VCA Basis cursus: behaal je VCA certificaat in één dag

De VCA basis cursus geeft inzicht in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Een VCA-certificering is belangrijk voor werknemers die in een risicovolle werkomgeving werken. Denk bijvoorbeeld aan bouwkundige bedrijven, chemische industrie, farmaceutische industrie en de technische sector. Als medewerker laat je met een VCA-certificaat zien dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregelgeving en dat je kunt bijdragen aan het voorkomen van ongevallen. Veel bedrijven stellen een VCA-certificaat als eis om een baan te krijgen, dus het behalen van je diploma draagt ook bij aan een grotere kans op werk.

Online leren
Je VCA-certificaat haal je extra snel bij BHV.NL doordat je de theorie kunt doornemen in je eigen tijd en tempo. Met de VCA basis cursus met e-learning kies je voor de ideale combinatie van online leren en een praktijkdag. Van te voren doe je zelf thuisstudie met ons online programma. Daarna heb je een praktijkdag. Op diezelfde dag maak je meteen je VCA basis examen.

Sinds 1 september 2017 zijn er wijzigingen van kracht in de VCA-examens. Wij hebben onze trainingen conform te laatste wijzigingen ingericht en besteden extra  aandacht aan veilig werken en leidinggeven aan veilig werken. Bekijk de wijzigingen voor VCA.
Offerte

Ik wil snel meer weten over

Data {{searchedfor}}

{{ countvisibleoncursuslist }} resultaten gevonden voor VCA Basis cursus: behaal je VCA certificaat in één dag
Toon alle uitvoeringen Toon minder uitvoeringen
Variant Tooltip
.
.
 

Laden mislukt
We konden de cursussen helaas niet ophalen. Probeer opnieuw door de pagina te verversen.

spinner
Even geduld, de cursussen worden geladen...

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Een VCA cursus is bedoeld om bedrijven en hun medewerkers te helpen om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. VCA is in het leven geroepen om de veiligheid op werkplekken te vergroten. De VCA basis cursus is bedoeld voor uitvoerende medewerkers. Met een basis VCA diploma, ook wel B-VCA genoemd, kun je laten zien dat je kennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu en dat je deze kennis in de praktijk kunt toepassen. Je weet hoe je gevaarlijke situaties kunt herkennen en wat je moet doen wanneer een gevaarlijke situatie ontstaat.

Hoeveel tijd kost de cursus?

 • Theorie: zelfstudie via de online leeromgeving gemiddeld 5 uur
 • 1 lesdag van 08.30 uur tot 16.30 uur (inclusief VCA examen)

Wat er aan bod komt in de cursus

Tijdens de cursus VCA Basis leer je alles over:

1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden
 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
2. Uitvoeren van werkzaamheden
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
3. Beheersen van specifieke gevaren
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit en straling
 • Brand en explosie
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties
 • Ongevallen
 • Noodsituaties

Na de cursus VCA Basis met e-learning

Met een VCA-certificaat voldoe je direct aan de meeste eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het geeft aan dat je werkgever op een veilige en betrouwbare manier zijn bedrijfsvoering voert en dat jij serieus omgaat met veilig en gezond werken. Het hebben van een VCA-certificaat opent deuren.  Potentiële opdrachtgevers stellen het hebben van een VCA-certificaat vaak als voorwaarde om kans te maken op de opdrachten. Zij weten zo zeker dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen.

Het opleiden van medewerkers op het gebied van VCA is een voorwaarde voor organisaties die als bedrijf VCA-gecertificeerd zijn.

Voorop staan natuurlijk de voordelen die een VCA-certificering met zich meebrengen. Zo neemt het risico op verwondingen af en is er minder verzuim als gevolg van arbeidsongevallen. Daarnaast verkleint een VCA-certificering de kans op calamiteiten en geeft het meer oog voor het milieu.

Is deze VCA-cursus geschikt voor mij?

VCA is bedoeld voor medewerkers (of tijdelijke arbeidskrachten) die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of werkzaamheden verrichten in risicovolle omstandigheden. Ook kan VCA een voorwaarde zijn om ergens te mogen werken.

De VCA Basis cursus met e-learning is inclusief:

 • Cursusmateriaal via e-learning;
 • Lunch & koffie/thee;
 • Locatiekosten;
 • Examenkosten;
 • VCA-certificaat.

Het VCA examen (ECABO)

Het VCA examen (ECABO) wordt afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Dit duurt ongeveer een uur. Als je slaagt, ontvang je een officieel erkend certificaat met een rechtsgeldigheid van tien jaar. Daarnaast ontvang je een handige draagpas. 

Incompany

Wil je liever een groep cursisten op jouw eigen locatie laten opleiden? Dat kan! Wij verzorgen ook incompany VCA-cursussen. Dit kan voor VCA Basis en de VCA VOL. Dit kan in de vorm van e-learning met een praktijkdag of als tweedaagse training. Voor deze praktijkdag of tweedaagse training regel jij de locatie en doen wij de rest. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

 

Hoe lang duurt het VCA examen?

Het VCA examen duurt ongeveer een uur.
 

​Hoe lang is een VCA basis certificaat geldig?

Een VCA-certificaat is 10 jaar geldig. Na 10 jaar moet je het VCA examen opnieuw maken om je certificaat te behouden.
 

​Is mijn VCA nog geldig?

Als je wilt controleren of je VCA nog geldig is, kun je kijken op de website van het Centraal Diploma Register.
 

​Wat is VCA basis?

VCA Basis is een veiligheidsdiploma. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. VCA Basis, ook wel B-VCA, is bedoeld voor werknemers in een uitvoerende functie, die geen leidinggevende rol hebben. Met een VCA basis certificaat toon je aan dat je de basiskennis hebt die nodig is om veilig te werken.
 

​Wat is VCA VOL?

VCA VOL is een veiligheidsdiploma voor medewerkers in een leidinggevende functie en ZZP-ers. Met een VCA vol-certificaat toon je aan dat je weet hoe je zelf en hoe jouw medewerkers op een veilige manier hun werkzaamheden uit kunnen voeren. BHV.NL biedt ook VCA VOL cursussen aan.
 

​Wanneer heb je een VCA nodig?

Een VCA is bedoeld voor medewerkers die werken in een risicovolle omgeving of waar werkzaamheden worden verricht die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Voorbeelden van sectoren waarin vaak om een VCA-certificaat gevraagd wordt zijn: vrachtvervoer, steigerbouw, technische sector, bouwkundige bedrijven, farmaceutische industrie, elektrotechnische industrie en chemische industrie.
 

​Is VCA verplicht voor werknemers?

Een VCA-certificering is niet wettelijk verplicht. Echter eisen werkgevers en opdrachtgevers steeds vaker dat medewerkers een VCA-certificaat hebben. Een bedrijf moet namelijk aan de Arbowet voldoen en met een VCA-certificaat kunnen zij aantonen dat ze aan bepaalde regels voldoen. Wanneer je een VCA-certificering hebt, heb je dus ook grotere kans op opdrachten.
 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen