Kelly Wijnhoven
Kelly Wijnhoven Junior content marketeer

HELP! Ik word BHV'er

Je hoort er bij BHV.NL pas écht bij, wanneer je bent geslaagd voor je BHV cursus. Ik heb er ruim een maand op moeten wachten, maar het moment is dan eindelijk daar: mijn pasje is binnen, dus ook ik mag mijzelf een BHV’er noemen. Én hier natuurlijk ook naar handelen. In mijn functie als junior content marketeer bij BHV.NL ben ik sinds begin maart o.a. bezig met content voor de website, nieuwsbrief en social media. Vrij noodzakelijk dus om te weten waar ik het over heb en wat onze dienstverlening precies inhoudt. Om je een kijkje in de keuken te geven van een BHV cursus, deel ik mijn ervaring over mijn cursus BHV basis met E-learning.

E-learning

In mijn eerste maand werkzaam bij BHV.NL heb ik natuurlijk al veel gehoord, gelezen en geschreven over alles wat met bedrijfshulpverlening te maken heeft. Maar de échte kennis en vaardigheden, daar ontbreekt het nog aan. Hoog tijd dus om in mijn E-learning te duiken. Aan het eind word je getoetst op de onderdelen Brand en Eerste Hulp. Voor beide onderdelen hoor je met 70% te slagen, wil je de praktijkdag volgen.

Verstuikingen, open wonden, botbreuken, verbrandingen, de stabiele zijligging, reanimeren,  brandklassen en soorten brandblussers, het komt allemaal bod. HELP! Ga ik dit allemaal onthouden en straks in de praktijk kunnen toepassen? Voor de E-learning ben ik in ieder geval geslaagd, dat is het begin. Na het volgen van de E-learning merk ik dat ik op dingen let die mij voorheen nooit opvielen. Zo valt bij binnenkomst in het pand waar ik woon in de gang meteen de brandblusser en brandslanghaspel op. En ik weet zelfs dat het een sproeischuimblusser is voor brandklasse AB. De E-learning kennis is dus blijven hangen. Nu alleen nog leren hoe ik ze in de praktijk gebruik en iedereen in het pand is veilig (hoop ik).

Kennis in praktijk brengen

Dan is het eindelijk zover: de cursus gaat beginnen. De groep cursisten bestaat uit 15 deelnemers variërend van verschillende leeftijden. Tijdens het voorstelrondje blijkt dat ieder zijn eigen reden heeft om BHV’er te worden. Voor de een is het verplicht, voor de ander vrijwillig. Sommigen zijn al eerder BHV’er geweest, maar hebben het laten verlopen. Weer een ander heeft een reanimatie meegemaakt in de privésituatie. Verhalen en redenen genoeg om BHV’er te worden!

Spelen met vuur

In de ochtend staat Brand op het programma, in de middag gaan we volgens de instructeur ‘stoeien’ bij het onderdeel Eerste Hulp. Bij een opdracht om in een huis de rookmelders met verschillende prioriteit te verdelen, blijkt al snel dat niet iedereen er levend uitkomt. Ook onze eigen huizen blijken na een vragenrondje niet geheel brandproof te zijn. Van rookmelders in elke kamer tot geen enkele rookmelder in huis. Conclusie: sommigen van ons gaan hartstikke dood. Maar hoe zit dat op kantoor? Waar hangen de rookmelders en brandblussers? Daar ga ik na mijn training eens goed op letten. Tijd om naar buiten te gaan en te oefenen met het blussen van een beginnend brandje. Bij een grote brand heb je als BHV’er het pand immers al lang verlaten en is de brandweer ter plaatse. We leren een brand te blussen met een blusdeken, deksel en een CO2-blusser. Daar sta je dan ineens met een brandblusser in je hand. Toch wel spannend (en warm!) om van zo dichtbij een brandje te blussen.

 
Spelen met vuur

Reanimeren kun je leren

Tijd voor het onderdeel Eerste Hulp. De instructeur doet alsof hij een flauwte heeft waarop wij moeten handelen. Weten wij de signalen van een flauwte te herkennen en hoe daarop te handelen? Dat valt nog niet mee. Maar een ding wordt ons duidelijk gemaakt, deze persoon moet op de grond blijven liggen. Vervolgens gaan we ‘stoeien’ met de stabiele zijligging en de Rautek- en Heimlichgreep. Dat is in begin letterlijk even stoeien. Welke arm leg ik waar? Hoe houd ik de persoon goed vast? Hopelijk weet ik dit straks ook als ik geen tijd heb om erover na te denken. Dan staat reanimatie-oefenpop Annie in het middelpunt van de belangstelling. We hebben in de E-learning middels filmpjes gezien hoe een reanimatie verloopt, maar nu is het moment daar om het zelf te doen. Toch wel even spannend. Zo oefenen we reanimeren mét en zonder AED.

BHV’er at your service

Geslaagd! En dan ben je BHV’er en bevoegd te handelen wanneer een incident voordoet. Ergens hoop ik natuurlijk dat dit nooit nodig zal zijn, maar je kunt maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn op alle risico’s die je in het dagelijks leven loopt. Dus mocht er ooit iets gebeuren, dan geeft het mij een fijner en veiliger gevoel dat ik nu weet hoe ik moet handelen in een dergelijke situatie. Of ik ook daadwerkelijk zo handel, is natuurlijk lastig in te schatten.

Lees meer

  • Van BHV naar een BuurtAED
    Van BHV naar een BuurtAED
    BHV’er worden. Voor sommige cursisten is het een verplichting, terwijl anderen het zelf graag willen en het belang inzien.
  • Scouts veiligheidsbewust maken
    Scouts veiligheidsbewust maken
    Op het gebied van veiligheid kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo dachten ze ook bij Waterscouting Cuijk. Daar hebben ze namelijk het insigne “Veiligheid” in het leven geroepen.
  • Instructeur Magda aan het woord
    Instructeur Magda aan het woord
    Als instructeur ben je het gezicht van BHV.NL. Wij rijden dagelijks het hele land door, komen over de vloer bij uiteenlopende bedrijven en staan voor verschillende groepen cursisten.
  • Instructeur Corné aan het woord
    Instructeur Corné aan het woord
    Het leuke aan instructeur zijn? De afwisseling van de werkzaamheden! En natuurlijk dat je mensen wat kan leren over veiligheid. Van jongs af aan heb ik dat al willen doen: mensen wat bijbrengen
  • De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    Doe er alles aan om de veiligheid op je werk zo goed mogelijk te borgen zodat jij en je collega’s na een dag werken weer veilig thuiskomen.
  • Instructeur Ronald aan het woord
    Instructeur Ronald aan het woord
    BHV'er, dat ben je niet zomaar. Je moet natuurlijk wel wat kunnen! BHV'er zijn is namelijk geen vrijheid blijheid. Ik leg de lat daarom hoog voor mezelf en dat doe ik ook voor de cursisten. 
  • Instructeur Geert aan het woord
    Instructeur Geert aan het woord
    Mensen vragen wel eens aan mij: “Is niet iedere dag hetzelfde als je een training geeft?” Maar het is nooit hetzelfde. Wat het instructeur zijn zo leuk maakt is dat je elke keer te maken hebt met andere cursisten, een ander soort training en een andere reactie.
  • Het onmogelijke scenario
    Het onmogelijke scenario
    Als instructeur EHBO reis ik elke werkdag af naar klanten door het hele land. De ene dag een herhalingstraining BHV, de andere dag een scenario-oefening gericht op risicogericht handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.