Veilig vakantiewerk

De vakantieperiode breekt aan. Dit levert voor veel bedrijven extra drukte op. Dat betekent ook: vakantiekrachten op de werkvloer. Veiligheid op de werkvloer is altijd een belangrijk onderwerp en dat geldt zo mogelijk nog meer voor de jonge vakantiekracht. Geef ondanks de drukte dus ruim aandacht aan de jongeren die als vakantiekracht bij u aan de slag gaan. Ze zijn vaak enthousiast, maar nog onervaren. Neem de volgende vijf aandachtspunten ter harte voor veiligheid op de werkvloer.
1. Let op leeftijd
Jongeren van 15 jaar en ouder mogen zich inschrijven bij een uitzendbureau. Dat betekent niet dat ze alle werkzaamheden mogen verrichten.

2. Zorg voor een goede voorbereiding
Neem uitgebreid de tijd om je vakantiekrachten te vertellen wat zij kunnen verwachten van hun werkzaamheden en wat de risico’s zijn. Wijs hen ook op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Maak duidelijk dat veiligheidsinstructies er niet voor niets zijn: altijd opvolgen dus. Stimuleer hen om vragen te stellen als ze iets niet begrijpen. Bij twijfel altijd eerst vragen voor doen. Wijs erop dat zij aangebrachte beveiligingen nooit mogen weghalen. Benadruk dat zij nooit zelf aan niet-werkende apparatuur mogen sleutelen maar altijd om hulp moeten vragen. Geef aan dat zij onveilige situaties op de werkvloer altijd bij de direct leidinggevende moeten melden. En eventueel ook bij het uitzendbureau. Check of zij de voorlichting hebben begrepen, bijvoorbeeld door hen in eigen woorden te laten vertellen wat zij denken te gaan doen en te kunnen tegenkomen.

3. Maak duidelijke afspraken
Duidelijke afspraken over arbeidsomstandigheden helpen ongevallen voorkomen. Zorg dus dat vakantiekrachten weten wat zij op de werkplek kunnen verwachten. Zorg voor goede informatie over arbeidsomstandigheden en risico’s op de werkplek. Dit is bij een samenwerking met een uitzendbureau de taak van de inlener. Licht de vakantiekracht voor aanvang van de werkzaamheden goed in over de werkzaamheden en mogelijke risico’s. Dit is de taak van het uitzendbureau. Check of voor het werk persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn. Zo ja, stem af hoe de inlener de zogeheten PBM aan de vakantiekracht gaat verstrekken. Ga na hoe de begeleiding op de werkplek is geregeld en of er een inwerkprogramma is. Let op: jongeren van 16 of 17 jaar mogen zware of gevaarlijke werkzaamheden alleen onder toezicht uitvoeren. 

4. Houd een vinger aan de pols
Vraag vakantiekrachten tijdens de eerste werkweek hoe het gaat. Wat vinden zij van het werk? Zijn de instructies duidelijk? Hoe is de sfeer? 

5. De Inspectie SZW controleert
Tijdens de vakantieperiode controleert de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) extra op arbeidstijden en veilig werken door jongeren. De arbeidstijdenwet beschermt jongeren tegen overbelasting. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid

​BHV.NL voor het organiseren van uw bedrijfsveiligheid

Al bijna twintig jaar laten we ons leiden door slechts één vraag: hoe kun jíj veiligheid beter organiseren? Die vraag vertalen wij naar cursussen, adviezen en begeleiding. De invulling hiervan wordt deels bepaald door wetgeving en deels door uw ambitie. Met andere woorden: hoe veilig wil jij het geregeld hebben?

Lees meer

 • Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Het succes van een goede toolboxmeeting zit in het bespreekbaar maken van werksituaties die impact hebben op de veiligheid en gezondheid van iedereen op de werkvloer. Een toolbox begin je met het bewust maken van onveilig werken en sluit je af met concrete afspraken die iedereen naleeft om veilig en gezond te werken. 
 • Wat is een toolboxmeeting?
  Wat is een toolboxmeeting?
  Met het inzetten van een toolboxmeeting kun je het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie en de veiligheid op de werkplek vergroten. Maar wat is nou precies een toolboxmeeting en wanneer en waarom zet je het in?  
 • Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar hoe krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.
 • Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan weten: veiligheid maak je samen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van bhv’ers en leidinggevenden. Iedere werknemer draagt zijn steentje bij. Daarom introduceert BHV.NL de Veiligheidsgame, een leuke en effectieve manier om het veiligheidsbewustzijn onder werknemers te vergroten.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen