Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie

Het veiligheidsbewustzijn groeit bij organisaties. Er is een cultuurverandering gaande waarbij we een verschuiving zien van ‘We hebben aan de wet- en regelgeving voldaan dus we zijn er’ naar ‘Wat kunnen we als werkgever nog meer doen om veiligheid te borgen?’ Een positieve ontwikkeling als je het ons vraagt. Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
Liever in podcastvorm luisteren hoe je met veiligheidsambities aan de slag kan? Beluister de podcast ‘Alles over veiligheidsambities’ via deze link op Spotify.

Wat zijn veiligheidsambities en waarom wil je er als organisatie mee aan de slag?

Als organisatie stel je jaarlijks doelen en ambities op waarmee je aan de slag gaat. Je kent het wel, denk bijvoorbeeld aan duurzaamheidsdoelstellingen, winstmaximalisatie en de marktuitbreiding die de organisatie wil behalen. Het vaststellen van dat soort doelen en ambities op het gebied van veiligheid noemen we veiligheidsambities. En dat is ook nuttig als je al aan wet- en regelgeving voldoet, want alleen daarmee ben je er vaak niet. De regels die er zijn, kunnen namelijk - door de vrijheid die de wetgeving biedt - op verschillende manieren ingevuld worden.
 
Vaak heerst er binnen organisaties het beeld dat het allemaal heel goed geregeld is op veiligheidsgebied. En gelukkig is dat over het algemeen ook vaak zo. Echter, als je samen met de directie, preventiemedewerker, hoofd BHV'er verder kijkt en de ongevallen en - nog belangrijker - de bijna-ongevallen uit het verleden gaat analyseren, komen veel organisaties erachter dat er toch nog wat stappen te zetten zijn. Door met elkaar in de organisatie een veiligheidsambitie uit te spreken en vast te leggen maak je deze concreet voor iedereen. Daarmee borg je dat veiligheid continu op de agenda staat.

Maar hoe pak je dat nou aan?

Vijf stappen om je veiligheidsambities te realiseren:

Stap 1. De huidige staat van veiligheid onder de loep nemen
Alleen als je goed in kaart hebt waar je nu staat als organisatie, kun je de stip op de horizon bepalen. Dit start door te kijken hoe het er nu voorstaat en begint met de wetgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je RI&E en het bijbehorende plan van aanpak, maar bijvoorbeeld ook aan de verplichte preventiemedewerker. Bedenk als organisatie: hebben we alle risico’s duidelijk in kaart gebracht en hebben we daar ook maatregelen op genomen? Vergeet daarbij ook niet te kijken naar alle veranderingen in en rondom je organisatie. Een handig overzicht van wat er verplicht is vind je hier.

Stap 2. Veiligheidsambities vaststellen
Nadat je in kaart hebt gebracht hoe de huidige staat van veiligheid in je organisatie is, kun je door met het opstellen van veiligheidsambities. Misschien is jouw organisatie al een heel eind met het borgen van veiligheid en willen jullie nét dat stapje verderzetten. Maar het kan ook zijn dat je er als organisatie nog niet bent. Ook dat kan een startpunt zijn, en dat is helemaal oké. Houd bij het opstellen van de veiligheidsambities de risico’s in het achterhoofd. De veiligheidsambities leg je vast in een document waarin je beschrijft wanneer je tevreden bent als het gaat om veiligheid in de organisatie en wat nodig is om daar te komen.

Stap 3. Opleiden en trainen op de risico’s van jouw organisatie
Zowel met standaard trainingen als modulaire risicogerichte trainingen voldoe je aan wet- en regelgeving. Maar standaard trainingen zijn niet afgestemd op jouw organisatie. Door risicogericht te trainen zijn jouw medewerkers beter voorbereid op mogelijke calamiteiten, omdat ze getraind zijn op risico’s die voorkomen in jouw organisatie. En die zijn voor elke branche, organisatie en ook voor elk functieprofiel anders.
                           
Stap 4. Oefenen, oefenen, oefenen
Na het trainen is het belangrijk om te toetsen of alles wat er geleerd is, in de praktijk toegepast kan worden. Dat kun je het beste doen met realistische scenario’s die van toepassing zijn op wat kan voorkomen in jouw organisatie. Op dat moment moet de bedrijfsnoodorganisatie het samen doen, zonder begeleiding. Zo raak je niet alleen als bedrijfsnoodorganisatie goed op elkaar ingespeeld. Ook weet je door te oefenen wat er goed gaat en waar nog werk aan de winkel is. Daarnaast kun je beoordelen of de bedrijfsnoodorganisatie aan de gestelde verwachtingen voldoet en of de noodprocedures effectief functioneren.

Stap 5. Meten is weten
Inzicht in vooruitgang geeft motivatie. Door jaarlijks te evalueren hoe het met de bedrijfsveiligheid is gesteld en het effect van inspanningen te meten, krijg je inzicht in hoever je nog verwijderd bent van je ambities. Door gebruik te maken van de prestatiemeter zie je welke doelen er al behaald zijn. Stel indien nodig bij. Zo borg je dat het veiligheidsbeleid continu verbeterd wordt.

Voordat je aan de slag gaat: iedereen moet mee

Als je als organisatie aan de slag wil met veiligheid is het belangrijk dat iedereen veiligheid serieus neemt. Alle lagen van de organisatie moeten daarin meegaan. Van (parttime) medewerkers tot ingehuurde krachten tot aan directie. Iedereen moet het willen dragen. Spreek de ambitie uit, leg het vast. Dan weet iedereen ook waar jullie als organisatie naartoe willen streven.

Het veiligheidsambitieplan

Aan de slag gaan met veiligheidsambities kan best lastig zijn, maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Onze veiligheidsspecialisten kunnen je volledig ondersteunen met het proces. Met het veiligheidsambitieplan helpt BHV.NL jouw organisatie met een veiligheidsprogramma op maat. Zo werken we samen naar jullie veiligheidsambitie toe.
 
Volgens de plan-do-check-act cyclus gaan we samen aan de slag volgens de hierboven beschreven vijf stappen. We starten met een veiligheidsscan om de huidige situatie in kaart te brengen. Vervolgens maken we samen een plan en helpen je met het vaststellen van ambities. Daarna gaan we aan de slag met trainingen gericht op de risico’s die spelen in jouw organisatie, ook oefenen evalueren we. Dat laatste doen we met onze prestatiemeter. Zo borgen we het continu verbeteren van het veiligheidsbeleid van jouw organisatie. Wil jij aan de slag met de veiligheidsambities van jouw organisatie vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.
 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.