8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer

Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 

Een gezonde veiligheidscultuur

Veiligheid op de werkvloer is belangrijk, dat vinden we allemaal. Maar hoe borg je dit nu? Een goede veiligheidscultuur is hiervoor essentieel. Daarvoor is het belangrijk dat veiligheid structureel op de agenda staat. En dat medewerkers rekening houden met risico’s, de juiste middelen gebruiken en alert zijn. Om deze gezonde veiligheidscultuur in stand te houden, is het belangrijk dat iedereen deze uitdraagt. Ook nieuwe medewerkers! Door veiligheid in het introductieprogramma mee te nemen, voorkom je onveilige werkomstandigheden en onnodige ongevallen met letsel, een verminderde productiviteit, schade en kosten tot gevolg. Informeer deze groep dus al op de eerste werkdag. Dat is niet alleen prettig voor de medewerker, die zo weet dat hij in een veilige werkomgeving terecht komt, maar ook voor de organisatie. Je voldoet als organisatie namelijk ook meteen aan de regels van de Arbowet, waarin staat dat een werkgever medewerkers moet voorlichten over de risico’s die komen kijken bij het werk en de genomen maatregelen om deze te voorkomen of te beperken.  

Staat veiligheid in jouw organisatie nog niet structureel op de agenda? Lees dan in het artikel ‘Het belang van een goede veiligheidscultuur binnen jouw organisatie’ hoe je aan de slag kan gaan met het creëren van een goede veiligheidscultuur

8 tips voor organisaties

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers meteen up and running zijn, óók als het gaat om veilig werken? We delen hier 8 praktische tips die je kan gebruiken om veiligheid op te nemen in je inwerktraject.

Tip 1. Deel heldere veiligheidsprotocollen
Wat is de juiste fysieke werkhouding? Wat doe je bij een calamiteit? Hoe ziet het bedrijfsnoodplan eruit? Wat is het alarmnummer van de organisatie? Op deze vragen moeten medewerkers zeker antwoord kunnen geven. Ook nieuwe collega’s! Deel deze informatie met ze en neem medewerkers mee in de veiligheidsprotocollen. Denk hierbij ook aan een veiligheidsrondleiding waarbij je nieuwe medewerkers laat zien waar bijvoorbeeld de BHV-verzamelplek is.

Tip 2. Zet de preventiemedewerker in als ambassadeur
Informeer medewerkers over de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak. Medewerkers hebben recht op inzage. De preventiemedewerker is medeverantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het arbobeleid, en kent de inhoud goed. Deze persoon kan een belangrijk rol spelen in het informeren van nieuwe medewerkers door de inhoud als ambassadeur uit te dragen. Laat deze persoon bijvoorbeeld een pagina creeëren op het intranet of een filmpje opnemen.

Tip 3. Organiseer instructiemeetings
Om medewerkers concrete voorlichting en praktische veiligheidsinstructies te geven, kun je ‘toolboxmeetings’ organiseren. Tijdens deze meeting ga je dieper in op een specifiek onderwerp op het gebied van veilig werken. Je geeft informatie over het herkennen van gevaren, wat er kan gebeuren en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze gevaren. Wil je een toolboxmeeting organiseren, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? In het artikel 'Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting' helpen we je op weg.

Tip 4. Heb aandacht voor het psychosociale
Naast fysieke risico’s, speelt mentale veiligheid een steeds grotere rol. Denk hierbij aan ongewenst gedrag, agressie of ongewenste intimiteiten. Dit is onderdeel van de in de RI&E benoemde psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Daarom is het belangrijk nieuwe collega’s te informeren over de normen en waarden binnen de organisatie en waar zij terecht kunnen bij ongewenst gedrag. Werken ze veel met klanten? Laat ze dan een weerbaarheidstraining volgen zodat ze daar beter mee kunnen omgaan.

Tip 5. Maak gebruik van buddy’s
Iedere organisatie heeft ervaren medewerkers in huis die precies weten hoe processen lopen, welke risico’s er bij bepaalde werkzaamheden horen en waar je op moet letten. Vaak vinden zij het leuk om deze kennis over te dragen aan nieuwe collega’s. Maak daar gebruik van! Koppel iedere nieuwe medewerker aan een buddy en zorg ervoor dat deze persoon helemaal wegwijs wordt gemaakt op het gebied van veilig werken. Zo hebben ze in alle rust de kans om vragen te stellen en kan de buddy meteen bijsturen waar nodig. 

Tip 6. Daag ze uit
Laat nieuwe medewerkers niet alleen passief alle informatie ontvangen, maar geef ze een actieve rol! Medewerkers weten beter dan wie dan ook wat er op de werkvloer gebeurt. Vraag bijvoorbeeld welke risico’s zij zien, wat ze als onveilig ervaren en of ze verbeterpunten hebben. Stimuleer ze om dit uit te spreken, ook onderling naar elkaar. Zo maak je veilig werken de verantwoordelijkheid van iedereen, én het zorgt ook nog eens voor een positieve veiligheidscultuur. Daarnaast helpt het om zwakke plekken in de veiligheid te signaleren. Ook is een inwerktraject de uitgelezen kans om nieuwe BHV’ers te werven. Hartstikke waardevol!

Tip 7. Zorg voor een goede inwerkperiode en herhaal veiligheidsprocedures regelmatig
Beperk je niet tot één onboardingsdag, maar waarborg een gedegen inwerkperiode. Nieuwe collega’s zijn dan niet alleen sneller productief, maar leren ook de bedrijfscultuur beter kennen én ervaren minder snel ongezonde werkdruk. Bovendien kun je zo de veiligheidscultuur, risico’s en procedures beter onder de aandacht brengen. Medewerkers wennen er op deze manier aan dat hier iedere dag aandacht voor is! Is het inwerkprogramma afgelopen? Vergeet dan ook niet regelmatig de veiligheidsrichtlijnen te herhalen en medewerkers op de hoogte te houden van wijzigingen. Dan houd je veiligheid op het netvlies. 

Tip 8. Nieuwe BHV’er? Vergeet de onboarding bij het BHV-team niet 
Is er een BHV’er weggegaan en neemt een nieuwe collega deze rol in? Of zijn er simpelweg meer BHV'ers nodig? Zorg dan dat deze persoon zo snel mogelijk de benodigde BHV-cursus volgt, zodat deze persoon voorbereid is in geval van calamiteiten. Tip: starten er meerdere collega’s tegelijk die opgeleid moeten/willen worden tot BHV’er? Vanaf 6 personen kun je een incompany cursus bij jouw organisatie op locatie organiseren tegen een voordelig tarief. Training gevolgd? Vergeet dan ook niet deze nieuwe BHV’er wegwijs te maken in het BHV-team. Zorg dat het team op elkaar ingespeeld blijft. Een oefening is hiervoor de perfecte manier!   
 

Maak veiligheid top of mind

Los van alle wet- en regelgeving wil je als werkgever natuurlijk dat er op jouw werkvloer zo min mogelijk ongevallen gebeuren en dat iedereen veilig en comfortabel aan het werk kan. Of het nu gaat om een medewerker die er al jaren werkt of een nieuwkomer. Daarom is het belangrijk om alle risico’s en maatregelen continu te delen, veiligheid top-of-mind te houden en mensen te trainen. 

Het goed organiseren van de bedrijfsveiligheid is best lastig. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. BHV.NL heeft een uitgebreid dienstenpakket om jouw bedrijfsveiligheid goed te regelen. Denk aan trainingen, opleidingen en cursussen op het gebied van BHV, EHBO en omgaan met ongewenst gedrag. Op maat, in-company of individueel: jij kiest. Hoe veilig werken jouw nieuwe medewerkers?

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.