De werking van het BHV-team

BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? En hoe zorg je er daarnaast voor dat alle andere medewerkers bewust zijn van het belang van een veilige werkomgeving?

Kom samen en evalueer

Kom regelmatig samen met het hele BHV-team en evalueer de groei van het team. Welke oefeningen hebben er plaatsgevonden? Hoe is er gehandeld? En het belangrijkste: hoe kunnen we dit in het vervolg beter doen?

Evalueer ongevallen en/of calamiteiten ook meteen zodra de situatie het toelaat. Ten behoeve van nazorg is het van belang dat er na het incident zo snel mogelijk geëvalueerd wordt. Daarnaast voorkomt tijdig evalueren ook dat verkeerde informatie de wandelgangen bereikt. 

Incompany trainen
Een optimale samenwerking begint met samen trainen! Vanaf 6 deelnemers verzorgen we groepscursussen op een locatie naar keuze. Bekijk hier de mogelijkheden of vraag een offerte aan.  

Maak rollen en taken inzichtelijk

Het is van belang dat iedereen binnen het BHV-team weet wat er van hem of haar verwacht wordt wanneer zich een calamiteit voordoet. Bespreek daarom alle rollen en taken zodat iedereen op de hoogte is van elkaars taken verantwoordelijkheden. Hiermee voorkom je dat BHV’ers hun eigen plan trekken tijdens een calamiteit en kan er als één team gewerkt worden. 

Veranderingen

Elke organisatie is aan verandering onderhevig, wat weer nieuwe risico’s met zich meebrengt. Bekijk daarom elke keer weer opnieuw naar de risico’s en bedenk met het team wat er allemaal zou kunnen gebeuren en schets mogelijke scenario’s. Laat iedereen met eigen ideeën komen. Maak ook regelmatig met het BHV-team een rondje door het pand. Check tijdens dit rondje of iedereen (nog) op de hoogte is van:
 • De interne alarmeringsprocedure
 • Waar de afsluiters voor gas, water en elektra zijn
 • Waar de blusmiddelen, verbandkoffers en AED te vinden zijn
 • Of er ruimtes zijn die niet toegankelijk zijn voor de BHV
 • Of vluchtwegen en nooduitgangen vrij zijn
 • ​Hoe eventuele hulpmiddelen werken

Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe vaker je oefent, hoe beter alle BHV’ers en medewerkers getraind worden om in noodsituaties zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Want je weet pas echt wanneer je BHV-team op elkaar ingespeeld is, door te oefenen. En oefenen levert ook steeds weer nieuwe en bruikbare inzichten en verbeterpunten op. Maak ook duidelijk dat een ontruimingsoefening geen spelletje is. Door te blijven oefenen houd je ook de praktijkervaring van het BHV-team op peil.

>> Volg jaarlijks een BHV herhalingscursus 

Profileer je als BHV-team binnen de organisatie

Veiligheid is van ons allemaal. Maak het daarom zichtbaar voor iedereen binnen de organisatie. Draag als BHV-team regelmatig je kennis over op andere medewerkers. Op die manier worden ook zij zich bewust van de aanwezige risico’s binnen de organisatie en het feit dat een veilige organisatie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de BHV’ers, maar van iedereen.

Wil jij je collega’s bewuster maken van het belang van een veilige organisatie? Download onze BHV Bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en op je werkplek en maak iedereen BHV bewust!

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.