NIEUW: BHV herhalingsprogramma 20/21

Normaal gesproken lanceren wij ieder jaar in september een nieuw BHV herhalingsprogramma. Dit jaar konden onze klanten en cursisten al vanaf juni kennismaken met het nieuwe lesprogramma voor de herhalingscursus BHV. Er is de afgelopen maanden door een betrokken team van instructeurs en product owners hard gewerkt om voor onze cursisten weer een mooi en vernieuwend programma in elkaar te zetten. Hoe dat programma eruit ziet en wat er dit jaar nieuw is, lees je in dit artikel.  

Thema: Zekerheid in handelen

Het nieuwe herhalingsprogramma is dit jaar opgebouwd rond het thema ‘Zekerheid in handelen’. Met het nieuwe programma willen we bijdragen aan het zelfvertrouwen van de BHV’er, zodat deze de stap maakt, en durft te maken, om in de praktijk correct te handelen en zich hierbij zelfverzekerd voelt. Door het doen van zowel schriftelijke als praktische opdrachten verbetert en verfrist de cursist vaardigheden en kennis. Gedurende de dag gaat de cursist bij zichzelf na: hoe goed zit het met mijn kennis, vaardigheden en houding? Door deze reflectie krijgen de cursisten inzicht in hoe bekwaam ze zichzelf vinden en waar ze eventueel nog aan moeten werken. Dit komt het zelfvertrouwen ten goede. Daarnaast worden cursisten interactief betrokken bij het programma door in groepsverband, met 1,5m afstand van elkaar, aan het werk te gaan met opdrachten en plenaire (na)besprekingen begeleidt door de instructeur.

De vijf fasen bij Levensreddend Handelen

Op verzoek van onze cursisten hebben we het onderdeel Levensreddend Handelen (LEH) in het nieuwe programma naar de ochtend verplaatst. Hierin doorlopen cursisten aan de hand van een casus vijf fasen: alarmering, verkenning, inzet, nafase en nazorg. Dit wordt gedaan aan de hand van taakkaarten, waarmee ze zelfstandig in groepjes, op 1,5 meter afstand van elkaar, aan de slag gaan. De docent neemt hierin voornamelijk een coachende rol aan, waarin hij vooral tips en bijsturing geeft. Zijn cursisten het vergeten of komen ze er niet uit, dan is de docent daar om te helpen en begeleiden. Wanneer de cursisten in groepjes bezig zijn, loopt de docent rond en observeert, zodat deze uiteindelijk de competenties kan beoordelen.

Oefenen in een 1,5m maatschappij

Ook wordt er in de nieuwe BHV herhalingscursus gewerkt en geoefend met instructiekaarten. Vanwege de 1,5m richtlijnen zal dit op een andere manier gaan dan normaal. Cursisten nemen in tweetallen de rol aan van slachtoffer en hulpverlener en gaan op 1,5 meter afstand van elkaar oefenen. De hulpverlener voert de juiste handelingen uit in het luchtledige en benoemt daarbij welke stappen hij/zij neemt. Simultaan reageert het slachtoffer hierop en voert zelf de handelingen uit. Het slachtoffer komt uiteindelijk in de juiste positie te liggen zonder aangeraakt te worden. De hulpverlener toont op deze manier ook aan fysiek in staat te zijn de handelingen uit te voeren door bijvoorbeeld op de knieën te gaan zitten. Daarnaast vragen we de cursist niet alleen praktische handelingen (zoals de stabiele zijligging) uit te voeren, maar ook te benoemen met welk doel je de handeling uitvoert en wanneer je deze toepast.

30 Seconds Brand & Ontruiming

In het onderdeel Brand & Ontruiming, dat in het nieuwe herhalingsprogramma naar de middag is verplaatst, is een spelelement toegevoegd. Dit spelelement is gebaseerd op het spel 30 Seconds, met als doel kennis over middelen en procedures op te frissen. Cursisten gaan in twee of drietallen in 30 seconden zoveel mogelijk woorden omschrijven die op een kaartje staan. De woorden die omschreven moeten worden, zijn termen over brand en ontruiming. Per goed omschreven en geraden woord, krijgt het team een punt. Nadat de 30 seconden om zijn, worden de niet (goed) geraden antwoorden benoemd en gekeken of iedereen de termen kent en begrijpt.

Jaarlijks een nieuw programma

Door het jaarlijks verfrissen van het herhalingsprogramma zorgen wij voor afwisselende en vernieuwende leermethodieken. We maken gebruik van verschillende werkvormen, waarbij het beantwoorden van vragen wordt afgewisseld met onder andere het spelen van een spel, onderwijsleergesprekken en het werken met casussen. Op deze manier blijven we cursisten continu prikkelen en uitdagen. Verder laten we cursisten veel in groepjes werken, waarbij ze voornamelijk praktisch bezig zijn. Door cursisten op deze manier te laten werken, wordt er op een effectieve manier geleerd en blijft het geleerde ook hangen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • We blijven veilig trainen!
  We blijven veilig trainen!
  Nu het coronavirus in Nederland is opgelaait, zijn er extra, strengere maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus verder verspreidt. Bij BHV.NL volgen we de richtlijnen van het RIVM en blijven we op dezelfde veilige manier trainen, volgens het veiligheidsprotocol dat we eerder hebben opgesteld. Want juist in deze tijd is het belangrijk om een goede bedrijfsnoodorganisatie te hebben en je bedrijfshulpverleners goed te trainen.
 • Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis.
 • Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  We blijven veilig trainen! We begrijpen dat het bij onze klanten en cursisten veel vragen oproept over hoe wij onze trainingen organiseren. Daarom geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking tot de getroffen maatregelen voor onze trainingen. 
 • Week van de RI&E 2020
  Week van de RI&E 2020
  Iets later dan gepland, maar ook dit jaar is er weer een Week van de RI&E. 21 t/m 25 september staat in het teken van het onder de aandacht brengen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. 
 • BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  Februari dit jaar heeft BHV.NL het Groningse Precare overgenomen. Nu is het moment daar dat Precare verder gaat onder de naam BHV.NL.
 • NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  Met trots presenteren we, als eerste in Nederland, de Veiligheidsgame waarbij je door middel van gamification de veiligheid van jouw organisatie vergroot.
 • Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning
  Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning
  We hebben het lesprogramma van de cursus Ploegleider Basis met e-learning aangepast. Waarom onze afdeling productontwikkeling deze training heeft aangepast en wat er zoal nieuw is in deze cursus, lees je hieronder.
 • Daarom BHV.NL!
  Daarom BHV.NL!
  Stapje voor stapje gaan we allemaal weer opstarten en mogen we weer trainen! Dat is fijn, want juist nu is veiligheid extra belangrijk. En bedrijfsveiligheid staat of valt met de inzet en het handelen van de BHV’ers en de samenwerking van jullie veiligheidsorganisatie. 
 • Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Het protocol om EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen te kunnen geven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij is gereed. Het protocol is opgesteld door De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), het NIBHV, het Oranje Kruis, het Rode Kruis en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN).

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen