Mark Schellevis
Mark Schellevis Ongediertebestrijder en BHV'er

Van BHV naar een BuurtAED

BHV’er worden. Voor sommige cursisten is het een verplichting, terwijl anderen het zelf graag willen en het belang ervan inzien. En soms komt het voor dat een cursist, na het volgen van een BHV training, zo enthousiast is geworden of aan het denken gezet, dat deze in actie komt. Zo ook Mark die zelfs tijdens zijn BHV herhalingstraining zichzelf heeft aangemeld als Burgerhulpverlener. En dat was niet alles. Hij is ook een initiatief gestart voor een BuurtAED aan zijn gevel. En mét succes!

Kwetsbaar in het verkeer

Als ongediertebestrijder heeft Mark de functie supervisor bij ProSekt. Hij gaat het hele land door en bevindt zich dagelijks op de weg. Hierdoor maakt hij veel mee. Zo ook die ene keer waarbij hij een kettingbotsing van dichtbij meemaakte. "Ik wist op dat moment niet wat ik moest doen en dat vond ik heel heftig. Alles gebeurde zo snel. Er was een man die al rijdend een hartstilstand had gehad en op de snelweg meerdere auto’s heeft meegenomen. Er ontstond op dat moment veel paniek en veel auto’s reden door." En Mark? Die stond met zijn handen in het haar en dacht: "Wat moet ik nu doen?". Omdat Mark zich dagelijks op de weg bevindt, is de kans aanzienlijk dat een dergelijk ongeluk weer gebeurt. Daarom besloot hij op dat moment om BHV'er te worden, zodat hij voortaan weet hoe hij kan handelen in een dergelijke situatie. 

Iets kunnen betekenen

De wil om BHV’er te worden kwam bij Mark echt vanuit zichzelf. Daarom is hij nu alweer 2 jaar BHV'er en heeft hij onlangs een BHV herhaling gevolgd. "Ik vond het een hartstikke leuke training en vind het fijn dat mijn BHV-kennis weer is opgefrist. De instructeur wist iedereen goed te boeien en de training interessant te houden. Het fijne is dat je tijdens zo’n herhalingstraining weer even wordt bijgepraat en ervaringen kunt delen met andere cursisten."

Niet iedereen die een BHV cursus volgt staat er natuurlijk op deze manier in. Er zijn ook cursisten die een training volgen omdat het hen verplicht wordt vanuit hun werkgever. Mark heeft zichzelf aangemeld en een verzoek ingediend bij zijn werkgever om BHV'er te mogen worden. "Ik wil echt iets kunnen betekenen als er iets gebeurt. Dat maakt denk ik het verschil. Voor mijn werkgever doe ik soms ook klusjes die gevaarlijk kunnen zijn, dus dat ik nu BHV'er ben daar hebben we eigenlijk op alle vlakken profijt van!" Gelukkig heeft Mark in zijn rol als BHV'er naast wat kleine snijwondjes nog niks ernstigs meegemaakt.

Burgerhulpverlener

Tijdens de BHV herhalingstraining werd Mark aan het denken gezet door een verhaal van de instructeur. "De instructeur vertelde dat hij als burgerhulpverlener een aantal reanimaties had meegemaakt en is daar wat dieper op ingegaan. Dat heeft mij aan het denken gezet en doen besluiten dat ik ook burgerhulpverlener wil zijn. Ik wil, mocht dat nodig zijn, ook iets kunnen betekenen voor iemand in de buurt. Vandaar dat ik mezelf tijdens de lunch direct heb aangemeld als burgerhulpverlener."

BuurtAED

Nadat Mark zich had aangemeld als Burgerhulpverlener kwam hij er via de app van HartslagNu achter dat er bij hem in de buurt eigenlijk geen AED’s aanwezig zijn. Althans, niet dichtbij. "En dat terwijl ik in een straat woon met een tennisvereniging, een hele grote kinderboerderij en een groot natuurgebied dat echt heel druk bezocht wordt! Hoe kan het nou dat hier geen AED beschikbaar is? Als er nu iets gebeurt, dan moet ik ruim een kilometer heen én terug lopen of fietsen om een AED te halen. Dus ik dacht: Ik ben nu BHV’er én burgerhulpverlener, hoe mooi zou het zijn om ook nog een AED ter beschikking te hebben?"

En zo onstond de actie van Mark om geld in te zamelen voor een AED aan de gevel van zijn huis. Vol enthousiasme is hij met 1000 folders de buurt rondgegaan. En dat pakte postief uit. "Ik heb zo veel mooie en leuke reacties ontvangen. Sommige mensen waren eerst nog wat huiverig in verband met diefstal of voor het gebruik van een AED. Maar gelukkig heb ik iedereen weten te overtuigen dat het in het belang is van de hele buurt en iedereen die de tennisvereniging, de kinderboerderij of het natuurgebied bezoekt. Een AED redt mensenlevens, dat is uiteindelijk meer waard dan dat een AED een keer gejat wordt!"

Inmiddels hangt de AED aan de gevel van Marks huis.

Ook BHV'er worden?

Zie jij net als Mark ook het belang in van bedrijfshulpverlening en wil je wat kunnen betekenen voor jouw collega’s en mensen in jouw omgeving? Wordt ook BHV’er! Bekijk ons cursusaanbod.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

  • Scouts veiligheidsbewust maken
    Scouts veiligheidsbewust maken
    Op het gebied van veiligheid kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo dachten ze ook bij Waterscouting Cuijk. Daar hebben ze namelijk het insigne “Veiligheid” in het leven geroepen.
  • Instructeur Magda aan het woord
    Instructeur Magda aan het woord
    Als instructeur ben je het gezicht van BHV.NL. Wij rijden dagelijks het hele land door, komen over de vloer bij uiteenlopende bedrijven en staan voor verschillende groepen cursisten.
  • Instructeur Corné aan het woord
    Instructeur Corné aan het woord
    Het leuke aan instructeur zijn? De afwisseling van de werkzaamheden! En natuurlijk dat je mensen wat kan leren over veiligheid. Van jongs af aan heb ik dat al willen doen: mensen wat bijbrengen
  • De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    Doe er alles aan om de veiligheid op je werk zo goed mogelijk te borgen zodat jij en je collega’s na een dag werken weer veilig thuiskomen.
  • Instructeur Ronald aan het woord
    Instructeur Ronald aan het woord
    BHV'er, dat ben je niet zomaar. Je moet natuurlijk wel wat kunnen! BHV'er zijn is namelijk geen vrijheid blijheid. Ik leg de lat daarom hoog voor mezelf en dat doe ik ook voor de cursisten. 
  • HELP! Ik word BHV'er
    HELP! Ik word BHV'er
    Je hoort er bij BHV.NL pas écht bij, wanneer je bent geslaagd voor je BHV cursus. Ik heb er ruim een maand op moeten wachten, maar het moment is dan eindelijk daar: mijn pasje is binnen, dus ook ik mag mijzelf een BHV’er noemen.
  • Instructeur Geert aan het woord
    Instructeur Geert aan het woord
    Mensen vragen wel eens aan mij: “Is niet iedere dag hetzelfde als je een training geeft?” Maar het is nooit hetzelfde. Wat het instructeur zijn zo leuk maakt is dat je elke keer te maken hebt met andere cursisten, een ander soort training en een andere reactie.
  • Het onmogelijke scenario
    Het onmogelijke scenario
    Als instructeur EHBO reis ik elke werkdag af naar klanten door het hele land. De ene dag een herhalingstraining BHV, de andere dag een scenario-oefening gericht op risicogericht handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.