Veiligheidstrainingen.nl speelt met cursusaanbod in op campagne 'Ben je oké?'

maandag 8 oktober 2018
Zaterdag 6 oktober heeft Rutgers in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Celebrate Safe en de initiatiefnemers van NO THANKS! de handen ineengeslagen om het probleem van ongewenst seksueel gedrag aan te pakken met de campagne “Ben je oké?”. Met deze vraag willen zij seksueel gedrag bespreekbaar maken en uitgaan los, vrij en veilig houden. Veiligheidstrainingen.nl speelt hier op in met een cursus grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie exclusief voor medewerkers van festivals, poppodia.
De publiekscampagne 'Ben je oké?' heeft een positieve insteek. Uitgaan, feesten en concerten bezoeken is iets leuks en het vindt plaats op plekken waar je je nergens zorgen over hoeft te maken, zodat je je even helemaal kunt laten gaan. Gewoon zoals het hoort te zijn, en zoals het meestal ook is. De campagne roept iedereen die daar aan bij kan dragen op er samen voor te zorgen dat dit zo blijft.

Ben je oké?

De campagneboodschap is neutraal: Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’ Op de bijbehorende campagnewebsite www.benjeoke.nl staan filmpjes die laten zien hoe je ongewenst seksueel gedrag bespreekt als je het ziet én hoe je vervolgens omgaat met de reactie van de ander. Hier kan iedereen door het uploaden van zijn foto laten weten je veilig uitgaan belangrijk vindt en die vervolgens te delen op Instagram en Snapchat. Zo maken we samen duidelijk dat het oké is om ongewenst seksueel gedrag te bespreken.

Alleen als je het allebei wenst

Ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. En dat gebeurt ook tijdens concerten, op festivals en in het nachtleven waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen. “Deze cijfers zijn helaas niet nieuw”, zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. “Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is als je het allebei wenst.”

Hier is het oké

Poppodia, clubs en festivalorganisaties uit heel Nederland werken mee om ongewenst seksueel gedrag te voorkomen. Deze plekken laten hun publiek al zien dat het bij hen oké is om ongewenst seksueel gedrag te bespreken en daar komen elke dag nieuwe locaties bij: Rotown, Popronde, Volt, Jack Amsterdam, 013, TivoliVredenburg, EurosonicNoorderslag, De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen, Doornroosje, Luxor live, Welcome to The Village, Podium Asteriks, Burgerweeshuis, De Melkweg, Podium de Flux, AIR Amsterdam en club Shelter. “Het is belangrijk dat we ons als podia, clubs, festivals, en het liefst ook reguliere horecazaken, samen inzetten om uitgaan veiliger te maken door ongewenst seksueel gedrag terug te dringen.” aldus Sandrijn Dekkers (Manager Publieksdiensten, Melkweg).

6 t/m 12 oktober: actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag

De lancering van de campagne is tevens de start van de landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag waarin Rutgers een jaar na #MeToo heel Nederland oproept in actie te komen: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia en festivalorganisaties.
Cursus grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie
Veiligheidstrainingen.nl komt ook in actie. Speciaal voor de campagne ‘Ben je oké?’ is er een cursus grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie ontwikkeld exclusief voor medewerkers van festivals, poppodia en clubs.

WIl je meer weten over de campagne 'Ben je oké?' van Rutgers? Kijk op www.benjeoke.nl.

Lees meer

  • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     
  • Vandaag is het de Dag van de BHV!
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
  • BHV herhalingsprogramma 23/24
    BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
  • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
  • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
    De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
    ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
  • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
    Laat je inspireren voor een veilig 2023
    Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.