De inhoud van een BHV cursus: praktijkgericht en maatwerk

BHV cursus inhoud: praktijkgericht en maatwerk 
Wil jij meer leren over bedrijfshulpverlening? Dan kun je bij BHV.NL terecht voor cursussen in alle soorten en maten. Wij hebben de expertise in huis om iedereen op te leiden: van BHV’er tot EHBO’er en van ploegleider tot hoofd BHV. Dus wat jouw rol ook is, we zorgen ervoor dat jij precies weet hoe te handelen bij calamiteiten. Met onze modulaire trainingen kun je zelfs je eigen groepstraining samenstellen en bepaal jij de inhoud van de cursus. Maar hoe ziet die BHV cursus inhoud er dan precies uit? We geven je een kijkje in onze trainingen.

Eerste hulp verlenen, handelen bij een brand en het ontruimen van een pand: dat zijn de hoofdthema’s van een BHV cursus. Het is goed om bij deze veel voorkomende calamiteiten getraind te kunnen handelen. Wat er bij ieder onderdeel aan bod komt? Dat lees je hier.

Hoe bewust
ben jij je van veiligheid?

Zorgzaam Eerste Hulp verlenen

Er is een noodsituatie met slachtoffers. Wanneer en hoe verleen je Eerste Hulp? Het is van levensbelang dat je kunt inschatten hoe ernstig het letsel is. Daarom leer je wat de drie vitale functies van het menselijk lichaam zijn én hoe je deze onderzoekt. Na deze cursus weet jij hoe je spoedeisende hulp verleent, maar ook wanneer je professionele hulp inschakelt. Reanimeren en het inzetten van een AED behoren ook tot de inhoud van een BHV cursus. 

Doelgericht handelen bij een brand

We weten allemaal dat een brand gevaarlijk kan zijn. Maar hoe levensgevaarlijk en onvoorspelbaar kleine brandhaardjes al kunnen zijn, leer je tijdens de cursus. Daarbij is het belangrijk dat jij je taken als BHV’er kent en hoe je wanneer nodig kunt gaan blussen. Maar: welke blusmiddelen kun je het beste gebruiken en welke voorzieningen in een gebouw helpen jou daarbij? En in welke situatie bel je de brandweer? Daarover gaat deze BHV cursus. 

Effectief een pand ontruimen

Wanneer ontruim je een pand? Hoe kom je tot dat besluit? Bij een calamiteit is het belangrijk dat daarover geen twijfel bestaat. Je leert alles over een bedrijfsnoodplan, ontruimingsoefeningen, het belang van heldere communicatie en hoe je een ontruiming zo goed mogelijk uitvoert. Een soepele ontruiming kan levensreddend zijn in een noodsituatie.

Bepaal zelf de inhoud van jouw BHV cursus

Wil je een groepstraining op maat? Ook dat kan. Met modulair trainen stellen we met losse modules een cursusdag samen die past bij de risico's van jouw organisatie. Zo kies je zelf met welke inhoud je jouw BHV cursus combineert. De inhoud wordt dan volledig afgestemd op jouw omgeving. Werk je op een kinderdagverblijf, dan komt het nog weleens voor dat de peuters een knikkertje in hun neus stoppen, terwijl je in de industrie eerder te maken krijgt met een beknelling en je bij een zorginstelling een grote uitdaging hebt om een afdeling of gebouw te ontruimen bij een calamiteit. Daarmee houden we dan rekening. Een stukje maatwerk dus.

Kortom: de inhoud van een BHV cursus bevat de nodige theorie en is daarnaast gericht op praktijksituaties. Meer weten over onze trainingen? Bekijk hier ons volledige BHV cursusaanbod

Veelgestelde vragen

Wat leer je op een BHV-cursus?

Tijdens een BHV-cursus word je opgeleid om:
 • Eerste hulp te verlenen bij ongevallen
 • Een brand te beperken en bestrijden
 • Een ontruiming te begeleiden

Welke BHV cursus kan ik (of mijn medewerker) het beste volgen?

Dit hangt af van wat je rol gaat worden binnen de BHV-organisatie. Word je een normale BHV'er en heb je nog nooit eerder een BHV cursus gevolgd, dan is de basiscursus de beste keuze.

Heb je al een diploma, maar wil je deze verlengen, dan kun je de herhalingscursus volgen. Afhankelijk van het soort bedrijf waarin je werkt, kunnen er speciale eisen zijn voor wat een BHV'er moet kunnen. In dat geval kunnen wij ook een maatwerk BHV cursus aanbieden.

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.