Doorgroeien als BHV'er, een veilige keuze

Bij het horen van de eerste tonen van Staying Alive van The Bee Gees ga je niet discodansen, maar denk je meteen aan een reanimatie. Voor het aanleggen van een drukverband om de pols van een ongelukkige collega (of een LOTUS-slachtoffer die een ongelukkige collega nadoet)  draai je je hand niet meer om. En wanneer het ontruimingsalarm klinkt, zorg je dat het gebouw binnen no-time even leeg is als een café na sluitingstijd. Beschrijft dit jou en je werk als BHV’er? En wil je een nóg grotere bijdrage leveren aan een veilige werkplek? Dan is doorgroeien binnen de bedrijfsnoodorganisatie waarschijnlijk iets voor jou!
Als medewerker van een organisatie is het heel normaal dat je jezelf ontwikkelt. Zelfontplooiing vormt het dak van Maslows behoeftenpiramide. Heb je het bereikt, dan voelt dat goed. Ook binnen de bedrijfsnoodorganisatie zijn er mogelijkheden om, wanneer je het plafond van je huidige rol hebt bereikt, door te groeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid. Een functie die meegroeit met jou en je ambities.

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

>> BHV.NL/BHV-bewust

Doorgroeien

Na verloop van tijd kan het zijn dat je als BHV’er op zoek bent naar meer uitdaging in je werk. Misschien merk je bepaalde knelpunten of risico's op binnen je bedrijfspand en heb je ideeën over hoe deze aangepakt kunnen worden. Of dat je van nature een leider bent en je teamleden tot in hun vezels weet te motiveren. Als dit het geval is, is doorgroeien binnen de bedrijfsnoodorganisatie wellicht iets voor jou! Er zijn drie rollen waarin je kunt doorgroeien: ploegleider BHV, coördinator BHV en hoofd BHV. We leggen hieronder uit wat ze inhouden.

Ploegleider BHV

Als ploegleider BHV ben je de aanvoerder van jouw team. Je voert protocollen op de juiste manier uit, stuurt je manschappen aan tijdens een calamiteit en zorgt dat relevante informatie op het goede moment op de goede plaats komt. Jij zit aan de knoppen en weet wanneer het hét moment is om te verkennen of ontruimen. Als ploegleider BHV blijf jij in control en ben je altijd een baken van rust. Je overziet de situatie snel en volledig, grijpt meteen de leiding over je team en zorgt voor kristalheldere communicatie. Kun jij die verantwoordelijkheid aan?

>> Bekijk de cursus ploegleider BHV 

Coördinator BHV

De coördinator BHV stuurt de ploegleiders aan. Jij brengt structuur en veiligheid op momenten waarop daar de meeste behoefte aan is. Samen met het hoofd BHV zorg jij dat dat de bedrijfshulpverlening operationeel blijft. Jij zorgt dat de regels worden nageleefd en dat je team goed getraind en geoefend zijn. Je coördineert de inzet en instrueert de ploegleiders. Jij bent als Steven Spielberg: de regisseur die alles overziet. De ideale coördinator BHV is stressbestendig en blijft altijd koel als de Zweedse lente. Zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden kan jij de juiste beslissingen nemen.

>> Bekijk de cursus coördinator BHV 

Hoofd BHV

Als hoofd BHV ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsveiligheid van jouw organisatie. Jij zorgt voor het veiligheidsbeleid en de inrichting van de bedrijfsnoodorganisatie. Als adviseur ben je bekend met de restrisico’s, zorg je dat de bedrijfshulpverlening goed geregeld is en dat er veilig gewerkt kan worden. Jij bent de verbinding tussen de noodorganisatie en het crisismanagement team en het aanspreekpunt binnen jouw organisatie.

>> Bekijk de cursus hoofd BHV

Hoe word je ploegleider, coördinator of hoofd BHV?

Wat moet je doen om het te schoppen tot ploegleider, coördinator of hoofd BHV? Om te beginnen moet je de BHV-basistraining gevolgd hebben. En het is natuurlijk belangrijk dat je een tijdje hebt meegedraaid als BHV’er, zodat je kennis hebt van je bedrijfsnoodorganisatie. Zo weet je hoe het is om in de veiligheidsschoenen van de BHV’er te staan en dat is in een leidende rol eigenlijk wel een must.

Kun je die eisen afvinken en ben je gemotiveerd om door te groeien naar een rol met meer verantwoordelijkheid? Heel mooi, want je bewijst er je werkgever en collega’s een enorme dienst mee en werkt tegelijkertijd aan je eigen ontwikkeling en inzicht. Onze opleidingen tot ploegleider BHV, coördinator BHV en hoofd BHV helpen je stevig in het zadel. Iets voor jou? Heb het er eens over met je leidinggevende of het hoofd BHV. Grote kans dat hij of zij er net zo enthousiast over wordt als jij!

Lees meer

  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Dat vragen veel BHV’ers zich af. Tijd om op een rijtje te zetten welke taken en verantwoordelijkheden zij precies hebben. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is! Want ook hoe je als BHV’er kunt doorgroeien naar deze rollen, ontdek je hier. 
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.