Nieuwe Arbowet per 1 juli: wat verandert er?

donderdag 29 juni 2017
Per 1 juli 2017 verandert de Arbowet. De wijzigingen hebben onder meer betrekking op de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening en op de positie van de preventiemedewerker. Hieronder zetten wij de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje. Naar aanleiding van deze wijzigingen hebben wij onze workshop Preventiemedewerker aangepast.

De belangrijkste wijzigingen op een rij

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verandert door de nieuwe Arbowet de rol van verschillende betrokkenen: de werkgever, werknemer, bedrijfsarts en preventiemedewerker, maar ook voor de OR of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). De wijzigingen waarin de preventiemedewerker een rol speelt, zijn als volgt:
 

Basiscontract

Met de nieuwe Arbowet wordt het basiscontract ingevoerd. Dit contract stelt minimumeisen aan het contract tussen arbodienstverleners en werkgevers, onder andere over de toegang tot de werkvloer en de second opinion. De rechten en plichten voor de werkgever, werknemer en de arbodienstverleners staan erin opgenomen. Maatwerkafspraken zijn uiteraard mogelijk als aanvulling op dit basiscontract.
 

Adviesrol bedrijfsarts

Preventie staat in de nieuwe Arbowet nog meer centraal. De bedrijfsarts moet de werkgever adviseren over het toepassen van preventieve maatregelen om werknemers gezond en veilig te laten werken. Daarnaast adviseert de bedrijfsarts bij ziekteverzuimbegeleiding, in plaats van dat hij bijstand verleent. Hiermee wordt de verantwoordelijkheid van de werkgever voor de verzuimbegeleiding benadrukt.
 

Duidelijkere rol preventiemedewerker

Zoals gezegd verandert de rol van de preventiemedewerker: hij krijgt een stevigere rol in de nieuwe Arbowet. De preventiemedewerker adviseert aan en werkt samen met de bedrijfarts en andere arbodienstverleners. De benoeming van de persoon en de positie van de preventiemedewerker in de organisatie vindt vanaf 1 juli plaats met instemming van de OR of de OVT.
 

Grotere medewerkersbetrokkenheid

De OR krijgt meer betrokkenheid bij het arbobeleid door de instemming op de persoon en de positie van de preventiemedewerker. Ook hebben de bedrijfsarts en andere arbodeskundigen de mogelijkheid om in overleg te gaan met de OR, PVT of andere betrokken medewerkers. Daardoor kunnen werknemers en arbodeskundigen beter samenwerken en zijn zij goed betrokken bij het bedrijfsbeleid voor gezond en veilig werken.
 

Meer weten over de nieuwe Arbowet?

In dit artikel is slechts een greep uit de veranderingen in de Arbowet opgenomen. Wil je meer weten over de wijzigingen, kijk dan op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: klik hier om naar de informatie te gaan.

Lees meer

 • BHV.NL organiseert weer een gratis online cursus
  BHV.NL organiseert weer een gratis online cursus
  Dit jaar organiseren we weer een MOOC (Massive Open Online course), een online cursus waar jij gratis aan kan deelnemen. Deze staat in het teken van “Een leven lang BHV”, want BHV’er ben je altijd en overal. 
 • Trots op exclusieve samenwerking met Kennisnetwerk Destinatie Nederland
  Trots op exclusieve samenwerking met Kennisnetwerk Destinatie Nederland
  BHV.NL en Kennisnetwerk Destinatie Nederland zijn een exclusieve samenwerking aangegaan op het gebied van bedrijfsveiligheidstrainingen.
 • Stijging slachtoffers door arbeidsongevallen
  Stijging slachtoffers door arbeidsongevallen
  Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. Het aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop is in 2018 gestegen naar 71.
 • BHV.NL komt in actie tijdens de reanimatiemarathon voor 3fm serious request: Lifeline
  BHV.NL komt in actie tijdens de reanimatiemarathon voor 3fm serious request: Lifeline
  Op 21 december van 8.00 tot 20.00 uur vindt in de Gemeente Medemblik een reanimatiemarathon plaats voor 3fm Serious Request: Lifeline.
 • Kiss-of-Life cadeau voor onze trouwe klanten - VERLOPEN
  Kiss-of-Life cadeau voor onze trouwe klanten - VERLOPEN
  Als waardering voor onze trouwe klanten, geven we cursisten die in de maanden december 2018 een herhalingscursus BHV volgen op een van onze locaties, een Kiss-of-Life sleutelhanger cadeau. 
 • Nieuwe samenwerking Albeda & BHV.NL
  Nieuwe samenwerking Albeda & BHV.NL
  Opleidingsinstituut Albeda en BHV.NL gaan een samenwerking aan voor de certificering van BHV-opleidingen. 
 • Veiligheidstrainingen.nl speelt met cursusaanbod in op campagne 'Ben je oké?'
  Veiligheidstrainingen.nl speelt met cursusaanbod in op campagne 'Ben je oké?'
  Met de cursus grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie speelt veiligheidstrainingen.nl in op de campagne 'Ben je oké?' van Rutgers. 
 • BHVcontinu, een innovatie die leren makkelijker maakt
  BHVcontinu, een innovatie die leren makkelijker maakt
  Herhaling is kracht. BHV.NL lanceert daarom BHVcontinu, een online platform dat ervoor zorgt dat het kennisniveau van de BHV’ers altijd up to date is, zonder dat daar veel tijd en energie in gaat zitten.
 • Nieuw programma voor herhalingstraining BHV
  Nieuw programma voor herhalingstraining BHV
  Jaarlijks vernieuwt BHV.NL het lesprogramma. Op die manier blijven we aansluiten bij wat speelt bij onze klanten en wat actueel is op het gebied van veiligheidszorg. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen