Zorggroep Ter Weel: Als kennis alleen niet genoeg is

De Zeeuwse Zorggroep Ter Weel ondersteunt ouderen op het gebied van zelfredzaamheid, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en leven. Als zelfstandig wonen niet meer lukt en opname in een van de woonzorgcentra noodzakelijk is, proberen de medewerkers van Ter Weel de cliënt zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven. De cliënt en zijn of haar familie blijven de regie houden om deze periode zo aangenaam mogelijk te beleven, binnen de begeleidings- en behandelmogelijkheden die er zijn. 

Negen woonzorgcentra

De negen woonzorgcentra van Zorggroep Ter Weel zijn gevestigd in Goes, Hansweert, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland en Yerseke. Door de inrichting, styling en bejegening stralen de centra een heel eigen sfeer en de typisch Zeeuwse identiteit uit. In die negen centra wonen 650 bewoners die worden verzorgd en begeleid door 1.000 medewerkers en 900 vrijwilligers. De betrokkenheid is groot: alles wordt in het werk gezet om optimale zorg te bieden die aansluit bij de wensen, behoeften en vooral ook de mogelijkheden van de cliënt.
 

Een impactvolle gebeurtenis

In een van die vestigingen brak in de zomer van 2016 brand uit in het appartement van een van de bewoners. Omdat het een echt warme dag was, had de cliënt een ventilator aanstaan, waardoor de rook zich verspreidde en de brandmelder niet direct door had dat er brand was. De bewoonster zelf meldde wel direct dat er wat mis was, en zij ging de gang op om haar buurman te waarschuwen. De deur is daarbij open blijven staan waardoor met name de rook zich snel kon verspreiden. Met name die rook maakte het voor de BHV’ers onmogelijk om hulp te verlenen. Uiteindelijk kostte de brand aan drie bewoners het leven.
 
Onnodig te zeggen dat deze gebeurtenis enorm veel impact heeft gehad. Bij iedereen: de nabestaanden van de slachtoffers, de bewoners en hun families, de medewerkers en vrijwilligers van Ter Weel, de hulpdiensten waaronder uiteraard de brandweer en ambulancedienst, en de omwonenden. De verslagenheid was onvoorstelbaar groot: hoe kan dit nou gebeuren als je zo veel tijd en aandacht besteedt aan veiligheid? Als je je RI&E op orde hebt, alle BHV’ers goed opgeleid zijn en regelmatig een herhalingscursus doen?

Tijd voor een toets moment

Wilko Clarijs, beleidsmedewerker projecten en innovaties bij Ter Weel, is sinds de brand full time met de veiligheid van de bewoners en medewerkers bezig. Hij zorgde er o.a. voor dat het aantal brand- en ontruimingsoefeningen flink toenam.

Zo werd er veel vaker geoefend met ploegleiders, en met avond/nacht- en weekendhoofden. Maar wat hij tijdens die oefeningen zag, verontrustte hem: er komt veel op een ploegleider af waardoor het moeilijk is overzicht te houden. Daarbij waren de BHV’ers niet directief genoeg en vonden ze het lastig taken te delegeren. Dat moest anders, vond Wilko Clarijs. Hij wilde een training waarbij niet zozeer kennis werd overgebracht, want met die kennis zat het wel goed. Hij wilde vooral een toets moment, in een zo realistisch mogelijke situatie waarbij de deelnemers ook de druk van de realiteit ervaren. Dus met een echte bevelhebber van de brandweer die in vol ornaat onderdeel is van de oefening. 
Speciaal voor Zorggroep Ter Weel hebben wij daarom een maatwerktraining verzorgd. Benieuwd hoe deze maatwerktraining eruit zag, wat de deelnemers ervan vonden en of het een succes is geweest? Je leest het in de whitepaper over zorggroep Ter Weel.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in maatwerkopleidingen? Of wil je meer weten over wat BHV.NL voor jouw zorginstelling kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze accountmanager Eric Berkvens. Hij staat je graag te woord en is telefonisch bereikbaar op 06-14305007 en per e-mail via e.berkvens@bhv.nl.

Lees meer

 • Moba kiest voor BHVAssist: “Als je het doet, doe het dan goed”
  Moba kiest voor BHVAssist: “Als je het doet, doe het dan goed”
  Moba kiest voor BHVassist: “Ideaal bij meerdere vestigingen”
   
 • Er zijn altijd veel meer risico’s dan je denkt. Koninklijke Stichting Defensiemusea
  Er zijn altijd veel meer risico’s dan je denkt. Koninklijke Stichting Defensiemusea
  De veiligheid garanderen voor bezoekers van alle leeftijden (0 tot 88 jaar) met alle stadia van zelfredzaamheid, verschillende binnen- en buitenterreinen en al het materieel is een enorme uitdaging.
 • BHVescape. Wat een toegevoegde waarde!
  BHVescape. Wat een toegevoegde waarde!
  Escape rooms. Je hebt er vast weleens van gehoord. Of er misschien zelfs al een keer aan meegedaan. 
 • BHVassist verhoogt efficiency BHV'ers ROC Nijmegen
  BHVassist verhoogt efficiency BHV'ers ROC Nijmegen
  Hoe BHVassist, een slimme app, de bedrijfsveiligheid enorm verhoogt
 • Contiweb over de samenwerking met BHV.NL
  Contiweb over de samenwerking met BHV.NL
  Joyce Beerens, Hoofd BHV bij Contiweb, over de samenwerking en haar ervaringen met BHV.NL
 • Van standaard BHV-cursussen naar training en dienstverlening op maat bij Sanoma
  Van standaard BHV-cursussen naar training en dienstverlening op maat bij Sanoma
  Hoe gaat een grote organisatie als Sanoma Media Netherlands BHV om met bedrijfsveiligheid en bedrijfshulpverlening?
 • BHV-cursus voor MBO-studenten Aventus
  BHV-cursus voor MBO-studenten Aventus
  “Verzorg voor 30 studenten die gaan stagelopen een BHV-training inclusief kinderreanimatie”.
 • Optisport over de maatwerktrainingen van BHV.NL
  Optisport over de maatwerktrainingen van BHV.NL
  Met 17 miljoen bezoekers per jaar en ruim 350 publieke voorzieningen in Nederland en België heeft Optisport verschillende veiligheidsrisico’s per locatie.
 • Florence wil alle lichten op groen voor optimale veiligheid
  Florence wil alle lichten op groen voor optimale veiligheid
  Met 17 verzorgings- en verpleeghuizen in Den Haag en omgeving waar zowel cliënten, bezoekers als medewerkers aanwezig zijn, is extra aandacht voor veiligheid geen overbodige luxe.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen