Veilig vakantiewerk

De vakantieperiode breekt aan. Dit levert voor veel bedrijven extra drukte op. Dat betekent ook: vakantiekrachten op de werkvloer. Veiligheid op de werkvloer is altijd een belangrijk onderwerp en dat geldt zo mogelijk nog meer voor de jonge vakantiekracht. Geef ondanks de drukte dus ruim aandacht aan de jongeren die als vakantiekracht bij u aan de slag gaan. Ze zijn vaak enthousiast, maar nog onervaren. Neem de volgende vijf aandachtspunten ter harte voor veiligheid op de werkvloer.
1. Let op leeftijd
Jongeren van 15 jaar en ouder mogen zich inschrijven bij een uitzendbureau. Dat betekent niet dat ze alle werkzaamheden mogen verrichten. Jongeren van 15 en 16 jaar mogen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Check vooraf altijd even de regels en richtlijnen voordat je vakantiekrachten aanneemt voor bepaalde werkzaamheden. 
Train deze zomer extra voordelig!
- Training op eigen locatie nu tijdelijk vanaf 4 personen
- BHV herhaling 4-5 cursisten voor €800,-
- Incompany training Omgaan met ongewenst gedrag max. 12 cursisten voor €1800,-
2. Zorg voor een goede voorbereiding
Neem uitgebreid de tijd om je vakantiekrachten te vertellen wat zij kunnen verwachten van hun werkzaamheden en wat de risico’s zijn. Wijs hen ook op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Maak duidelijk dat veiligheidsinstructies er niet voor niets zijn: altijd opvolgen dus. Stimuleer hen om vragen te stellen als ze iets niet begrijpen. Bij twijfel altijd eerst vragen voor doen. Wijs erop dat zij aangebrachte beveiligingen nooit mogen weghalen. Benadruk dat zij nooit zelf aan niet-werkende apparatuur mogen sleutelen maar altijd om hulp moeten vragen. Geef aan dat zij onveilige situaties op de werkvloer altijd bij de direct leidinggevende moeten melden. En eventueel ook bij het uitzendbureau. Check of zij de voorlichting hebben begrepen, bijvoorbeeld door hen in eigen woorden te laten vertellen wat zij denken te gaan doen en te kunnen tegenkomen.

3. Maak duidelijke afspraken
Duidelijke afspraken over arbeidsomstandigheden helpen ongevallen voorkomen. Zorg dus dat vakantiekrachten weten wat zij op de werkplek kunnen verwachten. Zorg voor goede informatie over arbeidsomstandigheden en risico’s op de werkplek. Dit is bij een samenwerking met een uitzendbureau de taak van de inlener. Licht de vakantiekracht voor aanvang van de werkzaamheden goed in over de werkzaamheden en mogelijke risico’s. Dit is de taak van het uitzendbureau. Check of voor het werk persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn. Zo ja, stem af hoe de inlener de zogeheten PBM aan de vakantiekracht gaat verstrekken. Ga na hoe de begeleiding op de werkplek is geregeld en of er een inwerkprogramma is. Let op: jongeren van 16 of 17 jaar mogen zware of gevaarlijke werkzaamheden alleen onder toezicht uitvoeren. 

4. Houd een vinger aan de pols
Vraag vakantiekrachten tijdens de eerste werkweek hoe het gaat. Wat vinden zij van het werk? Zijn de instructies duidelijk? Hoe is de sfeer? 

5. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert
Tijdens de vakantieperiode controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie (Arbeidsinspectie) extra op arbeidstijden en veilig werken door jongeren. De arbeidstijdenwet beschermt jongeren tegen overbelasting. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid

​BHV.NL voor het organiseren van uw bedrijfsveiligheid

Al 28 jaar laten we ons leiden door slechts één vraag: hoe kun jíj veiligheid beter organiseren? Die vraag vertalen wij naar cursussen, adviezen en begeleiding. De invulling hiervan wordt deels bepaald door wetgeving en deels door uw ambitie. Met andere woorden: hoe veilig wil jij het geregeld hebben?

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.