taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er

Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. Want als goed getrainde BHV’er kun je het verschil maken door snel en doortastend te handelen in een noodsituatie.

Als BHV’er ben je goed opgeleid en voorbereid om bij te dragen aan:
  • het verlenen van Eerste Hulp bij ongevallen
  • het beperken en bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
  • het begeleiden van een ontruiming
Volg een BHV cursus
1-daagse training met e-learning

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

>> BHV.NL/BHV-bewust

Drie hoofdtaken

Nadat je bij ons een BHV cursus hebt afgerond, heb je een aantal belangrijke taken en verplichtingen en ben je in staat om één of meer van de drie hoofdtaken van een BHV’er, zoals deze genoemd worden in de Arbowet, zelfstandig uit te voeren. Hoewel deze hoofdtaken voor iedere BHV-organisatie gelijk zijn, kan de inhoud van jouw persoonlijke BHV-taken verschillen van die van jouw collega-BHV’er.
  1. Het verlenen van eerste hulp, waaronder levensreddend handelen (hieronder valt ook reanimatie en het werken met een AED)
  2. Het beperken en bestrijden van een beginnende brand, het eventueel voorkomen van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
  3. Het organiseren van en omgaan met ontruiming: het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen die zich in het pand bevinden.
Wat jouw specifieke BHV taak of taken zijn, heeft onder andere te maken met de verwachten risico’s binnen je organisatie. Daarnaast zijn je taken ook afhankelijk van je werkplek (in een werkplaats kun je andere taken hebben dan op kantoor) en van de gemaakte afspraken binnen de organisatie.

Werken als BHV'er

Als BHV’er heb je een sleutelrol in de keten van bedrijfshulpverlening. In noodsituaties ben je, onafhankelijk van jouw specifieke taak, het aanspreekpunt voor alle aanwezigen (collega’s, klanten, bezoekers) en professionele hulpverleners. Deze sleutelrol hangt samen met de voorpostfunctie van de BHV’er. Je bent in staat om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken en de tijd die nodig is om professionele hulpverleners ter plaatste te krijgen nuttig te gebruiken, door te handelen op een manier die bij de situatie past. Omdat je als BHV’er al op de werkplek aanwezig bent, kun je al eerder ingrijpen en sneller handelen dan (eventueel) gealarmeerde professionele hulpdiensten.

Wil je als BHV' er jouw collega's bewuster maken van veiligheid op de werkvloer? Bekijk onze BHV bewust pagina en onze tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn binnen je organsiatie. 
Ja, ik wil BHV'er worden
Schrijf je nu in voor een cursus bij jou in de buurt

Zekerheid in handelen

BHV'ers die door ons zijn opgeleid, hebben niet alleen de jusite kennis maar durven ook te stap te maken om in de praktijk correct te handelen en zich daarbij zelfverzekerd te voelen. Dit doen wij door het stimuleren van het zelfvertrouwen van onze cursisten. 
Daarnaast is het goed om elk jaar te blijven herhalen door het volgen van een herhalingscursus. Deze bevat ook de online leeromgeving Veiligheidsimpuls. Hiermee kan je het hele jaar door blijven oefenen en heb je toegang tot onze kennisbank.

Preventieve taken

Je treedt als BHV’er niet alleen uitvoerend op in noodsituaties. Je vervult ook een actieve rol bij het voorkómen ervan. Je bent hierbij steeds alert op situaties die mogelijk gevaar kunnen opleveren.

Doorgroeimogelijkheden

Afhankelijk van de grootte van jouw organisatie en de aanwezige risico’s, zijn er ook mogelijkheden om je als BHV’er verder te ontwikkelen en door te groeien in een andere rol.
  • BHV ploegleider: als ploegleider stuur je een team van BHV'ers aan. 
  • ​Coördinator BHV: als coördinator beheer je de BHV-organisatie binnen jouw bedrijf en stuur je de ploegleiders aan tijdens een calamiteit.
  • Hoofd BHV: als hoofd BHV richt je de bedrijfsnoodorganisatie in en borg je deze.
  • Preventiemedewerker: als preventiemedewerker zie je erop toe dat de arbeidsomstandigheden zo optimaal mogelijk zijn, zodat werknemers het beste functioneren en veilig en gezond kunnen werken.
Meer weten? Bekijk de rollen en taken pagina en ontdek welke rollen er allemaal zijn binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
BHV kennis up-to-date houden?
Blijf jaarlijks herhalen om kennis actueel te houden

Veelgestelde vragen

Wat zijn de 3 hoofdtaken van de BHV'er

De 3 hoofdtaken van een BHV'er zijn:

1. Het verlenen van eerste hulp
2. Het beperken en bestrijden van een beginnende brand
3. Het organiseren van en omgaan met ontruiming van een pand

Deze taken zijn gericht op het waarborgen van veiligheid en het beschermen van de gezondheid binnen de organisatie.

Lees meer

  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.