Nieuwe Arbowet per 1 juli: wat verandert er?

donderdag 29 juni 2017
Per 1 juli 2017 verandert de Arbowet. De wijzigingen hebben onder meer betrekking op de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening en op de positie van de preventiemedewerker. Hieronder zetten wij de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje. Naar aanleiding van deze wijzigingen hebben wij onze workshop Preventiemedewerker aangepast.

De belangrijkste wijzigingen op een rij

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verandert door de nieuwe Arbowet de rol van verschillende betrokkenen: de werkgever, werknemer, bedrijfsarts en preventiemedewerker, maar ook voor de OR of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). De wijzigingen waarin de preventiemedewerker een rol speelt, zijn als volgt:
 

Basiscontract

Met de nieuwe Arbowet wordt het basiscontract ingevoerd. Dit contract stelt minimumeisen aan het contract tussen arbodienstverleners en werkgevers, onder andere over de toegang tot de werkvloer en de second opinion. De rechten en plichten voor de werkgever, werknemer en de arbodienstverleners staan erin opgenomen. Maatwerkafspraken zijn uiteraard mogelijk als aanvulling op dit basiscontract.
 

Adviesrol bedrijfsarts

Preventie staat in de nieuwe Arbowet nog meer centraal. De bedrijfsarts moet de werkgever adviseren over het toepassen van preventieve maatregelen om werknemers gezond en veilig te laten werken. Daarnaast adviseert de bedrijfsarts bij ziekteverzuimbegeleiding, in plaats van dat hij bijstand verleent. Hiermee wordt de verantwoordelijkheid van de werkgever voor de verzuimbegeleiding benadrukt.
 

Duidelijkere rol preventiemedewerker

Zoals gezegd verandert de rol van de preventiemedewerker: hij krijgt een stevigere rol in de nieuwe Arbowet. De preventiemedewerker adviseert aan en werkt samen met de bedrijfarts en andere arbodienstverleners. De benoeming van de persoon en de positie van de preventiemedewerker in de organisatie vindt vanaf 1 juli plaats met instemming van de OR of de OVT.
 

Grotere medewerkersbetrokkenheid

De OR krijgt meer betrokkenheid bij het arbobeleid door de instemming op de persoon en de positie van de preventiemedewerker. Ook hebben de bedrijfsarts en andere arbodeskundigen de mogelijkheid om in overleg te gaan met de OR, PVT of andere betrokken medewerkers. Daardoor kunnen werknemers en arbodeskundigen beter samenwerken en zijn zij goed betrokken bij het bedrijfsbeleid voor gezond en veilig werken.
 

Meer weten over de nieuwe Arbowet?

In dit artikel is slechts een greep uit de veranderingen in de Arbowet opgenomen. Wil je meer weten over de wijzigingen, kijk dan op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: klik hier om naar de informatie te gaan.

Lees meer

  • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     
  • Vandaag is het de Dag van de BHV!
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
  • BHV herhalingsprogramma 23/24
    BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
  • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
  • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
    De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
    ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
  • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
    Laat je inspireren voor een veilig 2023
    Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.