De stabiele zijligging: niet moeilijk, wel van levensbelang

De stabiele zijligging is wellicht niet de meest comfortabele positie die er is. Daar merkt degene die in de stabiele zijligging wordt gelegd als het goed is ook niets van. De stabiele zijligging wordt namelijk toegepast als iemand buiten bewustzijn is, maar nog wel gewoon ademt. Hiermee stabiliseer je het slachtoffer. In dit artikel vertellen we je meer over deze belangrijke houding.
Zeker als BHV’er is er een kans dat je ooit iemand aantreft die bewusteloos is. Zie je iemand liggen, dan controleer je - nadat je je ervan verzekerd hebt dat jullie in veilige positie zijn - eerst de ademhaling. Dat doe je, wanneer het slachtoffer op de rug ligt, door te kijken, luisteren en voelen.   Maak de luchtweg vrij met de kinlift. Ga met je wang boven de mond van het slachtoffer hangen, met een maximale afstand van ongeveer tien centimeter, en kijk in de richting van de borst-buik-overgang. Door te kijken, voelen en luisteren ga je na of er een normale ademhaling is. Is er geen normale ademhaling? Dan ga je over tot reanimatie. In beide gevallen bel je eerst 112 of het bedrijfsalarmnummer.
 

Wervelletsel?

Ademt het slachtoffer wél normaal? Dan is de stabiele zijligging de beste vervolgstap. Tenzij je wervelletsel vermoedt; dan moet het slachtoffer in de positie blijven waarin je hem of haar aantreft. Verander je de positie, dan kan dit leiden tot ernstig letsel. Niettemin is het ook in dit geval belangrijk om te zorgen dat de luchtweg niet geblokkeerd raakt. Daarom controleer je elke minuut of de ademhaling nog normaal is.
 
Bekijk hier onze infographic over het uitvoeren van de stabiele zijligging.
Stappen stabiele zijligging

Stabiele zijligging bij een zwangere vrouw

Als het slachtoffer een vrouw is van wie je weet of kunt zien dat ze zwanger is, is er nóg iets waar je rekening mee moet houden. Een zwangere vrouw moet je namelijk altijd op haar linkerzijde in de stabiele zijligging leggen. Waarom? In de laatste maanden van de zwangerschap wordt de baarmoeder zo groot dat deze in rug- of rechterzijligging de onderste holle ader – ofwel de vena cava - afdrukt en daarmee de terugstroom van bloed naar het hart belemmert. Hierdoor kan het hart onvoldoende bloed rondpompen en komt de circulatie in gevaar. De vitale organen van moeder kunnen dan te weinig zuurstof krijgen, maar ook het ongeboren kind kan zuurstoftekort krijgen en hieraan overlijden.

Luchtwegen vrijhouden

Door de stabiele zijligging zorg je dat de luchtwegen vrij worden gehouden. Dat is belangrijk, want bij een bewusteloos slachtoffer kunnen de spieren in de keelholte verslappen. Daardoor kan de tong in de keel zakken en de ademweg worden geblokkeerd. En er is nog een ander risico: wanneer het slachtoffer moet braken, kan de maaginhoud in de luchtwegen en longen terechtkomen. Dat leidt tot verstikkingsgevaar.

Zo voer je de stabiele zijligging uit

Je hebt beoordeeld dat het het beste is om het slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Dat is een relatief eenvoudige handeling die uit vijf stappen bestaat. Wij hebben een infographic gemaakt, waar je op een overzichterlijke manier ziet hoe je deze vijf stappen uitvoert.
Download de infographic
over de stabiele zijligging

Hou je kennis op peil

Het uitvoeren van de stabiele zijligging is niet moeilijk. Maar omdat je dit - hopelijk - niet al te vaak hoeft te doen, is het wel belangrijk om geoefend te blijven en je kennis regelmatig op te frissen. Wil jij leren hoe je de stabiele zijligging uitvoert? Schrijf je dan nu in voor een BHV-training. Heb je vorig jaar al getraind en wil je jouw certificaat vernieuwen? Dan is onze een BHV-herhalingscursus een uitstekende en veilige keuze! Heb je nog meer vragen, neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Hoe voer je een stabiele zijligging uit?

Zorg dat de beide benen van het slachtoffer gestrekt zijn en wat uit elkaar liggen. De dichtstbijzijnde arm kan vervolgens in een rechte hoek ten opzichte van het lichaam geplaatst worden, volledig uitgestrekt. Zorg ervoor dat de hoek tussen oksel en lichaam ongeveer 90 graden is en dat de onderarm naar boven gericht is. 

Wat is een stabiele zijligging?

Een stabiele zijligging is een eerstehulptechniek die wordt gebruikt bij bewusteloze slachtoffers. Hierdoor worden de luchtwegen vrijgehouden en voorkom je dat de tong de ademweg gaat blokkeren. 

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.