VCA: onmisbaar voor veiligheid en certificering

Je weet het natuurlijk als geen ander: werken in de bouw brengt risico’s met zich mee. Er wordt op hoogte gewerkt, in gebouwen zonder ramen, muren of trappen. Er kan materiaal naar beneden vallen, mensen kunnen struikelen over snoeren of slangen, en staan soms bloot aan giftige dampen en lawaai.

Onnodig te zeggen dat wij vinden dat iedereen die in de bouw werkt een VCA-training zou moeten volgen waarin hij leert hoe hij veilig moet werken zodat niemand iets overkomt. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor mensen die werken in de industrie of de logistiek: ook voor hen is veiligheid essentieel.

​Belangrijk voor je organisatie

VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.  Het VCA is een veelzijdig programma waarmee bedrijven in de bouw, industrie en logistiek objectief getoetst en gecertificeerd kunnen worden. Een van de voorwaarden voor die certificering is dat de medewerkers een VCA-opleiding gevolgd hebben. 

De voordelen van de VCA-certificering zijn groot: minder kans op calamiteiten, minder verwondingen, minder verzuim door arbeidsongevallen, minder arbeidsongeschikten, en meer aandacht voor het milieu. Kortom: een veel veiligere en gezondere werkomgeving voor de medewerkers. En een stabielere organisatie: door minder uitval worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gecontinueerd en word je niet geconfronteerd met schrikbarend hoge kosten. 

​Belangrijk voor je opdrachtgevers

Het VCA-certificaat geeft aan dat jouw bedrijf op een veilige en betrouwbare manier werkt en de veiligheid en gezondheid van de medewerkers serieus neemt. (Potentiële) opdrachtgevers stellen dan ook vaak als voorwaarde dat de aannemer over een VCA-certificaat beschikt, omdat zij zeker willen weten dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen. Aannemer is hier overigens een breed begrip waar bijvoorbeeld ook monteurs, instructeurs en adviseurs onder vallen. 

​VCA-VOL of VCA-Basis?

Als je een leidinggevende functie hebt, is een VCA-VOL certificaat verplicht. In alle andere gevallen volstaat het VCA-Basis certificaat.

​VCA-Basis

VCA-Basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers (of tijdelijke arbeidskrachten) die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of werkzaamheden verrichten in risicovolle omstandigheden. De training maakt je bewust van de (verborgen) risico's tijdens het werken op een bouwplaats of het werken op een terrein met potentieel gevaarlijke situaties. Daarnaast leer je hoe je zo veilig mogelijk met deze gevaarlijke situaties kunt omgaan. Soms is het hebben van het certificaat VCA-Basis een voorwaarde om ergens te mogen werken. Bijvoorbeeld als het bedrijf waar je wilt werken VCA-gecertificeerd is.

​VCA-VOL

VOL in VCA-VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. Het doel van deze training is dan ook leidinggevenden inzicht te geven in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Je leert je medewerkers motiveren, sturen en corrigeren op het gebied van veilig werken. In de training besteden we aandacht aan het herkennen van onveilige situaties en handelingen, de (Europese) wet- en regelgeving, het treffen van maatregelen om ongevallen te voorkomen, het opstellen van een bedrijfsnoodplan, VCA-certificeringen en het organiseren van toolboxvergaderingen. 

Bij BHV.NL bieden we zowel de VCA-Basis als de VCA-VOL aan. Zowel de VCA-Basis als de VCA-VOL bestaat uit een e-learning module waarin je de theorie leert en een praktijkdag. Een ideale en vooral ook heel effectieve combinatie! 

​Nieuwe eisen VCA-examens

Sinds 1 september 2017 zijn er wijzigingen van kracht in de VCA-examens. De examens zijn wat lastiger geworden dan voorheen omdat er nu ook inzichtvragen gesteld worden en niet alleen maar kennisvragen. Je moet de theorie dus niet alleen uit je hoofd kennen maar hem ook actief zelf kunnen toepassen. Natuurlijk hebben wij onze trainingen aangepast aan de nieuwe exameneisen. Inhoudelijk is de lesstof voor ongeveer 80% hetzelfde gebleven. De grootste wijziging is dat er meer aandacht is voor veilig werken en leiding geven aan veilig werken. Dat zie je terug in het soort vragen dat op het examen terugkomt. Daar bereiden we je goed op voor: we werken met voorbeeldexamens en met de nieuwe manier van toetsen zodat je goed voorbereid naar het examen gaat.

Meer weten

Lees meer

 • Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen