Het belang van een goede veiligheidscultuur binnen jouw organisatie

Dat veiligheid op de werkvloer belangrijk is, daar zijn we het met z’n allen wel over eens. Maar hoe zorg je er nou voor dat de veiligheid binnen de organisatie geborgd is? Dat medewerkers veilig werken, rekening houden met de risico’s, middelen gebruiken zoals het hoort en alert zijn? De veiligheidscultuur binnen jouw organisatie bepaalt of er veilig wordt gewerkt. In dit artikel lees je over de voordelen van een goede veiligheidscultuur en hoe je hiermee aan de slag kan in je eigen organisatie.  

De voordelen van een goede veiligheidscultuur

Laten we beginnen met waarom een goede veiligheidscultuur zo belangrijk is, en waarom het bovenaan het prioriteitenlijstje van iedere organisatie zou moeten staan. Allereerst leidt een goed ontwikkelde veiligheidscultuur tot minder ongevallen en incidenten. Dat zorgt voor minder ziekteverzuim en meer tevreden medewerkers. Vooral dat laatste is in deze tijden met een krappe arbeidsmarkt hartstikke fijn. Want je wil natuurlijk medewerkers zo veel mogelijk binden aan de organisatie. Maar ook de goed getrainde, geoefende en op elkaar ingespeelde bedrijfsnoodorganisatie behouden. Dit is belangrijk voor de continuïteit van de organisatie oftewel voor het laten doorgaan van de werkzaamheden en processen. Daarnaast voldoe je als organisatie met een goede veiligheidscultuur aan wettelijke eisen, dit verschaft je een ‘license to operate’. Als je het ons vraagt voldoende reden de veiligheidscultuur op de agenda te zetten.

Stappen zetten naar een goede veiligheidscultuur

Wil je met de veiligheidscultuur van jouw organisatie aan de slag? Dan is het ontzettend belangrijk om aandacht voor veilig werken te creëren bij de directie en het MT. Zij spelen namelijk een belangrijke, zo niet de belangrijkste, rol in het creëren van een goede veiligheidscultuur. Mensen, tijd, geld en middelen moeten door hen worden vrijgemaakt om als organisatie met veiligheid aan de slag te kunnen. Het begint allemaal met een goed beleid en een top-down approach. Daarnaast is belangrijk dat de directie het goede voorbeeld geeft en veiligheidsgedrag stimuleert. Alleen dan kun je draagvlak creëren voor veilig werken, zodat in de gehele organisatie de juiste sturing en betrokkenheid ontstaat. Veilig werken kun je alleen samen waarborgen; de gehele organisatie moet meevaren. 

Blijf er bovenop zitten

Arbeidsveiligheid is niet iets wat je in één keer regelt. De veiligheidscultuur in een organisatie kan door verschillende factoren worden beïnvloed, onder andere: werkdruk, stress, onderbezetting en de inzet van tijdelijke krachten en flexwerkers. Maar ook organisaties veranderen door bijvoorbeeld de komst van nieuwe producten en het verloop van personeel. Het is daarom belangrijk om aandacht te blijven houden voor veiligheid. Het is een continu proces. Zorg dat je als organisatie altijd de actuele risico’s in beeld houdt. Laat de preventiemedewerker regelmatig de risico's in kaart brengen en tref zo nodig extra maatregelen. Zet veiligheid blijvend op de agenda en zorg voor een actuele en effectieve bedrijfsnoodorganisatie door de die regelmatig risicogericht te laten trainen en oefenen. Evalueer en stel bij. Alleen dan zorg je dat veiligheid top of mind blijft.

Veiligheidsambitieplan

Hulp nodig bij het borgen van de veiligheid in jouw organisatie? Met het veiligheidsambitieplan helpt BHV.NL jouw organisatie met een veiligheidsprogramma op maat in 5 effectieve stappen. Volgens de plan-do-check-act cyclus gaan we samen aan de slag. We doen een veiligheidsscan om de huidige veiligheidssituatie in kaart te brengen, maken samen een plan en stellen ambities vast, trainen risicogericht, oefenen en evalueren. Zo borgen we het continu verbeteren van het veiligheidsbeleid van jouw organisatie. 

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.