Veilig werken in de kou

De winter is eindelijk aangebroken. Werk jij in de buitenlucht of op een (te) koude werkplek? Dan kan de kou invloed hebben op jouw prestaties. Werken in de kou kan zorgen voor onderkoeling of bevriezing. Je krijgt zere vingers of tenen of wordt er zelfs ziek door. Belangrijk dus om de juiste kleding te dragen en maatregelen te nemen! Bekijk hieronder de maatregelen en tips voor veilig werken in de kou.
Bij werken in de kou denk je waarschijnlijk meteen aan mensen die in de winter in de buitenlucht werken, zoals postbezorgers, stratenmakers of bouwvakkers. Maar je hebt hier ook mee te maken als je bijvoorbeeld werkt in een onverwarmde loods of koelcel of als je (te) weinig beweegt tijdens je werk.

Welke maatregelen kunnen we nemen?

Is werken in de kou niet te vermijden? Dan ben je als werkgever verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade door werken in de kou te voorkomen. Denk hierbij aan:
 • Beschikbaar stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen tegen de kou
 • Zorgen voor voldoende warmtebronnen
 • Aanpassen van werkschema’s/verkorten van de werkduur
 • Pauzeren in een warme ruimte mogelijk maken 
 • Uitdelen van warme dranken
 • Werkplek afschermen van kou, wind, regen of sneeuw
 • Risico’s van werken in de kou opnemen in de RI&E

Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen de kou

Waar moet je aan denken als het gaat om persoonlijke beschermingsmiddelen tegen de kou? Vraag je werkgever om de juiste kleding en handschoenen, zodat je je kunt beschermen en veilig kan werken in de kou. Bescherm jezelf door het dragen van:
 • Warme en isolerende kleding
 • Meerdere lagen kleding, zodat je makkelijk wat uit kan doen
 • Waterdichte, dampdoorlatende overkleding met capuchon, waterdichte laarzen en handschoenen
 • Handschoenen of contacthandschoenen
 • Veiligheidsschoenen of veiligheidslaarzen met dikke zolen en wollen sokken. Tip: Neem een extra paar droge sokken mee, zodat je natte sokken direct kan vervangen. 

Wanneer is het te koud om te werken?

In de Arbowet staat geen temperatuur waarbij het te koud is om te werken. Maar de temperatuur waarin gewerkt wordt, moet niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De FNV heeft onderstaande richtlijnen opgesteld:

Temperatuur onder de 15 °C
Zorg voor extra beschermingsmiddelen, zoals warme kleding en (hand)schoenen. Het is niet altijd mogelijk dat medewerkers nog hun werk kunnen uitvoeren.

Gevoelstemperatuur onder de -6°C
Volgens de FNV is het niet meer verantwoord om te werken in deze temperatuur. Leg daarom het werk stil. 

Wil je weten wat de actuele gevoelstemperatuur is? >> Bekijk hier de actuele waarnemingen van het KNMI

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.