De werking van het BHV-team

BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? En hoe zorg je er daarnaast voor dat alle andere medewerkers bewust zijn van het belang van een veilige werkomgeving?

Kom samen en evalueer

Kom regelmatig samen met het hele BHV-team en evalueer de groei van het team. Welke oefeningen,  hebben er plaatsgevonden? Hoe is er gehandeld? En het belangrijkste: hoe kunnen we dit in het vervolg beter doen?

Evalueer ongevallen en/of calamiteiten ook meteen zodra de situatie het toelaat. Ten behoeve van nazorg is het van belang dat er na het incident zo snel mogelijk geëvalueerd wordt. Daarnaast voorkomt tijdig evalueren ook dat verkeerde informatie de wandelgangen bereikt. 

Maak rollen en taken inzichtelijk

Het is van belang dat iedereen binnen het BHV-team weet wat er van hem of haar verwacht wordt wanneer zich een calamiteit voordoet. Bespreek daarom alle rollen zodat iedereen op de hoogte is van elkaars taken verantwoordelijkheden. Hiermee voorkom je dat BHV’ers hun eigen plan trekken tijdens een calamiteit en kan er als één team gewerkt worden. 

Veranderingen

Elke organisatie is aan verandering onderhevig, wat weer nieuwe risico’s met zich meebrengt. Bekijk daarom elke keer weer opnieuw naar de risico’s en bedenk met het team wat er allemaal zou kunnen gebeuren en schets mogelijke scenario’s. Laat iedereen met eigen ideeën komen. Maak ook regelmatig met het BHV-team een rondje door het pand. Check tijdens dit rondje of iedereen (nog) op de hoogte is van:
 • De interne alarmeringsprocedure
 • Waar de afsluiters voor gas, water en elektra zijn
 • Waar de blusmiddelen, verbandkoffers en AED te vinden zijn
 • Of er ruimtes zijn die niet toegankelijk zijn voor de BHV
 • Of vluchtwegen en nooduitgangen vrij zijn
 • ​Hoe eventuele hulpmiddelen werken

Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe vaker je oefent, hoe beter alle BHV’ers en medewerkers getraind worden om in noodsituaties zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Want je weet pas echt wanneer je BHV-team op elkaar ingespeeld is, door te oefenen. En oefenen levert ook steeds weer nieuwe en bruikbare inzichten en verbeterpunten op. Maak ook duidelijk dat een ontruimingsoefening geen spelletje is.

Testen of jouw BHV-team goed op elkaar is ingespeeld of werken aan jullie teambuilding? Je wordt ergens pas goed in, wanneer je echt op elkaar ingespeeld bent. Met BHVescape ervaar je aan den lijve dat bedrijfshulpverlening aankomt op teamwork, taakverdeling, communicatie, samenwerking en stressbestendigheid. Door te blijven oefenen houd je ook de praktijkervaring van het BHV-team op peil.

Profileer je als BHV-team binnen de organisatie

Veiligheid is van ons allemaal. Maak het daarom zichtbaar voor iedereen binnen de organisatie. Draag als BHV-team regelmatig je kennis over op andere medewerkers. Op die manier worden ook zij zich bewust van de aanwezige risico’s binnen de organisatie en het feit dat een veilige organisatie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de BHV’ers, maar van iedereen.

Wil jij je collega’s bewuster maken van het belang van een veilige organisatie? Download onze BHV Bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en op je werkplek en maak iedereen BHV bewust!

Extra tips en advies?

Kan jouw organisatie wel gratis tips en advies gebruiken om jullie bedrijfsveiligheid te verbeteren? Tijdens de BHV winterservice komt een van onze instructeurs graag bij jullie langs om de bedrijfsveiligheid te optimaliseren. 

Lees meer

 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.
 • BHV’er worden als je al EHBO’er bent?
  BHV’er worden als je al EHBO’er bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en word allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen