Grote organisaties veel veiliger dan kleine bedrijven

Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat grote organisaties de Arbo-verplichtingen veel beter naleven dan de kleintjes. De verschillen zijn enorm: zo voldoet slechts 19% van de kleine bedrijven aan de vier kernverplichtingen tegenover 83% van de grotere bedrijven. De gevolgen daarvan zie je helaas ook terug in het aantal ongevallen: bij kleine bedrijven komen relatief veel meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en vooral grote bedrijven.

De vier kernverplichtingen:

 1. Een RI&E (laten) opstellen en actueel houden
 2. Een contract hebben met een arbozorgdienstverlener
 3. Adequate bedrijfshulpverlening organiseren
 4. Een preventiemedewerker aanstellen

Iedereen moet veilig kunnen werken

Natuurlijk ken je de Arbowet. Een Nederlandse wet voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. Met als uiteindelijke doel ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen. Maar weet je ook dat deze wet geldt voor alle bedrijven met ten minste één werknemer? Dus niet alleen voor de grote jongens? En dat het daarbij niet uitmaakt in welke branche de bedrijven opereren noch wat de specifieke risico’s zijn?
 
De Arbowet maakt geen verschil tussen een groot chemieconcern met honderden werknemers, een bouwbedrijf met dertig man personeel of een administratiekantoor met vier mensen: elk bedrijf met één of meer werknemers moet voldoen aan de negen algemene verplichtingen uit de Arbowet. En zo gek is dat natuurlijk niet: het mag voor de veiligheid en gezondheid van mensen niet uitmaken waar ze werken: elke organisatie moet alle mogelijke maatregelen nemen om de veiligheid van de werknemers te kunnen borgen.

Grote organisaties veel veiliger dan kleine bedrijven

Maar helaas is dat in de praktijk niet zo: uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat de grote organisaties aanmerkelijk beter voldoen aan de Arbo-verplichtingen dan de kleinere bedrijven: slechts 19% van de kleine bedrijven houdt zich aan de vier kernverplichtingen tegenover 83% van de bedrijven met meer dan honderd werknemers. Dat consequenties daarvan zijn duidelijk: bij kleine bedrijven komen relatief veel meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en vooral grote bedrijven. Gemiddeld is het aantal ernstige arbeidsongevallen bij kleine bedrijven 64 per 100.000 werknemers, bij middelgrote 47 en grote bedrijven ‘slechts’ 11 per 100.000 werknemers, berekend over de periode 2012 tot en met 2016.¹

Gelukkig is het beeld iets minder zorgelijk als we kijken naar het aantal werknemers dat werkt bij bedrijven die wel aan de Arboverplichtingen voldoen (simpelweg omdat er nu eenmaal veel meer mensen bij grote dan bij kleine bedrijven werken): 27% van alle bedrijven voldoet aan de vier kernverplichtingen, en bij deze bedrijven werkt 71% van alle werknemers. 11% van de bedrijven voldoet aan geen enkele verplichting. Dit zijn vrijwel allemaal kleine bedrijven met minder dan vijf werknemers. Slechts 2% van de werknemers werkt hier, maar dat zijn nog altijd zo’n 170.000 mensen.

Zeker geen onwil

Natuurlijk is het in veruit de meeste gevallen geen onwil dat kleinere bedrijven zich minder vaak houden aan de verplichtingen die de Arbowet stelt. Het is veel vaker onwetendheid. En het is voor kleinere bedrijven waarin geen arbospecialisten en andere veiligheidsdeskundigen rondlopen veel lastiger om alle kennis en expertise in huis te hebben om bijvoorbeeld een RI&E op te stellen. Dat is ook in Europees verband vastgesteld; de Europese Commissie heeft daarom voor kleinere bedrijven een speciale aanpak beschreven voor een betere toepassing van de RI&E. Die aanpak omvat onder andere sectorspecifieke handleidingen, de uitwisseling van best practices en de ontwikkeling en het gebruik van sectorspecifieke webtools.² 

Regel het!


Het maakt niet uit hoe je het regelt, als je het maar regelt. Want de cijfers liegen er niet om: hoe meer de bedrijven aan de arbobepalingen voldoen, hoe beter zij hun arbeidsrisico’s beheersen en hoe veiliger hun werknemers kunnen werken. Ongevallen kun je nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt er wel heel veel aan doen om de risico’s te beperken. Hoe klein je organisatie ook is!

1. Inspectie SZW, Arbo in Bedrijf 2017
2. Ministerie van EZ, Implemenataire RI&E, Een vergelijkend onderzoek in 10 Europese landen, 2017, p. 4 en 102

BHVassist

​Voor grote organsaties (met meerdere vestigingen) is het soms lastig om in geval van een calamiteit de BHV'ers in te zetten. Het is namelijk lang niet altijd duidelijk welke BHV'ers op een bepaald moment in huis zijn. Met BHVassist kun je met één druk op de digitale knop alle BHV'ers mobiliseren, details over een calamiteit delen en een exacte locatie doorgeven. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en wordt allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen