Het belang van een goede veiligheidscultuur binnen jouw organisatie

Dat veiligheid op de werkvloer belangrijk is, daar zijn we het met z’n allen wel over eens. Maar hoe zorg je er nou voor dat de veiligheid binnen de organisatie geborgd is? Dat medewerkers veilig werken, rekening houden met de risico’s, middelen gebruiken zoals het hoort en alert zijn? De veiligheidscultuur binnen jouw organisatie bepaalt of er veilig wordt gewerkt. In dit artikel lees je over de voordelen van een goede veiligheidscultuur en hoe je hiermee aan de slag kan in je eigen organisatie.  

De voordelen van een goede veiligheidscultuur

Laten we beginnen met waarom een goede veiligheidscultuur zo belangrijk is, en waarom het bovenaan het prioriteitenlijstje van iedere organisatie zou moeten staan. Allereerst leidt een goed ontwikkelde veiligheidscultuur tot minder ongevallen en incidenten. Dat zorgt voor minder ziekteverzuim en meer tevreden medewerkers. Vooral dat laatste is in deze tijden met een krappe arbeidsmarkt hartstikke fijn. Want je wil natuurlijk medewerkers zo veel mogelijk binden aan de organisatie. Maar ook de goed getrainde, geoefende en op elkaar ingespeelde bedrijfsnoodorganisatie behouden. Dit is belangrijk voor de continuïteit van de organisatie oftewel voor het laten doorgaan van de werkzaamheden en processen. Daarnaast voldoe je als organisatie met een goede veiligheidscultuur aan wettelijke eisen, dit verschaft je een ‘license to operate’. Als je het ons vraagt voldoende reden de veiligheidscultuur op de agenda te zetten.

Stappen zetten naar een goede veiligheidscultuur

Wil je met de veiligheidscultuur van jouw organisatie aan de slag? Dan is het ontzettend belangrijk om aandacht voor veilig werken te creëren bij de directie en het MT. Zij spelen namelijk een belangrijke, zo niet de belangrijkste, rol in het creëren van een goede veiligheidscultuur. Mensen, tijd, geld en middelen moeten door hen worden vrijgemaakt om als organisatie met veiligheid aan de slag te kunnen. Het begint allemaal met een goed beleid en een top-down approach. Daarnaast is belangrijk dat de directie het goede voorbeeld geeft en veiligheidsgedrag stimuleert. Alleen dan kun je draagvlak creëren voor veilig werken, zodat in de gehele organisatie de juiste sturing en betrokkenheid ontstaat. Veilig werken kun je alleen samen waarborgen; de gehele organisatie moet meevaren. 

Blijf er bovenop zitten

Arbeidsveiligheid is niet iets wat je in één keer regelt. De veiligheidscultuur in een organisatie kan door verschillende factoren worden beïnvloed, onder andere: werkdruk, stress, onderbezetting en de inzet van tijdelijke krachten en flexwerkers. Maar ook organisaties veranderen door bijvoorbeeld de komst van nieuwe producten en het verloop van personeel. Het is daarom belangrijk om aandacht te blijven houden voor veiligheid. Het is een continu proces. Zorg dat je als organisatie altijd de actuele risico’s in beeld houdt. Laat de preventiemedewerker regelmatig de risico's in kaart brengen en tref zo nodig extra maatregelen. Zet veiligheid blijvend op de agenda en zorg voor een actuele en effectieve bedrijfsnoodorganisatie door de die regelmatig risicogericht te laten trainen en oefenen. Evalueer en stel bij. Alleen dan zorg je dat veiligheid top of mind blijft.

Veiligheidsambitieplan

Hulp nodig bij het borgen van de veiligheid in jouw organisatie? Met het veiligheidsambitieplan helpt BHV.NL jouw organisatie met een veiligheidsprogramma op maat in 5 effectieve stappen. Volgens de plan-do-check-act cyclus gaan we samen aan de slag. We doen een veiligheidsscan om de huidige veiligheidssituatie in kaart te brengen, maken samen een plan en stellen ambities vast, trainen risicogericht, oefenen en evalueren. Zo borgen we het continu verbeteren van het veiligheidsbeleid van jouw organisatie. 

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.