VCA: onmisbaar voor veiligheid en certificering

Je weet het natuurlijk als geen ander: werken in de bouw brengt risico’s met zich mee. Er wordt op hoogte gewerkt, in gebouwen zonder ramen, muren of trappen. Er kan materiaal naar beneden vallen, mensen kunnen struikelen over snoeren of slangen, en staan soms bloot aan giftige dampen en lawaai.

Onnodig te zeggen dat wij vinden dat iedereen die in de bouw werkt een VCA-training zou moeten volgen waarin hij leert hoe hij veilig moet werken zodat niemand iets overkomt. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor mensen die werken in de industrie of de logistiek: ook voor hen is veiligheid essentieel.

​Belangrijk voor je organisatie

VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.  Het VCA is een veelzijdig programma waarmee bedrijven in de bouw, industrie en logistiek objectief getoetst en gecertificeerd kunnen worden. Een van de voorwaarden voor die certificering is dat de medewerkers een VCA-opleiding gevolgd hebben. 

De voordelen van de VCA-certificering zijn groot: minder kans op calamiteiten, minder verwondingen, minder verzuim door arbeidsongevallen, minder arbeidsongeschikten, en meer aandacht voor het milieu. Kortom: een veel veiligere en gezondere werkomgeving voor de medewerkers. En een stabielere organisatie: door minder uitval worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gecontinueerd en word je niet geconfronteerd met schrikbarend hoge kosten. 

​Belangrijk voor je opdrachtgevers

Het VCA-certificaat geeft aan dat jouw bedrijf op een veilige en betrouwbare manier werkt en de veiligheid en gezondheid van de medewerkers serieus neemt. (Potentiële) opdrachtgevers stellen dan ook vaak als voorwaarde dat de aannemer over een VCA-certificaat beschikt, omdat zij zeker willen weten dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen. Aannemer is hier overigens een breed begrip waar bijvoorbeeld ook monteurs, instructeurs en adviseurs onder vallen. 

​VCA-VOL of VCA-Basis?

Als je een leidinggevende functie hebt, is een VCA-VOL certificaat verplicht. In alle andere gevallen volstaat het VCA-Basis certificaat. Bij BHV.NL bieden we twee varianten van de VCA Basis en VCA-VOL aan. Zo is er een cursus waarbij je de theorie doorneemt aan de hand van het VCA-lesboek in combinatie met een klassikale training en een examen. Bij de online cursus neem je de theorie in je eigen tijd en tempo door in VCAcontinu en neem je deel aan het examen. Zo is er voor iedere cursist een geschikte cursus die aansluit bij diens leerbehoefte. Bekijk hier ons VCA cursusaanbod

​VCA-Basis

VCA-Basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers (of tijdelijke arbeidskrachten) die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of werkzaamheden verrichten in risicovolle omstandigheden. De training maakt je bewust van de (verborgen) risico's tijdens het werken op een bouwplaats of het werken op een terrein met potentieel gevaarlijke situaties. Daarnaast leer je hoe je zo veilig mogelijk met deze gevaarlijke situaties kunt omgaan. Soms is het hebben van het certificaat VCA-Basis een voorwaarde om ergens te mogen werken. Bijvoorbeeld als het bedrijf waar je wilt werken VCA-gecertificeerd is.

​VCA-VOL

VOL in VCA-VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. Het doel van deze training is dan ook leidinggevenden inzicht te geven in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Je leert je medewerkers motiveren, sturen en corrigeren op het gebied van veilig werken. In de training besteden we aandacht aan het herkennen van onveilige situaties en handelingen, de (Europese) wet- en regelgeving, het treffen van maatregelen om ongevallen te voorkomen, het opstellen van een bedrijfsnoodplan, VCA-certificeringen en het organiseren van toolboxvergaderingen. 

​Nieuwe eisen VCA-examens

Sinds 1 september 2017 zijn er wijzigingen van kracht in de VCA-examens. De examens zijn wat lastiger geworden dan voorheen omdat er nu ook inzichtvragen gesteld worden en niet alleen maar kennisvragen. Je moet de theorie dus niet alleen uit je hoofd kennen maar hem ook actief zelf kunnen toepassen. Natuurlijk hebben wij onze trainingen aangepast aan de nieuwe exameneisen. Inhoudelijk is de lesstof voor ongeveer 80% hetzelfde gebleven. De grootste wijziging is dat er meer aandacht is voor veilig werken en leiding geven aan veilig werken. Dat zie je terug in het soort vragen dat op het examen terugkomt. Daar bereiden we je goed op voor: we werken met voorbeeldexamens en met de nieuwe manier van toetsen zodat je goed voorbereid naar het examen gaat.

Lees meer

 • Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Het succes van een goede toolboxmeeting zit in het bespreekbaar maken van werksituaties die impact hebben op de veiligheid en gezondheid van iedereen op de werkvloer. Een toolbox begin je met het bewust maken van onveilig werken en sluit je af met concrete afspraken die iedereen naleeft om veilig en gezond te werken. 
 • Wat is een toolboxmeeting?
  Wat is een toolboxmeeting?
  Met het inzetten van een toolboxmeeting kun je het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie en de veiligheid op de werkplek vergroten. Maar wat is nou precies een toolboxmeeting en wanneer en waarom zet je het in?  
 • Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar hoe krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.
 • Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan weten: veiligheid maak je samen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van bhv’ers en leidinggevenden. Iedere werknemer draagt zijn steentje bij. Daarom introduceert BHV.NL de Veiligheidsgame, een leuke en effectieve manier om het veiligheidsbewustzijn onder werknemers te vergroten.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen