VCA: onmisbaar voor veiligheid en certificering

Je weet het natuurlijk als geen ander: werken in de bouw brengt risico’s met zich mee. Er wordt op hoogte gewerkt, in gebouwen zonder ramen, muren of trappen. Er kan materiaal naar beneden vallen, mensen kunnen struikelen over snoeren of slangen, en staan soms bloot aan giftige dampen en lawaai.

Onnodig te zeggen dat wij vinden dat iedereen die in de bouw werkt een VCA-training zou moeten volgen waarin hij leert hoe hij veilig moet werken zodat niemand iets overkomt. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor mensen die werken in de industrie of de logistiek: ook voor hen is veiligheid essentieel.

​Belangrijk voor je organisatie

VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.  Het VCA is een veelzijdig programma waarmee bedrijven in de bouw, industrie en logistiek objectief getoetst en gecertificeerd kunnen worden. Een van de voorwaarden voor die certificering is dat de medewerkers een VCA-opleiding gevolgd hebben. 

De voordelen van de VCA-certificering zijn groot: minder kans op calamiteiten, minder verwondingen, minder verzuim door arbeidsongevallen, minder arbeidsongeschikten, en meer aandacht voor het milieu. Kortom: een veel veiligere en gezondere werkomgeving voor de medewerkers. En een stabielere organisatie: door minder uitval worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gecontinueerd en word je niet geconfronteerd met schrikbarend hoge kosten. 
VCA logo

​Belangrijk voor je opdrachtgevers

Het VCA-certificaat geeft aan dat jouw bedrijf op een veilige en betrouwbare manier werkt en de veiligheid en gezondheid van de medewerkers serieus neemt. (Potentiële) opdrachtgevers stellen dan ook vaak als voorwaarde dat de aannemer over een VCA-certificaat beschikt, omdat zij zeker willen weten dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen. Aannemer is hier overigens een breed begrip waar bijvoorbeeld ook monteurs, instructeurs en adviseurs onder vallen. 

​VCA-VOL of VCA-Basis?

Als je een leidinggevende functie hebt, is een VCA-VOL certificaat verplicht. In alle andere gevallen volstaat het VCA-Basis certificaat. Bij BHV.NL bieden we twee varianten van de VCA Basis en VCA-VOL aan. Zo is er een cursus waarbij je de theorie doorneemt aan de hand van het VCA-lesboek in combinatie met een klassikale training en een examen. Bij de online cursus neem je de theorie in je eigen tijd en tempo door in VCAcontinu en neem je deel aan het examen. Zo is er voor iedere cursist een geschikte cursus die aansluit bij diens leerbehoefte. Bekijk hier ons VCA cursusaanbod

​VCA-Basis

VCA-Basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers (of tijdelijke arbeidskrachten) die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of werkzaamheden verrichten in risicovolle omstandigheden. De training maakt je bewust van de (verborgen) risico's tijdens het werken op een bouwplaats of het werken op een terrein met potentieel gevaarlijke situaties. Daarnaast leer je hoe je zo veilig mogelijk met deze gevaarlijke situaties kunt omgaan. Soms is het hebben van het certificaat VCA-Basis een voorwaarde om ergens te mogen werken. Bijvoorbeeld als het bedrijf waar je wilt werken VCA-gecertificeerd is.

​VCA-VOL

VOL in VCA-VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. Het doel van deze training is dan ook leidinggevenden inzicht te geven in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Je leert je medewerkers motiveren, sturen en corrigeren op het gebied van veilig werken. In de training besteden we aandacht aan het herkennen van onveilige situaties en handelingen, de (Europese) wet- en regelgeving, het treffen van maatregelen om ongevallen te voorkomen, het opstellen van een bedrijfsnoodplan, VCA-certificeringen en het organiseren van toolboxvergaderingen. 

​Nieuwe eisen VCA-examens

Sinds 1 september 2017 zijn er wijzigingen van kracht in de VCA-examens. De examens zijn wat lastiger geworden dan voorheen omdat er nu ook inzichtvragen gesteld worden en niet alleen maar kennisvragen. Je moet de theorie dus niet alleen uit je hoofd kennen maar hem ook actief zelf kunnen toepassen. Natuurlijk hebben wij onze trainingen aangepast aan de nieuwe exameneisen. Inhoudelijk is de lesstof voor ongeveer 80% hetzelfde gebleven. De grootste wijziging is dat er meer aandacht is voor veilig werken en leiding geven aan veilig werken. Dat zie je terug in het soort vragen dat op het examen terugkomt. Daar bereiden we je goed op voor: we werken met voorbeeldexamens en met de nieuwe manier van toetsen zodat je goed voorbereid naar het examen gaat.

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.