Niet-reanimerenpenning: Wat is het en Waarom?

Het kan je zomaar gebeuren. Je wilt starten met het reanimeren van een slachtoffer en treft een niet-reanimerenpenning aan. Hè, vol ongeloof, adrenaline en verwarring weet je misschien niet goed wat je moet doen. Als BHV’er of hulpverlener heb je nu eenmaal geleerd dat elke seconde telt. Wat nu? In dit artikel delen we wat een niet-reanimerenpenning is, waarom iemand hiervoor kiest en hoe je ernaar handelt.

Een niet-reanimeren verklaring

Wanneer iemand niet wil worden gereanimeerd bij een circulatiestilstand, is het belangrijk om deze wens kenbaar te maken. Dat doe je met een zogenoemde niet-reanimeren verklaring. Die maakt de wens voor medisch handelen duidelijk wanneer iemand daar zelf niet meer toe in staat is.

De meeste mensen kiezen ervoor om een niet-reanimerenpenning te dragen. Het kan ook voorkomen dat je een tatoeage op de borst aantreft of een schriftelijke verklaring met het besluit tot niet reanimeren. Alle varianten zijn rechtsgeldig. Dat betekent dat professionele hulpverleners verplicht zijn ernaar te handelen.  

Wat is een niet-reanimerenpenning?

Een niet-reanimerenpenning is een wilsverklaring. Mensen dragen hem meestal met een ketting om de nek. Zo is die direct zichtbaar en herkenbaar voor hulpverleners. Voor de geldigheid van de penning staan de volgende gegevens erop:
 • Volledige naam
 • Geboortedatum
 • Handtekening
 • Pasfoto
 • Besluit om niet gereanimeerd te worden
​Op deze manier is de wilsverklaring altijd te herleiden naar het slachtoffer.

Redenen voor een niet-reanimerenpenning

Wanneer je een slachtoffer met een niet-reanimerenpenning aantreft kun je flink schrikken. En misschien begrijp je de keuze voor niet reanimeren ook niet gelijk. Bijvoorbeeld bij een jong persoon. Toch kan iemand verschillende redenen hebben voor een niet-reanimerenpenning. En die hoeven niet altijd zichtbaar te zijn. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze van het slachtoffer.
 
Redenen voor een niet-reanimerenpenning kunnen zijn:
 • Ziekte
 • Lichamelijke conditie
 • Geloofsovertuiging
 • Kwaliteit van leven
 • Zorg over complicaties
Graag benoemen we dat de zorg over complicaties en kwaliteit van leven na een reanimatie niet altijd terecht is. Maar liefst 80-90% van de overlevenden ervaart een jaar na de reanimatie een goede levenskwaliteit. Zowel jong als oud. Bij twijfel over de kansen en risico’s van een reanimatie is het aan te raden om contact op te nemen met een (huis)arts.

Hoe handelen als BHV’er

Als BHV’er of EHBO’er leer je snel te handelen bij een circulatiestilstand. Zo vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer. Je hoeft dan ook niet actief op zoek te gaan naar een niet-reanimeren verklaring. Immers, de meeste mensen willen wél geholpen worden. Mocht je er toch een tegen komen, dan is het aan jou om te bepalen wat je ermee doet. Je kunt stoppen of doorgaan met reanimeren tot de professionele hulpverleners zijn gearriveerd.

In Nederland zijn artsen en zorgverleners verplicht de wens tot niet reanimeren op te volgen zodra zij de verklaring aantreffen. Voor BHV’ers, EHBO’ers en burgers geldt deze wettelijke verplichting niet.

Meer weten?

Wil jij weten hoe je eerste hulp dient te verlenen in verschillende situaties? Of is het tijd om je kennis op te frissen? Volg een BHV (herhalings)cursus. Zo beschik je over de juiste kennis om te handelen in geval van calamiteiten. Bekijk hier alle BHV cursussen.  

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.