De werking van het BHV-team

BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? En hoe zorg je er daarnaast voor dat alle andere medewerkers bewust zijn van het belang van een veilige werkomgeving?

Kom samen en evalueer

Kom regelmatig samen met het hele BHV-team en evalueer de groei van het team. Welke oefeningen,  hebben er plaatsgevonden? Hoe is er gehandeld? En het belangrijkste: hoe kunnen we dit in het vervolg beter doen?

Evalueer ongevallen en/of calamiteiten ook meteen zodra de situatie het toelaat. Ten behoeve van nazorg is het van belang dat er na het incident zo snel mogelijk geëvalueerd wordt. Daarnaast voorkomt tijdig evalueren ook dat verkeerde informatie de wandelgangen bereikt. 

Maak rollen en taken inzichtelijk

Het is van belang dat iedereen binnen het BHV-team weet wat er van hem of haar verwacht wordt wanneer zich een calamiteit voordoet. Bespreek daarom alle rollen zodat iedereen op de hoogte is van elkaars taken verantwoordelijkheden. Hiermee voorkom je dat BHV’ers hun eigen plan trekken tijdens een calamiteit en kan er als één team gewerkt worden. 

Veranderingen

Elke organisatie is aan verandering onderhevig, wat weer nieuwe risico’s met zich meebrengt. Bekijk daarom elke keer weer opnieuw naar de risico’s en bedenk met het team wat er allemaal zou kunnen gebeuren en schets mogelijke scenario’s. Laat iedereen met eigen ideeën komen. Maak ook regelmatig met het BHV-team een rondje door het pand. Check tijdens dit rondje of iedereen (nog) op de hoogte is van:
 • De interne alarmeringsprocedure
 • Waar de afsluiters voor gas, water en elektra zijn
 • Waar de blusmiddelen, verbandkoffers en AED te vinden zijn
 • Of er ruimtes zijn die niet toegankelijk zijn voor de BHV
 • Of vluchtwegen en nooduitgangen vrij zijn
 • ​Hoe eventuele hulpmiddelen werken

Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe vaker je oefent, hoe beter alle BHV’ers en medewerkers getraind worden om in noodsituaties zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Want je weet pas echt wanneer je BHV-team op elkaar ingespeeld is, door te oefenen. En oefenen levert ook steeds weer nieuwe en bruikbare inzichten en verbeterpunten op. Maak ook duidelijk dat een ontruimingsoefening geen spelletje is.

Testen of jouw BHV-team goed op elkaar is ingespeeld of werken aan jullie teambuilding? Je wordt ergens pas goed in, wanneer je echt op elkaar ingespeeld bent. Met BHVescape ervaar je aan den lijve dat bedrijfshulpverlening aankomt op teamwork, taakverdeling, communicatie, samenwerking en stressbestendigheid. Door te blijven oefenen houd je ook de praktijkervaring van het BHV-team op peil.

Profileer je als BHV-team binnen de organisatie

Veiligheid is van ons allemaal. Maak het daarom zichtbaar voor iedereen binnen de organisatie. Draag als BHV-team regelmatig je kennis over op andere medewerkers. Op die manier worden ook zij zich bewust van de aanwezige risico’s binnen de organisatie en het feit dat een veilige organisatie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de BHV’ers, maar van iedereen.

Wil jij je collega’s bewuster maken van het belang van een veilige organisatie? Download onze BHV Bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en op je werkplek en maak iedereen BHV bewust!

Lees meer

 • Versoepeling richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Versoepeling richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  Je hebt er vast al eens over gehoord of gelezen: een lotusslachtoffer. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom zou je een lotusslachtoffer inzetten tijdens een BHV of EHBO training?
 • Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Er is al veel geschreven over hoe te reanimeren en hulpverlenen tijdens de Corona Covid-19 pandemie. Maar hoe zit dat in geval van een ontruiming bij een calamiteit? 
 • Wat te doen bij een tekenbeet
  Wat te doen bij een tekenbeet
  Elk jaar worden er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. Lees onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Natuurlijk, er zijn behoorlijk wat organisaties waar je een BHV- of EHBO-opleiding kunt volgen. Dichtbij, of juist wat verder weg. Goedkoop of wat duurder. Met voldoende of uitstekende beoordelingen. ​Jij bepaalt welke criteria voor jouw bedrijf of instelling doorslaggevend zijn bij de keuze voor een opleider. Maar mogen we je toch even onze visie op een goede BHV- of EHBO-opleider geven?
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen