Stijging slachtoffers door arbeidsongevallen

donderdag 28 februari 2019
Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. Het aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop is in 2018 gestegen naar 71. Dat heeft de Inspectie SZW, (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) 26 februari bekend gemaakt. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 54 dodelijke slachtoffers in 2017.
De meeste fatale ongevallen vonden plaats in de bouw, met 20 dodelijke slachtoffers. Hierop volgen de sectoren vervoer en opslag, en groot- en detailhandel en industrie.

Werknemers steeds vaker betrokken bij arbeidsongeval

Naast het aantal dodelijke ongevallen is ook het totale aantal ernstige arbeidsongevallen gestegen. In 2018 waren er 4.368 ernstige ongevallen op de werkvloer. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van 2017, waarin er  4.212 ernstige arbeidsongevallen waren.

Groter risico in kleine bedrijven

Ongelukken tijdens het werk komen bij kleine bedrijven met minder dan 10 medewerkers relatief meer voor. Daar zijn per 100.00 werknemers 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote bedrijven zijn dat er 46 en bij grote bedrijven 11. Daarbij zijn vallen van hoogte, geraakt worden door vallende objecten, gegrepen worden door bewegende delen van een machine en aanrijdingen de meest voorkomende ongelukken.

Meer investeren in veiligheidscultuur

Volgens Inspecteur-generaal Marc Kuipers is de aantrekkende economie de reden voor de stijging van het aantal arbeidsongevallen. Steeds vaker wordt verwacht dat medewerkers sneller en efficiënter werken en is er minder vaak aandacht voor veiligheidsprocedures. Hierdoor ontstaan meer onveilige situaties en meer ongelukken. Hij roept bedrijven daarom op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken.

Veilig werken

Veilig werken is een gedeelde verantwoordelijkheid. In de Arbowet zijn daarom voor werkgevers én werknemers verplichtingen vastgelegd. Wij helpen en ondersteunen graag bij het in kaart brengen van en voldoen aan alle verplichtingen, om zo het aantal arbeidsongevallen te beperken.

Lees meer

 • Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Het protocol om EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen te kunnen geven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij is gereed. Het protocol is opgesteld door De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), het NIBHV, het Oranje Kruis, het Rode Kruis en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN).
 • We mogen weer trainen!
  We mogen weer trainen!
  Bij BHV.NL® volgen we de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Ontdek hoe wij ervoor zorgen dat we weer veilig kunnen trainen.
 • Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september hebben wij ook trainingen op zaterdagen gepland. Plan je cursus zo snel mogelijk in zodat je zeker weet dat je kan trainen wanneer het jou uitkomt.
 • Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus
  We mogen weer trainen! We snappen dat dit bij onze klanten en cursisten veel vragen oproept over hoe wij onze trainingen gaan organiseren. Daarom geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking tot de getroffen maatregelen voor onze trainingen. 
 • NIEUW: BHV herhalingsprogramma 20/21
  NIEUW: BHV herhalingsprogramma 20/21
  Normaal gesproken lanceren wij ieder jaar in september een nieuw BHV herhalingsprogramma. Dit jaar doen we het even helemaal anders en kunnen onze klanten en cursisten al vanaf juni kennismaken met het nieuwe lesprogramma voor de herhalingscursus BHV. ​
 • Brancheprotocol in de maak voor het geven van EHBO en BHV cursussen
  Brancheprotocol in de maak voor het geven van EHBO en BHV cursussen
  ​BHV.NL is aangesloten bij Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN), de landelijke vertegenwoordiger van Opleiding- en Adviesbedrijven op het gebied van BHV en brandveiligheid in het maatschappelijk verkeer. Met zijn allen maken we nederland een stukje veiliger.
 • BHV.NL behaalt derde jaar op rij fantastische scores van 96,2% en 89,1% in Cedeo klanttevredenheidsonderzoek
  BHV.NL behaalt derde jaar op rij fantastische scores van 96,2% en 89,1% in Cedeo klanttevredenheidsonderzoek
 • EEN VEILIG 2020 MET BHV.NL!
  EEN VEILIG 2020 MET BHV.NL!
  Ook in 2020 wil je jouw collega's én bezoekers een veilige(re) omgeving bieden. Wij helpen je graag op weg om het jaar goed te beginnen!
 • Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
  Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
  BHV.NL bestaat 25 jaar. En wie jarig is trakteert! Daarom ontvangt iedereen die dit jaar een training volgt vanaf september een calamiteitenkaart cadeau. Zo heeft iedere cursist voortaan de BHV basiskennis op zak!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen