Trainer Veiligheid

"Dit zijn vaardigheden voor het leven"

Bij BHV.NL draait het niet alleen om trainingen en theorie, maar vooral om mensen. Onze collega’s maken elke dag het verschil, niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten. Daarom delen we graag hun persoonlijke en bijzondere verhalen over hoe het is om veiligheidstrainer te zijn, mensen te helpen groeien en het vertrouwen te geven om te handelen in noodsituaties. Maar ook over de impact die dit werk heeft op henzelf. Lees hier het verhaal vanuit het perspectief van een van onze veiligheidstrainers. 
Als trainer in bedrijfshulpverlening beleef je bijzondere momenten. Het mooiste aan mijn werk? Het zelfvertrouwen dat ik aan anderen kan meegeven. Het is prachtig om te zien hoe cursisten groeien en steeds meer durven te handelen in noodsituaties. Weten dat ze met meer zekerheid kunnen optreden bij een calamiteit, dat geeft mij voldoening. 

Soms gebeuren er onverwachte dingen tijdens een training die alles in een ander daglicht zetten. Zo hadden we eens een herhalingstraining toen we vanuit het raam een ongeluk zagen gebeuren: een persoon viel van een dak. Het slachtoffer was buiten bewustzijn maar ademde nog. Terwijl we de ambulance belden, kwamen er onverwachte spanningen bij kijken. De collega van het slachtoffer bleek in een eerdere situatie agressief te zijn geweest tegen de centralist, waardoor ook de politie moest komen. Terwijl ik bij het slachtoffer bleef, benadrukte ik bij de collega om rustig te blijven. Later hebben we deze gebeurtenis in de training besproken. Het werd een real-life scenario waarin alle aanwezigen waardevolle lessen opdeden. 

Er zijn ook verhalen van cursisten die me altijd bijblijven. Zoals die keer dat een ex-militair bij me in de training zat. We hadden een sterke klik omdat we in dezelfde eenheid hadden gezeten. Hij worstelde enorm met de reanimatie-oefening omdat hij ooit een collega had moeten reanimeren – zonder succes. Hij wilde de oefening per se doen en we hebben het uiteindelijk één-op-één aangepakt. Terwijl hij huilend boven de reanimatiepop hing, voelde ik hoe groot de impact van ons werk kan zijn. Het was een emotioneel moment dat ons beiden raakte, maar ook hielp om een stap vooruit te zetten. 

De impact van dit werk zie ik terug in de veiligheid binnen bedrijven. Door de juiste vragen te stellen, help ik mensen om risico’s op hun werk beter te begrijpen en zich bewust te worden van hun eigen rol als BHV’er. Het zijn niet alleen procedures die ik aanleer, maar ook een mindset die mensen meenemen naar hun werkvloer. 

Mijn favoriete onderdeel van de training? Zonder twijfel wondverzorging. Dit is iets wat veel voorkomt in bedrijven, maar vaak niet genoeg wordt geoefend. Ik merk dat cursisten hier altijd veel van opsteken, en het voelt goed om praktische vaardigheden aan te leren die meteen toepasbaar zijn. 

Als trainer blijf ik mezelf ontwikkelen door contact te houden met collega’s. Regelmatig bel ik hen op, niet alleen om bij te praten, maar ook om ideeën en best practices uit te wisselen. Het houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik continu blijf leren. 

Wat ik anderen wil meegeven over BHV en de rol van een trainer, is simpel: dit zijn vaardigheden voor het leven. Niet alleen op de werkvloer, maar ook thuis, bij familie of vrienden, kunnen deze skills van onschatbare waarde zijn. Het idee dat je met kennis en kunde het verschil kunt maken in een noodsituatie, dat is waar het om draait. 

 

Werken bij BHV.NL

Bij BHV.NL werken we elke dag aan een fysiek en sociaal veiligere werkvloer. Samen met onze klanten en cursisten bouwen we aan een cultuur van veiligheid en zorg voor elkaar. Dit doen we met een persoonlijke benadering, deskundigheid in ons vakgebied en innovatieve oplossingen. Of je nu een trainer bent, óf liever op kantoor wil werken – jouw werk draagt direct bij aan een veiliger Nederland.

Ben jij op zoek naar een baan waarin je écht impact maakt? Waar je jouw expertise kunt inzetten en ontwikkelen binnen een betrokken, gedreven en vooruitstrevend team? 

Lees meer

  • Als burgerhulpverlener een buurtgenoot reanimeren
    "Had ik het wel goed gedaan? Zou ze het overleven?"
    Naast BHV'er op je werk ook actief zijn als buurthulpverlener. Nick van Tuijl doet het en ging als buurthulpverlener af op een melding in zijn buurt. 
  • Van BHV naar een BuurtAED
    "Ik wil echt iets kunnen betekenen als het gebeurt"
    BHV’er worden. Voor sommige cursisten is het een verplichting, terwijl anderen het zelf graag willen en het belang inzien.
  • Scouts veiligheidsbewust maken
    "Je kunt niet vroeg genoeg beginnen"
    Op het gebied van veiligheid kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo dachten ze ook bij Waterscouting Cuijk. Daar hebben ze namelijk het insigne “Veiligheid” in het leven geroepen.
  • Instructeur Magda aan het woord
    "Waar is de nooduitgang?"
    Als instructeur ben je het gezicht van BHV.NL. Wij rijden dagelijks het hele land door, komen over de vloer bij uiteenlopende bedrijven en staan voor verschillende groepen cursisten.
  • De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    "Binnen het bedrijf is de impact van het ongeluk groot"
    Doe er alles aan om de veiligheid op je werk zo goed mogelijk te borgen zodat jij en je collega’s na een dag werken weer veilig thuiskomen.
  • Instructeur Ronald aan het woord
    "Ze vond het fijn dat ze haar verhaal kwijt kon"
    BHV'er, dat ben je niet zomaar. Je moet natuurlijk wel wat kunnen! BHV'er zijn is namelijk geen vrijheid blijheid. Ik leg de lat daarom hoog voor mezelf en dat doe ik ook voor de cursisten. 
  • Instructeur Geert aan het woord
    Het is elke keer weer leuk en spannend
    Mensen vragen wel eens aan mij: “Is niet iedere dag hetzelfde als je een training geeft?” Maar het is nooit hetzelfde. Wat het instructeur zijn zo leuk maakt is dat je elke keer te maken hebt met andere cursisten, een ander soort training en een andere reactie.
  • Het onmogelijke scenario
    "Het oefenscenario werd écht"
    Als instructeur EHBO reis ik elke werkdag af naar klanten door het hele land. De ene dag een herhalingstraining BHV, de andere dag een scenario-oefening gericht op risicogericht handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.