VCA: onmisbaar voor veiligheid en certificering

Je weet het natuurlijk als geen ander: werken in de bouw brengt risico’s met zich mee. Er wordt op hoogte gewerkt, in gebouwen zonder ramen, muren of trappen. Er kan materiaal naar beneden vallen, mensen kunnen struikelen over snoeren of slangen, en staan soms bloot aan giftige dampen en lawaai.

Onnodig te zeggen dat wij vinden dat iedereen die in de bouw werkt een VCA-training zou moeten volgen waarin hij leert hoe hij veilig moet werken zodat niemand iets overkomt. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor mensen die werken in de industrie of de logistiek: ook voor hen is veiligheid essentieel.

​Belangrijk voor je organisatie

VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.  Het VCA is een veelzijdig programma waarmee bedrijven in de bouw, industrie en logistiek objectief getoetst en gecertificeerd kunnen worden. Een van de voorwaarden voor die certificering is dat de medewerkers een VCA-opleiding gevolgd hebben. 

De voordelen van de VCA-certificering zijn groot: minder kans op calamiteiten, minder verwondingen, minder verzuim door arbeidsongevallen, minder arbeidsongeschikten, en meer aandacht voor het milieu. Kortom: een veel veiligere en gezondere werkomgeving voor de medewerkers. En een stabielere organisatie: door minder uitval worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gecontinueerd en word je niet geconfronteerd met schrikbarend hoge kosten. 

​Belangrijk voor je opdrachtgevers

Het VCA-certificaat geeft aan dat jouw bedrijf op een veilige en betrouwbare manier werkt en de veiligheid en gezondheid van de medewerkers serieus neemt. (Potentiële) opdrachtgevers stellen dan ook vaak als voorwaarde dat de aannemer over een VCA-certificaat beschikt, omdat zij zeker willen weten dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen. Aannemer is hier overigens een breed begrip waar bijvoorbeeld ook monteurs, instructeurs en adviseurs onder vallen. 

​VCA-VOL of VCA-Basis?

Als je een leidinggevende functie hebt, is een VCA-VOL certificaat verplicht. In alle andere gevallen volstaat het VCA-Basis certificaat.

​VCA-Basis

VCA-Basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers (of tijdelijke arbeidskrachten) die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of werkzaamheden verrichten in risicovolle omstandigheden. De training maakt je bewust van de (verborgen) risico's tijdens het werken op een bouwplaats of het werken op een terrein met potentieel gevaarlijke situaties. Daarnaast leer je hoe je zo veilig mogelijk met deze gevaarlijke situaties kunt omgaan. Soms is het hebben van het certificaat VCA-Basis een voorwaarde om ergens te mogen werken. Bijvoorbeeld als het bedrijf waar je wilt werken VCA-gecertificeerd is.

​VCA-VOL

VOL in VCA-VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. Het doel van deze training is dan ook leidinggevenden inzicht te geven in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Je leert je medewerkers motiveren, sturen en corrigeren op het gebied van veilig werken. In de training besteden we aandacht aan het herkennen van onveilige situaties en handelingen, de (Europese) wet- en regelgeving, het treffen van maatregelen om ongevallen te voorkomen, het opstellen van een bedrijfsnoodplan, VCA-certificeringen en het organiseren van toolboxvergaderingen. 

Bij BHV.NL bieden we zowel de VCA-Basis als de VCA-VOL aan. Zowel de VCA-Basis als de VCA-VOL bestaat uit een e-learning module waarin je de theorie leert en een praktijkdag. Een ideale en vooral ook heel effectieve combinatie! 

​Nieuwe eisen VCA-examens

Sinds 1 september 2017 zijn er wijzigingen van kracht in de VCA-examens. De examens zijn wat lastiger geworden dan voorheen omdat er nu ook inzichtvragen gesteld worden en niet alleen maar kennisvragen. Je moet de theorie dus niet alleen uit je hoofd kennen maar hem ook actief zelf kunnen toepassen. Natuurlijk hebben wij onze trainingen aangepast aan de nieuwe exameneisen. Inhoudelijk is de lesstof voor ongeveer 80% hetzelfde gebleven. De grootste wijziging is dat er meer aandacht is voor veilig werken en leiding geven aan veilig werken. Dat zie je terug in het soort vragen dat op het examen terugkomt. Daar bereiden we je goed op voor: we werken met voorbeeldexamens en met de nieuwe manier van toetsen zodat je goed voorbereid naar het examen gaat.

Meer weten

Lees meer

 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en wordt allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen