VCA-VOL cursus met e-learning

De cursus VCA-VOL geeft inzicht in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Tijdens de cursus leer je wat er nodig is om jou en je medewerkers veilig te laten werken bij risicovolle werkzaamheden of in een risicovolle omgeving. Het stelt jou, als leidinggevende, in staat om medewerkers te motiveren, sturen en corrigeren op het gebied van veilig werken. Zo draagt de cursus bij aan het voorkomen van letsel en uitval op de werkvloer en aan het vergroten van de bedrijfscontinuïteit. Na de cursus wordt een examen afgenomen waarin je laat zien dat je de kennis beheerst om te kunnen zorgen voor een veilige werkomgeving. Wanneer je voor het examen slaagt, ontvang je een VCA-certificaat. 

Sinds 1 september 2017 zijn er wijzigingen van kracht in de VCA-examens. Wij besteden extra aandacht aan veilig werken en leidinggeven aan veilig werken. Bekijk de wijzigingen voor VCA.
Offerte

Ik wil snel meer weten over 

Data {{searchedfor}}

{{ countvisibleoncursuslist }} resultaten gevonden voor VCA-VOL cursus met e-learning
Toon alle uitvoeringen Toon minder uitvoeringen
Variant Tooltip
.
.
 

Laden mislukt
We konden de cursussen helaas niet ophalen. Probeer opnieuw door de pagina te verversen.

spinner
Even geduld, de cursussen worden geladen...

Wat is VCA-VOL?

VCA-VOL staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers Voor Operationeel Leidinggevenden. VCA is een programma dat bedrijven helpt om veilig te werken en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. VCA is vooral bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bouwterreinen of fabrieken. De VCA-VOL cursus is bedoeld voor leidinggevenden.

Tijdsinvestering

 • Theorie: zelfstudie via de online leeromgeving gemiddeld 5 uur
 • 1 lesdag van 08.30 uur tot 16.30 uur (inclusief examen)

Wat komt er aan bod in de VCA-VOL cursus

Tijdens de cursus VCA-VOL leer je hetzelfde als tijdens VCA Basis, met daarnaast een verdiepingsslag op een aantal onderdelen, waaronder:

1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden
 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
2. Uitvoeren van werkzaamheden
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
3. Beheersen van specifieke gevaren
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit en straling
 • Brand en explosie
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties
 • Ongevallen
 • Noodsituaties
Dit zijn dezelfde onderwerpen die bij de VCA basiscursus aan bod komen, maar dan bekeken vanuit de operationeel leidinggevende. VCA-VOL vraagt in vergelijking met VCA Basis op onderdelen meer kennis. Ook is die kennis meer toepassingsgericht. Zo moet je niet alleen weten wat veilig gedrag is, maar moet je ook weten hoe je dat kunt stimuleren. En moet je niet alleen weten wanneer je persoonlijke beschermingsmiddelen moet gebruiken, maar ook welke en hoe je ze moet gebruiken.
 

Na de cursus VCA-VOL met e-learning

Met een VCA-VOL-certificaat voldoe je in één keer aan de meeste eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast weet je wat jouw rol als leidinggevende is op dat gebied. Voorop staan natuurlijk de voordelen die een VCA-certificering met zich mee brengen: minder verwondingen en minder verzuim als gevolg van arbeidsongevallen, waardoor de werkzaamheden in je organisatie zoveel mogelijk gecontinueerd kunnen worden. Jouw VCA-certificaat geeft aan dat de werkgever op een veilige en betrouwbare manier zijn bedrijfsvoering voert en dat jij serieus omgaat de veiligheid en het gezond werken van medewerkers. Potentiële opdrachtgevers stellen het hebben van een VCA-certificaat vaak als voorwaarde om kans te maken op de opdrachten. Zij weten zo zeker dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen.

Is deze VCA-cursus geschikt voor mij?

VCA VOL is speciaal voor operationeel leidinggevenden die op een locatie waar een VCA-plicht geldt aan het werk gaan. Ook als ZZP’er dien je vaak over een VCA-VOL-certificaat te beschikken.

De VCA VOL cursus met e-learning is inclusief:

 • Syllabus VCA;
 • Cursusmateriaal;
 • Lunch & koffie/thee;
 • Locatiekosten;
 • Examenkosten;
 • VCA-certificaat.

Het VCA-VOL examen

Het VCA-VOL examen wordt aan het einde van de (tweede) cursusdag afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Dit examen duurt ongeveer een uur. Als je slaagt, ontvang je een officieel erkend certificaat met een rechtsgeldigheid van tien jaar. Daarnaast ontvang je een handige draagpas. 

Incompany

Wil je liever een groep cursisten op jouw eigen locatie laten opleiden? Dat kan! Wij verzorgen ook incompany VCA-cursussen. Dit kan voor VCA Basis en de VCA VOL. Jij regelt de locatie, dan doen wij de rest. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Ook kun je alleen het VCA-examen op jouw locatie te laten afnemen. Wij hanteren een nieuwe manier van digitaal examineren op laptops. Zo kunnen we grote groepen tegelijk examen laten doen. Een examenopstelling is dan niet nodig. Iedere kandidaat krijgt namelijk een uniek examen.

Veelgestelde vragen 

Waar staat VCA-VOL voor?

VCA-VOL, ook wel vermeld als VOL-VCA, staat voor VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.
 

Wanneer is VCA-VOL verplicht?

Een VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht, maar wordt wel steeds vaker door werkgevers verplicht. Het is voor een bedrijf belangrijk om een VCA-certificaat te hebben, omdat ze hiermee kunnen aantonen dat ze voldoen aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Daarom moet je als werknemer steeds vaker een VCA hebben om ergens aan de slag te kunnen. De VCA-VOL cursus is bedoeld voor leidinggevenden. Voor andere werknemers is er de VCA basiscursus.
 

Hoe lang is mijn VCA-VOL certificaat geldig?

Als je slaagt voor het VCA-VOL examen ontvang je een certificaat dat 10 jaar geldig is. 
 

Kan ik een VCA-VOL proefexamen maken?

Deze VCA VOL cursus is inclusief e-learning. Met het e-learning programma kun je van te voren de lesstof doornemen en oefenen voor het examen. Op deze manier kun je jezelf optimaal voorbereiden voor het examen.
 

Wat kost een VCA-VOL cursus?

Onze cursus met e-learning kost 315 euro. Dit is inclusief het studiemateriaal, de examenkosten, het certificaat, koffie, thee en lunch tijdens de cursusdag.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen