Veilig vakantiewerk

De vakantieperiode breekt aan. Dit levert voor veel bedrijven extra drukte op. Dat betekent ook: vakantiekrachten op de werkvloer. Veiligheid op de werkvloer is altijd een belangrijk onderwerp en dat geldt zo mogelijk nog meer voor de jonge vakantiekracht. Geef ondanks de drukte dus ruim aandacht aan de jongeren die als vakantiekracht bij u aan de slag gaan. Ze zijn vaak enthousiast, maar nog onervaren. Neem de volgende vijf aandachtspunten ter harte voor veiligheid op de werkvloer.
1. Let op leeftijd
Jongeren van 15 jaar en ouder mogen zich inschrijven bij een uitzendbureau. Dat betekent niet dat ze alle werkzaamheden mogen verrichten.

2. Zorg voor een goede voorbereiding
Neem uitgebreid de tijd om je vakantiekrachten te vertellen wat zij kunnen verwachten van hun werkzaamheden en wat de risico’s zijn. Wijs hen ook op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Maak duidelijk dat veiligheidsinstructies er niet voor niets zijn: altijd opvolgen dus. Stimuleer hen om vragen te stellen als ze iets niet begrijpen. Bij twijfel altijd eerst vragen voor doen. Wijs erop dat zij aangebrachte beveiligingen nooit mogen weghalen. Benadruk dat zij nooit zelf aan niet-werkende apparatuur mogen sleutelen maar altijd om hulp moeten vragen. Geef aan dat zij onveilige situaties op de werkvloer altijd bij de direct leidinggevende moeten melden. En eventueel ook bij het uitzendbureau. Check of zij de voorlichting hebben begrepen, bijvoorbeeld door hen in eigen woorden te laten vertellen wat zij denken te gaan doen en te kunnen tegenkomen.

3. Maak duidelijke afspraken
Duidelijke afspraken over arbeidsomstandigheden helpen ongevallen voorkomen. Zorg dus dat vakantiekrachten weten wat zij op de werkplek kunnen verwachten. Zorg voor goede informatie over arbeidsomstandigheden en risico’s op de werkplek. Dit is bij een samenwerking met een uitzendbureau de taak van de inlener. Licht de vakantiekracht voor aanvang van de werkzaamheden goed in over de werkzaamheden en mogelijke risico’s. Dit is de taak van het uitzendbureau. Check of voor het werk persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn. Zo ja, stem af hoe de inlener de zogeheten PBM aan de vakantiekracht gaat verstrekken. Ga na hoe de begeleiding op de werkplek is geregeld en of er een inwerkprogramma is. Let op: jongeren van 16 of 17 jaar mogen zware of gevaarlijke werkzaamheden alleen onder toezicht uitvoeren. 

4. Houd een vinger aan de pols
Vraag vakantiekrachten tijdens de eerste werkweek hoe het gaat. Wat vinden zij van het werk? Zijn de instructies duidelijk? Hoe is de sfeer? 

5. De Inspectie SZW controleert
Tijdens de vakantieperiode controleert de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) extra op arbeidstijden en veilig werken door jongeren. De arbeidstijdenwet beschermt jongeren tegen overbelasting. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid

​BHV.NL voor het organiseren van uw bedrijfsveiligheid

Al bijna twintig jaar laten we ons leiden door slechts één vraag: hoe kun jíj veiligheid beter organiseren? Die vraag vertalen wij naar cursussen, adviezen en begeleiding. De invulling hiervan wordt deels bepaald door wetgeving en deels door uw ambitie. Met andere woorden: hoe veilig wil jij het geregeld hebben?

Lees meer

 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en wordt allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen