Grote organisaties veel veiliger dan kleine bedrijven

Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat grote organisaties de Arbo-verplichtingen veel beter naleven dan de kleintjes. De verschillen zijn enorm: zo voldoet slechts 19% van de kleine bedrijven aan de vier kernverplichtingen tegenover 83% van de grotere bedrijven. De gevolgen daarvan zie je helaas ook terug in het aantal ongevallen: bij kleine bedrijven komen relatief veel meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en vooral grote bedrijven.

De vier kernverplichtingen:

 1. Een RI&E (laten) opstellen en actueel houden
 2. Een contract hebben met een arbozorgdienstverlener
 3. Adequate bedrijfshulpverlening organiseren
 4. Een preventiemedewerker aanstellen

Iedereen moet veilig kunnen werken

Natuurlijk ken je de Arbowet. Een Nederlandse wet voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. Met als uiteindelijke doel ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen. Maar weet je ook dat deze wet geldt voor alle bedrijven met ten minste één werknemer? Dus niet alleen voor de grote jongens? En dat het daarbij niet uitmaakt in welke branche de bedrijven opereren noch wat de specifieke risico’s zijn?
 
De Arbowet maakt geen verschil tussen een groot chemieconcern met honderden werknemers, een bouwbedrijf met dertig man personeel of een administratiekantoor met vier mensen: elk bedrijf met één of meer werknemers moet voldoen aan de negen algemene verplichtingen uit de Arbowet. En zo gek is dat natuurlijk niet: het mag voor de veiligheid en gezondheid van mensen niet uitmaken waar ze werken: elke organisatie moet alle mogelijke maatregelen nemen om de veiligheid van de werknemers te kunnen borgen.

Grote organisaties veel veiliger dan kleine bedrijven

Maar helaas is dat in de praktijk niet zo: uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat de grote organisaties aanmerkelijk beter voldoen aan de Arbo-verplichtingen dan de kleinere bedrijven: slechts 19% van de kleine bedrijven houdt zich aan de vier kernverplichtingen tegenover 83% van de bedrijven met meer dan honderd werknemers. Dat consequenties daarvan zijn duidelijk: bij kleine bedrijven komen relatief veel meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en vooral grote bedrijven. Gemiddeld is het aantal ernstige arbeidsongevallen bij kleine bedrijven 64 per 100.000 werknemers, bij middelgrote 47 en grote bedrijven ‘slechts’ 11 per 100.000 werknemers, berekend over de periode 2012 tot en met 2016.¹

Gelukkig is het beeld iets minder zorgelijk als we kijken naar het aantal werknemers dat werkt bij bedrijven die wel aan de Arboverplichtingen voldoen (simpelweg omdat er nu eenmaal veel meer mensen bij grote dan bij kleine bedrijven werken): 27% van alle bedrijven voldoet aan de vier kernverplichtingen, en bij deze bedrijven werkt 71% van alle werknemers. 11% van de bedrijven voldoet aan geen enkele verplichting. Dit zijn vrijwel allemaal kleine bedrijven met minder dan vijf werknemers. Slechts 2% van de werknemers werkt hier, maar dat zijn nog altijd zo’n 170.000 mensen.

Zeker geen onwil

Natuurlijk is het in veruit de meeste gevallen geen onwil dat kleinere bedrijven zich minder vaak houden aan de verplichtingen die de Arbowet stelt. Het is veel vaker onwetendheid. En het is voor kleinere bedrijven waarin geen arbospecialisten en andere veiligheidsdeskundigen rondlopen veel lastiger om alle kennis en expertise in huis te hebben om bijvoorbeeld een RI&E op te stellen. Dat is ook in Europees verband vastgesteld; de Europese Commissie heeft daarom voor kleinere bedrijven een speciale aanpak beschreven voor een betere toepassing van de RI&E. Die aanpak omvat onder andere sectorspecifieke handleidingen, de uitwisseling van best practices en de ontwikkeling en het gebruik van sectorspecifieke webtools.² 

Regel het!


Het maakt niet uit hoe je het regelt, als je het maar regelt. Want de cijfers liegen er niet om: hoe meer de bedrijven aan de arbobepalingen voldoen, hoe beter zij hun arbeidsrisico’s beheersen en hoe veiliger hun werknemers kunnen werken. Ongevallen kun je nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt er wel heel veel aan doen om de risico’s te beperken. Hoe klein je organisatie ook is!

1. Nederlandse Arbeidsinspectie, Arbo in Bedrijf 2017
2. Ministerie van EZ, Implemenataire RI&E, Een vergelijkend onderzoek in 10 Europese landen, 2017, p. 4 en 102
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.