Kerstboom, thuis of op kantoor? Zo hou je het veilig!

Het is bijna kerst. Nu een groot deel van Nederland deels of volledig thuiswerkt, maakt iedereen het al vroeg gezellig in huis. Bij het versieren voor kerst, hoort vaak ook het optuigen van de kerstboom. Nu wordt er niet alleen thuis een boom versierd. Steeds meer bedrijven kiezen er ook voor om de kerstsfeer binnen te halen door het opzetten van de kerstboom.
Helaas is dit ook de maand waarin veel mensen massaal verlengsnoeren aan elkaar knopen om de boom en versieringen op de gewenste plekken van lampjes te voorzien. Dit leidt elk jaar weer tot kortsluiting en brand. Daarnaast wordt bij het plaatsen van de Kerstboom vaak ook weinig rekening gehouden met vluchtwegen. Kortom: het creëren van een gezellige kerstsfeer kan ook zorgen voor extra veiligheidsrisico's.

Kunst of echt?

Nemen we een echte boom of kiezen we toch voor een kunstkerstboom? En hoe zit het met het milieu, welke boom belast het milieu het minst? Ga je voor een lekker ruikende echte boom of kies je voor een boom die jaren meegaat? Over smaak valt niet te twisten. Over de brandveiligheid willen we wel wat zeggen.
 
Een verse, echte kerstboom waarvan het vochtgehalte goed op peil is gehouden zal niet snel vlam vatten. Het gevaar zit hem juist in de bomen die men heeft laten uitdrogen: een kerstboom bevat namelijk veel hars. Dit is erg brandgevaarlijk. Een uitgedroogde boom kan al vlam vatten door de warmte van brandende kerstverlichting. Geef de boom daarom altijd voldoende water. Ook bomen zonder kluit moet je water geven om uitdroging te voorkomen. Plaats de boom nooit te dicht bij een verwarming, hierdoor droogt een kerstboom sneller uit.
 
Kunstbomen bevatten brandvertragende stoffen waardoor deze bomen niet snel in brand komen te staan. Toch is het raadzaam om nooit de lampjes te laten branden als er niemand bij is, want de goedkopere soorten zijn meestal iets brandbaarder dan de duurdere variant.

Voorkom kerstgevaar

Wat je keuze ook wordt, hou rekening met de volgende punten en voorkom vervelende ongelukken en calamiteiten tijdens de feestdagen.
 
  • Zorg dat de kerstboom een stabiele voet heeft en niet kan overhellen of omvallen
  • Zet een kerstboom nooit in de buurt van een radiator van de centrale verwarming of een open haard
  • Plaats nooit kaarsjes in de kerstboom. Gebruik kaarsen alleen in een windlicht en zorg ervoor dat het windlicht hoog genoeg is
  • Gebruik eventueel brandvertragende middelen op kerstversiering en bomen
  • Dek motorgedeeltes en adapters van kerstdecoraties nooit af met een wattenlaag of een andere afdekking. Ze hebben afkoeling nodig.
  • Sluit een verlengsnoer (met stekkerblok) nooit aan op een verlengsnoer. Dat veroorzaakt warmte en kan leiden tot kortsluiting en/of brand.
  • Zet je kerstboom op een veilige afstand van verlichting. Halogeenlampen en spots verhitten en veroorzaken ontvlamming. Let hier ook goed op bij guirlandes en wandversiering.
  • Hou op tafel theelichtjes ver weg van tafeldecoraties en papieren servetten. Gebruik liever katoenen servetten en tafellakens.
  • Zet een kerstboom nooit in een vluchtroute of voor een nooduitgang!
  • Zorg dat er niemand kan struikelen over versiering en snoeren
  • Zorg ook tijdens de kerstperiode, waarin meer dan gemiddeld collega’s vrij zijn, voor voldoende aanwezige bedrijfshulpverleners. Mocht het misgaan dan is er in elk geval voldoende kennis en kunde aanwezig om een calamiteit in de kiem te kunnen smoren.

 

Fijne en veilige feestdagen gewenst! 

Veilig in het nieuwe jaar

Helaas is er niet alleen sprake van brandgevaar rondom de kerst. Het hele jaar door kunnen er calamiteiten ontstaan. Het is daarom slim om ervoor te zorgen dat jij, jouw collega's of jouw medewerkers veiligheid kunnen waarborgen. Wil jij meer weten over ons cursusaanbod, of heb jij een inhoudelijke vraag? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.