Veiligheid en werk

Werknemers lopen kans op een bedrijfsongeval, omdat er nog te vaak onveilig gewerkt wordt. Mensen komen op het werk in aanraking met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, hoge geluidsniveaus, fysieke belasting, alleen werken of werken op grote hoogte. De risico’s die zij lopen kunnen leiden tot ongevallen, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Jaarlijks vinden 250 duizend arbeidsongevallen plaats met letsel en verzuim, waarvan 82 met een dodelijke afloop. Risicovolle sectoren zijn de bouw, metaal, transport & logistiek, horeca en landbouw. BHV.NL brengt de risico's in kaart met een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). 

Wat levert veilig werken op?
Door in te zetten op het verbeteren van de veiligheid op het werk kan de werkgever besparen op verzuim en uitval van medewerkers. Het bespreekbaar maken van veiligheid is eigenlijk gewoon slim ondernemerschap.

Aanpak veilig werken
Het verbeteren van de veiligheid begint met het bespreekbaar maken van onveilig gedrag op de werkvloer. Ongevallen worden vaak toegeschreven aan pech of de stommiteit van een medewerker en niet aan een gebrek aan communicatie over veiligheid. Kennis over het veranderen van de werkcultuur is hierbij essentieel, zodat mensen elkaar ook aanspreken op gedrag. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van interventies voor een veilige werkplek.

Veiligheid en regelgeving
In het Arbo (Arbeidsomstandigheden) besluit (Overheid.nl) is veel aandacht voor regels over veiligheid. Deze veiligheid heeft vaak te maken met gevaarlijke stoffen, machines, hoge geluidsniveaus, etcetera. In de regel is de werkgever verplicht het risico zo laag mogelijk te houden, het probleem aan te pakken bij de bron en de werknemers goed voor te lichten over veiligheid en preventie van ongevallen. De werknemer is op zijn beurt verplicht op verantwoorde manier om te gaan met bijvoorbeeld stoffen en machines.

Arbocatalogi en RI&E
De preventie van arbeidsongevallen richt zich voornamelijk op organisatorische (wetgeving en zelfregulering) en technische veiligheidsmaatregelen (zoals: valbeveiliging en gehoorbescherming). Sinds 2007 vraagt de Arbo (Arbeidsomstandigheden) wet werkgevers en werknemers zelf invulling te geven aan de wetgeving binnen de eigen sector. Brancheorganisaties en sociale partners leggen de uitgangspunten hiervoor vast in Arbocatalogi. Afspraken over veilig werken kunnen hierin opgenomen worden. Daarnaast is een veilige werkomgeving onderdeel van de Risico-inventaristie en evaluatie. Werkgevers treffen maatregelen op grond van de RI&E voor goede en veilige arbeidsomstandigheden.

​Veiligheid informatie

Al twintig jaar zijn wij gespecialiseerd in veiligheid en bedrijfscontinuïteit. Actief in opleiden, adviseren en begeleiden van kleine en (middel)grote organisaties. Heb je vragen over het organiseren van bedrijfsveiligheid? Ervaren en gedreven specialisten staan voor je klaar! Bel ons gerust: 024 373 09 77 of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.