Stijging slachtoffers door arbeidsongevallen

donderdag 28 februari 2019
Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. Het aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop is in 2018 gestegen naar 71. Dat heeft de Inspectie SZW, (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) 26 februari bekend gemaakt. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 54 dodelijke slachtoffers in 2017.
De meeste fatale ongevallen vonden plaats in de bouw, met 20 dodelijke slachtoffers. Hierop volgen de sectoren vervoer en opslag, en groot- en detailhandel en industrie.

Werknemers steeds vaker betrokken bij arbeidsongeval

Naast het aantal dodelijke ongevallen is ook het totale aantal ernstige arbeidsongevallen gestegen. In 2018 waren er 4.368 ernstige ongevallen op de werkvloer. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van 2017, waarin er  4.212 ernstige arbeidsongevallen waren.

Groter risico in kleine bedrijven

Ongelukken tijdens het werk komen bij kleine bedrijven met minder dan 10 medewerkers relatief meer voor. Daar zijn per 100.00 werknemers 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote bedrijven zijn dat er 46 en bij grote bedrijven 11. Daarbij zijn vallen van hoogte, geraakt worden door vallende objecten, gegrepen worden door bewegende delen van een machine en aanrijdingen de meest voorkomende ongelukken.

Meer investeren in veiligheidscultuur

Volgens Inspecteur-generaal Marc Kuipers is de aantrekkende economie de reden voor de stijging van het aantal arbeidsongevallen. Steeds vaker wordt verwacht dat medewerkers sneller en efficiënter werken en is er minder vaak aandacht voor veiligheidsprocedures. Hierdoor ontstaan meer onveilige situaties en meer ongelukken. Hij roept bedrijven daarom op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken.

Veilig werken

Veilig werken is een gedeelde verantwoordelijkheid. In de Arbowet zijn daarom voor werkgevers én werknemers verplichtingen vastgelegd. Wij helpen en ondersteunen graag bij het in kaart brengen van en voldoen aan alle verplichtingen, om zo het aantal arbeidsongevallen te beperken.

Lees meer

 • BHV.NL volgt richtlijnen RIVM voor Corona virus
  BHV.NL volgt richtlijnen RIVM voor Corona virus
  Bij BHV.NL® volgen we de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Wij laten onze cursussen en trainingen niet langer doorgaan! 
 • BHV.NL behaalt derde jaar op rij fantastische scores van 96,2% en 89,1% in Cedeo klanttevredenheidsonderzoek
  BHV.NL behaalt derde jaar op rij fantastische scores van 96,2% en 89,1% in Cedeo klanttevredenheidsonderzoek
 • EEN VEILIG 2020 MET BHV.NL!
  EEN VEILIG 2020 MET BHV.NL!
  Ook in 2020 wil je jouw collega's én bezoekers een veilige(re) omgeving bieden. Wij helpen je graag op weg om het jaar goed te beginnen!
 • Vanaf september: nieuw herhalingsprogramma BHV 2019/2020
  Vanaf september: nieuw herhalingsprogramma BHV 2019/2020
  Ook deze zomer is er achter de schermen weer hard gewerkt aan een nieuw lesprogramma voor de herhalingstraining BHV. Want ieder jaar willen we onze klanten en cursisten een vernieuwend en uitdagend programma aanbieden dat aansluit bij hun wensen en behoeften.
 • Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
  Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
  BHV.NL bestaat 25 jaar. En wie jarig is trakteert! Daarom ontvangt iedereen die dit jaar een training volgt vanaf september een calamiteitenkaart cadeau. Zo heeft iedere cursist voortaan de BHV basiskennis op zak!
 • BHV.NL: al 25 jaar partner in het vergroten van bedrijfsveiligheid
  BHV.NL: al 25 jaar partner in het vergroten van bedrijfsveiligheid
  Dagelijks zetten wij ons in voor de veiligheid van (werkend) Nederland. Dit doen wij inmiddels 25 jaar en daar zijn we trots op! 
 • BHV.NL organiseert weer een gratis online cursus
  BHV.NL organiseert weer een gratis online cursus
  Dit jaar organiseren we weer een MOOC (Massive Open Online course), een online cursus waar jij gratis aan kan deelnemen. Deze staat in het teken van “Een leven lang BHV”, want BHV’er ben je altijd en overal. 
 • Trots op exclusieve samenwerking met Kennisnetwerk Destinatie Nederland
  Trots op exclusieve samenwerking met Kennisnetwerk Destinatie Nederland
  BHV.NL en Kennisnetwerk Destinatie Nederland zijn een exclusieve samenwerking aangegaan op het gebied van bedrijfsveiligheidstrainingen.
 • BHV.NL komt in actie tijdens de reanimatiemarathon voor 3fm serious request: Lifeline
  BHV.NL komt in actie tijdens de reanimatiemarathon voor 3fm serious request: Lifeline
  Op 21 december van 8.00 tot 20.00 uur vindt in de Gemeente Medemblik een reanimatiemarathon plaats voor 3fm Serious Request: Lifeline.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen