Ronald Wolsing
Ronald Wolsing Senior instructeur veiligheid

Instructeur Ronald aan het woord

BHV'er, dat ben je niet zomaar. Je moet natuurlijk wel wat kunnen! BHV'er zijn is namelijk geen vrijheid blijheid. Ik leg de lat daarom hoog voor mezelf en dat doe ik ook voor de cursisten. 

Proactief en preventief

Ik zie bedrijfshulpverlening als onderdeel van de integrale veiligheid van een bedrijf. Een hulpverlener moet op het moment dat het fout gaat natuurlijk kunnen ingrijpen, maar ik bekijk het veel meer aan de voorkant: proactief en preventief. Zodat je een Arbotechnisch veilig bedrijf hebt en daarnaast BHV’ers die echt wat kunnen doen en risicogericht zijn op het moment dat het fout gaat. Ik zie bedrijfshulpverlening daarom meer tweeledig. Ik zit meer aan de proactieve en preventieve kant en dan zijn er de BHV’ers voor als het fout gaat.   

Wet- en regelgeving

Mijn expertise ligt op het gebied van wet- en regelgeving. Hier heb ik eigenlijk altijd al mee te maken gehad vanuit de brandweer en nu bij BHV.NL. Daarom vind ik de trainingen Hoofd BHV en coördinator BHV het leukst om te geven. Mijn uitdaging ligt op dit vlak en hier kan ik helemaal mijn verhaal in kwijt. Daarom wil ik volgend jaar Integrale veiligheidskunde gaan studeren, een tweejarige HBO opleiding. Ik wil namelijk veel meer die kant op. Je ziet binnen ons bedrijf ook dat het veel meer die kant op gaat en dat we een andere plek in de markt innemen.

Interactie

Wat het geven van trainingen zo leuk maakt is de interactie met mensen. Iedere dag sta je voor een nieuwe club met andere vragen en wensen. Dat blijft na 10 jaar geven van trainingen nog steeds leuk. Dat je mensen wat kan leren en zij er op hun werk wat aan hebben, zoals het BHV technische deel, maar er ook thuis wat mee kunnen. Daarnaast is ook maatschappelijk. Je bent toch iedere dag met mensen bezig.

Een goede instructeur

Ik denk dat, als ik mezelf zou moeten beoordelen, ik over het algemeen wel een goede instructeur ben. Misschien kan ik dat niet over mezelf zeggen, maar als ik naar mijn evaluaties kijk, dan denk ik dat ik heel goed ben in het kort en bondig overbrengen van de boodschap. Daarnaast ligt het didactisch vlak mij. Keuzes maken, hoe ga ik met een groep om, mensen wat kunnen leren en mee kunnen gaan in de gedachten van cursisten.

Up to date

Om op de hoogte te blijven en inspiratie op te doen, heb ik me voor allerlei zaken aangemeld. Op Twitter volg ik bijvoorbeeld Arboportaal. En ook zijn er verschillende websites van de overheid die ik raadpleeg om mijn informatie te verzamelen en bij te blijven. Zo blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkeling. 

Bijscholingsprogramma

Samen met Bob ben ik deze zomer verantwoordelijk voor de interne bijscholing voor onze eigen instructeurs. Wij hebben hiervoor alle workshops en lesplannen geschreven, waarvan we een deel zelf geven. Vandaag komt Eerste Hulp aan bod. Vooral didactiek is hierin een belangrijk onderdeel: de rollen van de instructeur. Ik vind het heel leuk om mij bezig te houden met lesprogramma’s. Lessen maken, collega’s coachen, wat ook een onderdeel is van onze functie. 

Positieve energie

Op het moment dat ik na het geven van een training met veel energie naar huis ga en ik heb leuke reacties ontvangen van cursisten, dan geeft mij dat voldoening. Daarnaast krijg ik altijd veel positieve energie van het geven van trainingen. In 10 jaar tijd heb ik denk ik een handjevol trainingen gehad, misschien nog niet eens, waarbij dit niet het geval was. Als instructeur heb je hier namelijk een hele belangrijke rol in. Zoals jij begint voor de training, zo gaat de training ook verlopen. We horen natuurlijk genoeg heftige verhalen van onze cursisten. Maar na 20 jaar professionele hulpverlener te zijn geweest, heb ik wel het nodige voor de kiezen gehad. Daar kan ik dus wel redelijk mee handelen. En het is leuk om mensen daarmee te kunnen en mogen helpen. Dat je ze het gevoel kan geven dat ze goede dingen hebben gedaan. Gisteren was er een vrouw in een training die een half jaar terug haar eigen man heeft gereanimeerd. Het geeft mij een goed gevoel om te horen dat ze aan het eind van de dag zegt dat ze het fijn vond dat ze haar verhaal kwijt kon.

Een klik met klanten

De leukste trainingen zijn die waar je een goede klik hebt met de klant of de groep cursisten. Vaak zijn dat echt doeners. Er zijn gewoon een aantal klanten waar je echt een band mee opbouwt. Daar ben je op een ander level mee bezig dan alleen maar binnen komen, een training geven en weer weggaan. En die band, die vind ik veel belangrijker.

Zelf instructeur worden?

Heb jij ook passie voor veiligheid en wil je dit naar anderen overbrengen? Dan is een van onze opleidingen tot veiligheidsdocent- of instructeur misschien wel wat voor jou! Bekijk hier ons aanbod aan opleidingen.

Lees meer

  • Van BHV naar een BuurtAED
    Van BHV naar een BuurtAED
    BHV’er worden. Voor sommige cursisten is het een verplichting, terwijl anderen het zelf graag willen en het belang inzien.
  • Scouts veiligheidsbewust maken
    Scouts veiligheidsbewust maken
    Op het gebied van veiligheid kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo dachten ze ook bij Waterscouting Cuijk. Daar hebben ze namelijk het insigne “Veiligheid” in het leven geroepen.
  • Instructeur Magda aan het woord
    Instructeur Magda aan het woord
    Als instructeur ben je het gezicht van BHV.NL. Wij rijden dagelijks het hele land door, komen over de vloer bij uiteenlopende bedrijven en staan voor verschillende groepen cursisten.
  • Instructeur Corné aan het woord
    Instructeur Corné aan het woord
    Het leuke aan instructeur zijn? De afwisseling van de werkzaamheden! En natuurlijk dat je mensen wat kan leren over veiligheid. Van jongs af aan heb ik dat al willen doen: mensen wat bijbrengen
  • De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    Doe er alles aan om de veiligheid op je werk zo goed mogelijk te borgen zodat jij en je collega’s na een dag werken weer veilig thuiskomen.
  • HELP! Ik word BHV'er
    HELP! Ik word BHV'er
    Je hoort er bij BHV.NL pas écht bij, wanneer je bent geslaagd voor je BHV cursus. Ik heb er ruim een maand op moeten wachten, maar het moment is dan eindelijk daar: mijn pasje is binnen, dus ook ik mag mijzelf een BHV’er noemen.
  • Instructeur Geert aan het woord
    Instructeur Geert aan het woord
    Mensen vragen wel eens aan mij: “Is niet iedere dag hetzelfde als je een training geeft?” Maar het is nooit hetzelfde. Wat het instructeur zijn zo leuk maakt is dat je elke keer te maken hebt met andere cursisten, een ander soort training en een andere reactie.
  • Het onmogelijke scenario
    Het onmogelijke scenario
    Als instructeur EHBO reis ik elke werkdag af naar klanten door het hele land. De ene dag een herhalingstraining BHV, de andere dag een scenario-oefening gericht op risicogericht handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.