeft handvatten om te weten hoe je het beste met een beginnende brand kunt omgaan. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.