De stabiele zijligging: niet moeilijk, wel van levensbelang

De stabiele zijligging is wellicht niet de meest comfortabele positie die er is. Daar merkt degene die in de stabiele zijligging wordt gelegd als het goed is ook niets van. De stabiele zijligging wordt namelijk toegepast als iemand buiten bewustzijn is, maar nog wel gewoon ademt. Hiermee stabiliseer je het slachtoffer. In dit artikel vertellen we je meer over deze belangrijke houding.
Zeker als BHV’er is er een kans dat je ooit iemand aantreft die bewusteloos is. Zie je iemand liggen, dan controleer je - nadat je je ervan verzekerd hebt dat jullie in veilige positie zijn - eerst de ademhaling. Dat doe je, wanneer het slachtoffer op de rug ligt, door te kijken, luisteren en voelen.   Maak de luchtweg vrij met de kinlift. Ga met je wang boven de mond van het slachtoffer hangen, met een maximale afstand van ongeveer tien centimeter, en kijk in de richting van de borst-buik-overgang. Door te kijken, voelen en luisteren ga je na of er een normale ademhaling is. Is er geen normale ademhaling? Dan ga je over tot reanimatie. In beide gevallen bel je eerst 112 of het bedrijfsalarmnummer.
 

Wervelletsel?

Ademt het slachtoffer wél normaal? Dan is de stabiele zijligging de beste vervolgstap. Tenzij je wervelletsel vermoedt; dan moet het slachtoffer in de positie blijven waarin je hem of haar aantreft. Verander je de positie, dan kan dit leiden tot ernstig letsel. Niettemin is het ook in dit geval belangrijk om te zorgen dat de luchtweg niet geblokkeerd raakt. Daarom controleer je elke minuut of de ademhaling nog normaal is.
 
Bekijk hier onze infographic over het uitvoeren van de stabiele zijligging.
Stappen stabiele zijligging

Stabiele zijligging bij een zwangere vrouw

Als het slachtoffer een vrouw is van wie je weet of kunt zien dat ze zwanger is, is er nóg iets waar je rekening mee moet houden. Een zwangere vrouw moet je namelijk altijd op haar linkerzijde in de stabiele zijligging leggen. Waarom? In de laatste maanden van de zwangerschap wordt de baarmoeder zo groot dat deze in rug- of rechterzijligging de onderste holle ader – ofwel de vena cava - afdrukt en daarmee de terugstroom van bloed naar het hart belemmert. Hierdoor kan het hart onvoldoende bloed rondpompen en komt de circulatie in gevaar. De vitale organen van moeder kunnen dan te weinig zuurstof krijgen, maar ook het ongeboren kind kan zuurstoftekort krijgen en hieraan overlijden.

Luchtwegen vrijhouden

Door de stabiele zijligging zorg je dat de luchtwegen vrij worden gehouden. Dat is belangrijk, want bij een bewusteloos slachtoffer kunnen de spieren in de keelholte verslappen. Daardoor kan de tong in de keel zakken en de ademweg worden geblokkeerd. En er is nog een ander risico: wanneer het slachtoffer moet braken, kan de maaginhoud in de luchtwegen en longen terechtkomen. Dat leidt tot verstikkingsgevaar.

Zo voer je de stabiele zijligging uit

Je hebt beoordeeld dat het het beste is om het slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Dat is een relatief eenvoudige handeling die uit vijf stappen bestaat. Wij hebben een infographic gemaakt, waar je op een overzichterlijke manier ziet hoe je deze vijf stappen uitvoert.
Download de infographic
over de stabiele zijligging

Hou je kennis op peil

Het uitvoeren van de stabiele zijligging is niet moeilijk. Maar omdat je dit - hopelijk - niet al te vaak hoeft te doen, is het wel belangrijk om geoefend te blijven en je kennis regelmatig op te frissen. Wil jij leren hoe je de stabiele zijligging uitvoert? Schrijf je dan nu in voor een BHV-training. Heb je vorig jaar al getraind en wil je jouw pasje vernieuwen? Dan is onze een BHV-herhalingscursus een uitstekende en veilige keuze! Heb je nog meer vragen, neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Hoe voer je een stabiele zijligging uit?

Zorg dat de beide benen van het slachtoffer gestrekt zijn en wat uit elkaar liggen. De dichtstbijzijnde arm kan vervolgens in een rechte hoek ten opzichte van het lichaam geplaatst worden, volledig uitgestrekt. Zorg ervoor dat de hoek tussen oksel en lichaam ongeveer 90 graden is en dat de onderarm naar boven gericht is. 

Wat is een stabiele zijligging?

Een stabiele zijligging is een eerstehulptechniek die wordt gebruikt bij bewusteloze slachtoffers. Hierdoor worden de luchtwegen vrijgehouden en voorkom je dat de tong de ademweg gaat blokkeren. 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.