Mark Schellevis
Mark Schellevis Ongediertebestrijder en supervisor

Van BHV naar een BuurtAED

BHV’er worden. Voor sommige cursisten is het een verplichting, terwijl anderen het zelf graag willen en het belang inzien. En soms komt het voor dat een cursist, na het volgen van een BHV training, zo enthousiast is geworden of aan het denken gezet, dat deze in actie komt. Zo ook Mark die zelfs tijdens zijn BHV herhalingstraining zichzelf heeft aangemeld als Burgerhulpverlener. En dat was niet alles. Hij is ook een initiatief gestart voor een BuurtAED aan zijn gevel. En mét succes!

Kwetsbaar in het verkeer

Als ongediertebestrijder heb ik de functie supervisor bij ProSekt. Dat houdt in dat ik heel het land door ga en de hele dag op de weg zit. Ik maak hierdoor dus veel mee. Zo ook die keer dat ik onderweg een kettingbotsing van dichtbij meemaakte. Ik wist op dat moment niet wat ik moest doen en dat vond ik heel heftig. Alles gebeurde zo snel. Er was een man die al rijdend een hartstilstand had gehad en toen op de snelweg meerdere auto’s heeft meegepakt. Er ontstond op dat moment veel paniek en veel auto’s reden door. En ikzelf stond echt met mijn handen in het haar en dacht “wat moet ik nu doen?” Omdat ik mij dagelijks op de weg bevind en daardoor de kans aanzienlijk is dat een dergelijk ongeluk weer gebeurt, besloot ik op dat moment dat ik in zo’n geval wil kunnen handelen en weten wat ik moet doen. Dus besloot ik BHV’er te worden!

JOUW ERVARING DELEN?
 

In het kader van ons 25-jarig bestaan zijn wij op zoek naar ervaringsverhalen, want wij willen dat iedereen inziet dat BHV'ers onmisbaar zijn! Jij toch ook? Deel je ervaring en maak elke maand kans op een EHBO-verbandkoffer. 

Iets kunnen betekenen

De wil om BHV’er te worden kwam echt vanuit mezelf. Daarom ben ik nu twee jaar BHV’er en heb ik onlangs mijn BHV herhaling gevolgd. Ik vond het een hartstikke leuke training en vind het fijn dat mijn BHV-kennis weer is opgefrist. De instructeur wist iedereen goed te boeien en de training interessant te houden. Het fijne is dat je tijdens zo’n herhalingstraining weer even wordt bijgepraat en ervaringen kunt delen met andere cursisten.

Niet iedereen die een BHV cursus volgt staat er natuurlijk op deze manier in. Veel mensen volgen zo’n cursus omdat het hen verplicht wordt. Ik heb mezelf aangemeld en het verzoek bij mijn werkgever ingediend of ik BHV’er mocht worden, omdat ik het zelf ook echt wil. Ik wil iets kunnen betekenen en ik denk dat dat het verschil is. Voor mijn werkgever doe ik soms ook wat klusjes die gevaarlijk kunnen zijn, dus dat ik nu BHV’er ben, daar hebben we eigenlijk op alle vlakken profijt van. Sinds ik BHV’er ben heb ik nog niet in actie hoeven komen. Ik heb wel eens een snijwondje verbonden en dat soort dingen, maar (gelukkig) geen heftige dingen meegemaakt.

Burgerhulpverlener

Tijdens de BHV herhalingstraining vertelde instructeur Robin wat persoonlijke verhalen. Hij vertelde dat hij als burgerhulpverlener een aantal reanimaties had meegemaakt en is daar wat dieper op ingegaan. Dat heeft mij aan het denken gezet en doen besluiten dat ik ook burgerhulpverlener wil zijn. Ik wil, mocht dat nodig zijn, ook iets kunnen betekenen voor iemand in de buurt. Vandaar dat ik mezelf direct tijdens de lunch heb aangemeld als burgerhulpverlener. Ik dacht “ik ga er niet langer over nadenken, ik meld mij meteen aan!”

BuurtAED

Nadat ik mij had aangemeld als Burgerhulpverlener kwam ik er via de app van HartslagNu achter dat er bij mij in de buurt eigenlijk geen AED’s aanwezig zijn. Althans, niet dichtbij. En dat terwijl ik in een straat woon met een tennisvereniging, een hele grote kinderboerderij en een groot natuurgebied dat echt heel druk bezocht wordt! Dus ik dacht bij mezelf “Hoe kan het nou dat hier geen AED beschikbaar is?” Stel nou dat er wat gebeurt, dan zou ik ruim een kilometer moeten lopen of fietsen om een AED te halen en weer terug te komen. Ik ben nu BHV’er én burgerhulpverlener, dus hoe mooi zou het zijn om ook nog een AED ter beschikking te hebben?

Vandaar dat ik een actie ben gestart om geld in te zamelen voor een AED bij mij aan de gevel. Ik heb zelf 1000 folders laten drukken en ben daarmee de buurt rondgegaan. Dat heeft zo positief uitgepakt; ik heb zoveel leuke en mooie reacties ontvangen. Mensen zijn meteen gaan doneren en hierdoor is het ontzettend snel gegaan. Wel waren er wat mensen huiverig in verband met diefstal of het gebruik van een AED. Maar ik dit heb ik allemaal uitgezocht en toegelicht en iedereen hiermee overtuigd. Het is natuurlijk in het belang van de hele buurt en iedereen die de tennisvereniging, de kinderboerderij en het natuurgebied bezoekt. Een AED redt mensenlevens, dat is uiteindelijk veel meer waard dan dat een AED een keer gejat wordt. Mooi dat je op deze manier ook ineens een connectie hebt met de buurt.

Inmiddels hangt de AED aan de gevel van Marks huis.

Ook BHV'er worden?

Zie jij net als Mark ook het belang in van bedrijfshulpverlening en wil je wat kunnen betekenen voor jouw collega’s en mensen in jouw omgeving? Wordt ook BHV’er! Bekijk ons cursusaanbod.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • Scouts veiligheidsbewust maken
  Scouts veiligheidsbewust maken
  Op het gebied van veiligheid kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo dachten ze ook bij Waterscouting Cuijk. Daar hebben ze namelijk het insigne “Veiligheid” in het leven geroepen.
 • Instructeur Magda aan het woord
  Instructeur Magda aan het woord
  Als instructeur ben je het gezicht van BHV.NL. Wij rijden dagelijks het hele land door, komen over de vloer bij uiteenlopende bedrijven en staan voor verschillende groepen cursisten.
 • Instructeur Corné aan het woord
  Instructeur Corné aan het woord
  Het leuke aan instructeur zijn? De afwisseling van de werkzaamheden! En natuurlijk dat je mensen wat kan leren over veiligheid. Van jongs af aan heb ik dat al willen doen: mensen wat bijbrengen
 • De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
  De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
  Doe er alles aan om de veiligheid op je werk zo goed mogelijk te borgen zodat jij en je collega’s na een dag werken weer veilig thuiskomen.
 • Instructeur Ronald aan het woord
  Instructeur Ronald aan het woord
  BHV'er, dat ben je niet zomaar. Je moet natuurlijk wel wat kunnen! BHV'er zijn is namelijk geen vrijheid blijheid. Ik leg de lat daarom hoog voor mezelf en dat doe ik ook voor de cursisten. 
 • HELP! Ik word BHV'er
  HELP! Ik word BHV'er
  Je hoort er bij BHV.NL pas écht bij, wanneer je bent geslaagd voor je BHV cursus. Ik heb er ruim een maand op moeten wachten, maar het moment is dan eindelijk daar: mijn pasje is binnen, dus ook ik mag mijzelf een BHV’er noemen.
 • Instructeur Geert aan het woord
  Instructeur Geert aan het woord
  Mensen vragen wel eens aan mij: “Is niet iedere dag hetzelfde als je een training geeft?” Maar het is nooit hetzelfde. Wat het instructeur zijn zo leuk maakt is dat je elke keer te maken hebt met andere cursisten, een ander soort training en een andere reactie.
 • Het onmogelijke scenario
  Het onmogelijke scenario
  Als instructeur EHBO reis ik elke werkdag af naar klanten door het hele land. De ene dag een herhalingstraining BHV, de andere dag een scenario-oefening gericht op risicogericht handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen