Optisport over de maatwerktrainingen van BHV.NL

Optisport exploiteert zo’n 350 publieke voorzieningen in Nederland en België, zoals zwembaden, schaatsbanen, sporthallen en fitnesscentra. Het is de missie van Optisport om bezoekers optimaal te faciliteren bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl.
Met 17 miljoen bezoekers per jaar zijn er verschillende veiligheidsrisico’s die per locatie verschillen. Het is dus van groot belang dat de 2000 medewerkers die Optisport telt kunnen handelen als zich een calamiteit voordoet. Ingrid Raben, manager QSE bij Optisport, vertelt over de visie van Optisport op veiligheid: “Van de eerste tot de laatste medewerker, aan veiligheid draag je met z’n allen bij”.

 

Al tien jaar goed opgeleid


Al zo’n tien jaar kiest Optisport voor de maatwerkopleidingen van BHV.NL. Voordat Optisport ontstond, namen de toen nog zelfstandige accommodaties al standaard BHV- en EHBO-trainingen bij BHV.NL af. Nadat de locaties de krachten bundelden en zaken als opleidingen gecentraliseerd werden bij Optisport, heeft BHV.NL vier maatwerkprogramma’s voor Optisport. Bijvoorbeeld in zwembaden, waar regelmatig meer dan duizend bezoekers aanwezig zijn, is het veiligheidsrisico niet gering. De herhalingscursus in de zwembaden van Optisport duurt anderhalve dag inclusief een zwemtest en een ontruimingsoefening. Alle zwembadmedewerkers moeten een fysieke ontruiming kunnen doen met publiek en er wordt geoefend met scenario’s, oplopend in complexiteit. Zo wordt niets aan het toeval overgelaten, mocht zich een calamiteit voordoen.

 

Ingrid Raben
Ingrid Raben
Optisport
Met 17 miljoen bezoekers per jaar zijn er verschillende veiligheidsrisico's die per locatie verschillen.
Ingrid Raben
“We zijn erg tevreden over de mate waarop BHV.NL met maatwerktrainingen inspeelt op de veiligheidsrisico’s die per accommodatie verschillen. Genoeg reden om steeds weer voor de service van BHV.NL te kiezen.”

Ingrid Raben - Optisport

​Vraag: de volgende stap

Nu het aantal locaties van Optisport groeit, is het tijd om de volgende stap te zetten. Een brainstormsessie in de designroom leent zich daar bij uitstek voor. 
 • Hoe zorgt het team van een locatie voor een goede afloop bij calamiteiten? 
 • Hoe kan de samenwerking daarin nóg beter worden? 
 • En hoe houdt Optisport ook de mensen die al meer dan dertig jaar bij Optisport werken scherp?
Met deze vragen gingen de professionals van BHV.NL en Ingrid Raben met elkaar om de tafel. Wat volgde, was een inspirerende sessie waarin op een gestructureerde manier werden alle wensen en mogelijkheden op elkaar afgestemd werden. 

​Oplossing: nog meer toegespitst op Optisport

De brainstormsessie leidt tot een opleidingsprogramma dat nog verder is toegespitst op de wensen van Optisport. De maatwerkprogramma’s waar Optisport gebruik van maakt werken al goed, maar door nog verder in te zoomen op de risico’s die per locatie verschillen, sluiten de cursussen nog beter aan op wat de medewerkers van Optisport nodig hebben. Zo worden risico’s geminimaliseerd. Ook speelt BHV.NL in op de individuele opleidingswensen van de medewerkers van Optisport: tot vlak voor aanvang van de cursus kunnen medewerkers bij de instructeur aangeven wat zij willen oefenen. De instructeur zorgt er vervolgens voor dat die wens wordt meegenomen in de scenario-oefening. De medewerkers van Optisport leveren dus een bijdrage aan hun eigen lesprogramma, wat de betrokkenheid en motivatie vergroot.

Optisport over BHV.NL

“Er zijn weinig landelijke spelers die ons als klant compleet ontzorgen in de organisatie van de volledige cursusplanning. BHV verzorgt planning en administratie voor cursussen op alle locaties en daarnaast biedt daarnaast ook nog maatwerk”, aldus Ingrid Raben. Door de jarenlange samenwerking weten de mensen van BHV.NL precies wat Optisport nodig heeft. Het contact ervaart Ingrid Raben over het algemeen dan ook als prettig. In alle gevallen blijven de medewerkers van BHV.NL in het algemene belang van Optisport handelen. De wensen die Optisport heeft staan voorop en BHV.NL neemt veel werk uit handen. Op die manier zorgt BHV.NL ervoor dat medewerkers en bezoekers van Optisport weten dat zij in veilige handen zijn, mocht zich een calamiteit voordoen.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in maatwerkopleidingen? Of wil je zelf brainstormen in de designroom van BHV.NL? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Lees meer

 • Avans hogeschool
  Avans Hogeschool en BHV.NL organiseren succesvolle 'Week van de Veiligheid'
  Met dertien verschillende locaties, zo’n 34.000 studenten en 3.800 medewerkers is een goede BHV-organisatie voor Avans Hogeschool essentieel. Niet voor niets verzorgt BHV.NL sinds 2019 alle BHV-trainingen voor de 320 BHV’ers van Avans. Maar wat bleek toen ze nog een stap verder gingen, en aan de slag gingen met het Veiligheidsambitieplan? De bekendheid van de veiligheidsprocedures bleek onder studenten en medewerkers onvoldoende. Tijd om daar verandering in te brengen.
 • Viking Life-saving Equipment
  Viking Life-Saving Equipment werkt niet alleen aan de veiligheid van anderen, maar ook aan die van zichzelf
  Viking Life-saving Equipment – een wereldwijd opererende organisatie op het gebied van nautische veiligheidsproducten – werkt dagelijks aan de veiligheid van mensen aan boord. Maar toen na een flinke groei én een verhuizing naar een groter pand het alarm afging in de Nederlandse vestiging, bleek dat er veel te doen was als het om de eigen bedrijfsveiligheid ging. De bedrijfsnoodorganisatie bleek niet op het gewenste niveau. Daar moest verandering in komen, vond Viking.
 • PwC Nederland | Bedrijfsveiligheid | BHV.NL
  PwC Nederland bouwt aan sterke bedrijfshulpverlening met operationele hulp van BHV.NL
  Veiligheid waarborgen voor 5.000 medewerkers is geen gemakkelijke klus. Met 13 verschillende locaties, waarvan een aantal gedeelde kantoren, zijn er een hoop verschillende uitdagingen waarmee PwC rekening moet houden. Het geheim van PwC? Een gedegen aanpak en voldoende trainen, daardoor staat de bedrijfsveiligheid van PwC als een huis. 
 • PROVINCIE GRONINGEN WEET GASTVRIJHEID EN BEDRIJFSVEILIGHEID SLIM TE COMBINEREN
  Provincie Groningen weet gastvrijheid en bedrijfsveiligheid slim te combineren
  Provincie Groningen heeft momenteel een inwonersaantal van 587.000. Al deze inwoners kunnen terecht bij de provincie Groningen. Het is daarom belangrijk dat zij gastvrij worden ontvangen. Daarnaast is het belangrijk dat de veiligheid van alle aanwezigen bij de provincie Groningen gewaarborgd wordt. Veiligheid staat immers voorop.
 • TU Delft kiest voor het brede opleidingsaanbod en het online portaal van BHV.NL
  TU Delft kiest voor het brede opleidingsaanbod en het online portaal van BHV.NL
  Op het terrein van de Technische Universiteit Delft lopen op drukke dagen zomaar 26.000 studenten en 6.000 medewerkers rond. Je kunt je voorstellen dat BHV’ers hier onmisbaar zijn. Maar hoe krijg je dat goed georganiseerd?
 • TRAININGEN BHV.NL DAGEN MEDEWERKERS VANDERSANDEN STEEDS WEER UIT
  TRAININGEN BHV.NL DAGEN MEDEWERKERS VANDERSANDEN STEEDS WEER UIT
  Bij Vandersanden maken medewerkers gebruik van zware machines. Het is belangrijk dat daar veilig mee wordt gewerkt. Routines maken het werk extra gevaarlijk. Benieuwd naar hoe deze uitdagingen op een praktijkgerichte en innovatieve manier worden aangepakt?
 • Zuyd Hogeschool leidt studenten op volgens EHBO-richtlijnen Rode Kruis
  Zuyd Hogeschool leidt studenten op volgens EHBO-richtlijnen Rode Kruis
  Uit onderzoek bleek dat studenten gezondheidszorg en welzijn EHBO-trainingen misten in hun curricula. Docenten van Zuyd Hogeschool volgden daarom de opleiding tot EHBO-instructeur met Rode Kruis-licentie en geven hun kennis nu door aan studenten. Laat je inspireren! 
 • Zorggroep Ter Weel: Echt oefenen maakt het verschil
  Zorggroep Ter Weel: Echt oefenen maakt het verschil
  Na de brand bij Ter Weel in 2016 was het duidelijk: dit nooit meer. Er was behoefte aan een speciale training waarin alleen maar geoefend wordt, in situaties die zo realistisch mogelijk zijn. BHV.NL ontwikkelde een training waarin de druk op de ploegleiders zo hoog wordt opgevoerd dat je het bijna zou kunnen vergelijken met de hectiek van een echte noodsituatie. 
 • Zorggroep Ter Weel: Training wordt praktijkervaring
  Zorggroep Ter Weel: Training wordt praktijkervaring
  In 2016 vond bij Zorggroep Ter Weel een afschuwelijke brand plaats waarbij drie bewoners de dood vonden. Die gebeurtenis heeft onvoorstelbaar veel impact gehad. Behalve heel veel verdriet was er ook verbijstering: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.