De werking van het BHV-team

BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? En hoe zorg je er daarnaast voor dat alle andere medewerkers bewust zijn van het belang van een veilige werkomgeving?

Kom samen en evalueer

Kom regelmatig samen met het hele BHV-team en evalueer de groei van het team. Welke oefeningen hebben er plaatsgevonden? Hoe is er gehandeld? En het belangrijkste: hoe kunnen we dit in het vervolg beter doen?

Evalueer ongevallen en/of calamiteiten ook meteen zodra de situatie het toelaat. Ten behoeve van nazorg is het van belang dat er na het incident zo snel mogelijk geëvalueerd wordt. Daarnaast voorkomt tijdig evalueren ook dat verkeerde informatie de wandelgangen bereikt. 

Incompany trainen
Een optimale samenwerking begint met samen trainen! Vanaf 6 deelnemers verzorgen we groepscursussen op een locatie naar keuze. Bekijk hier de mogelijkheden of vraag een offerte aan.  

Maak rollen en taken inzichtelijk

Het is van belang dat iedereen binnen het BHV-team weet wat er van hem of haar verwacht wordt wanneer zich een calamiteit voordoet. Bespreek daarom alle rollen en taken zodat iedereen op de hoogte is van elkaars taken verantwoordelijkheden. Hiermee voorkom je dat BHV’ers hun eigen plan trekken tijdens een calamiteit en kan er als één team gewerkt worden. 

Veranderingen

Elke organisatie is aan verandering onderhevig, wat weer nieuwe risico’s met zich meebrengt. Bekijk daarom elke keer weer opnieuw naar de risico’s en bedenk met het team wat er allemaal zou kunnen gebeuren en schets mogelijke scenario’s. Laat iedereen met eigen ideeën komen. Maak ook regelmatig met het BHV-team een rondje door het pand. Check tijdens dit rondje of iedereen (nog) op de hoogte is van:
 • De interne alarmeringsprocedure
 • Waar de afsluiters voor gas, water en elektra zijn
 • Waar de blusmiddelen, verbandkoffers en AED te vinden zijn
 • Of er ruimtes zijn die niet toegankelijk zijn voor de BHV
 • Of vluchtwegen en nooduitgangen vrij zijn
 • ​Hoe eventuele hulpmiddelen werken

Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe vaker je oefent, hoe beter alle BHV’ers en medewerkers getraind worden om in noodsituaties zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Want je weet pas echt wanneer je BHV-team op elkaar ingespeeld is, door te oefenen. En oefenen levert ook steeds weer nieuwe en bruikbare inzichten en verbeterpunten op. Maak ook duidelijk dat een ontruimingsoefening geen spelletje is.

Testen of jouw BHV-team goed op elkaar is ingespeeld of werken aan jullie teambuilding? Je wordt ergens pas goed in, wanneer je echt op elkaar ingespeeld bent. Met BHVescape ervaar je aan den lijve dat bedrijfshulpverlening aankomt op teamwork, taakverdeling, communicatie, samenwerking en stressbestendigheid. Door te blijven oefenen houd je ook de praktijkervaring van het BHV-team op peil.

Profileer je als BHV-team binnen de organisatie

Veiligheid is van ons allemaal. Maak het daarom zichtbaar voor iedereen binnen de organisatie. Draag als BHV-team regelmatig je kennis over op andere medewerkers. Op die manier worden ook zij zich bewust van de aanwezige risico’s binnen de organisatie en het feit dat een veilige organisatie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de BHV’ers, maar van iedereen.

Wil jij je collega’s bewuster maken van het belang van een veilige organisatie? Download onze BHV Bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en op je werkplek en maak iedereen BHV bewust!

Lees meer

 • Hoe richt je een effectieve bedrijfsnoodorganisatie in? (en de bijbehorende rollen)
  Hoe richt je een effectieve bedrijfsnoodorganisatie in? (en de bijbehorende rollen)
  Lees alles over het belang van een goede bedrijfsnoodorganisatie en hoe je deze effectief inricht voor jouw bedrijf.
 • Wat doet een Crisis Management Team?
  Wat doet een Crisis Management Team?
  Zorg voor overzicht en effectieve communicatie tijdens een crisis of calamiteit in jouw organisatie.
 • Wat doet een preventiemedewerker?
  Wat doet een preventiemedewerker?
  Zorg voor optimale veiligheid en arbeidsomstandigheden en voorkom bedrijfsongevallen in jouw organisatie als Preventiemedewerker.
 • Wat doet een Hoofd BHV?
  Wat doet een Hoofd BHV?
  Als Hoofd BHV ben je hét aanspreekpunt als het gaat over bedrijfsveiligheid en weet je alle ins en outs van een goede bedrijfsnoodorganisatie.
 • Wat doet een coördinator BHV?
  Wat doet een coördinator BHV?
  Samen met het Hoofd BHV draag je de verantwoordelijkheid voor een goed gecoördineerde en operationele bedrijfshulpverlening in jouw organisatie.
 • Wat doet een ploegleider BHV?
  Wat doet een ploegleider BHV?
  Neem de operationele leiding bij een calamiteit in je bedrijf en zorg dat BHV’ers hun werk veilig kunnen doen als Ploegleider BHV.
 • Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
  Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
  Help slachtoffers, bestrijd een eventuele brand en breng medewerkers in veiligheid in noodsituaties. Word jij bedrijfshulpverlener in jouw organisatie?
 • Wat doet een EHBO’er?
  Wat doet een EHBO’er?
 • Wat doet een Ontruimer?
  Wat doet een Ontruimer?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen