Waar rook is, is geen BHV’er - de gevaren van brand

Maak de volgende zin af: waar rook is … Goede kans dat je ‘is vuur’ op de puntjes invulde. Rekenen wij niet fout, maar ons motto is ‘Waar rook is, is geen BHV’er’. Er is weinig zo gevaarlijk als brand, dus hoog tijd voor een artikel waarin we je meer vertellen over de gevaren van brand.
Het is een open deur: brand wil je altijd voorkomen. De vlammen en hitte zijn levensgevaarlijk en kunnen in korte tijd een enorme schade aanrichten, niet in de laatste plaats aan de gezondheid. Maar brand leidt ook tot andere risico’s. Zoals rookvorming, koolstofmonoxide, het gevaar op elektrische schokken en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen.

De gevaren van brand

Vermijd rook
Rook is de grootste boosdoener. Het is een opstijgend mengsel van gassen, dampen en roetdeeltjes. Rook is een van de gevaarlijkste componenten van vuur. Door de snelle verspreiding en giftigheid van rook is het de belangrijkste doodsoorzaak bij een brand. Daarnaast is het ook nog eens verraderlijk. Rookvorming leidt ertoe dat je minder kunt zien, wat een recept is voor méér paniek en minder vluchtmogelijkheden. Daarom is het zo belangrijk om rook te vermijden. Lukt dat niet, probeer dan laag te blijven, zodat je zo min mogelijk rook binnenkrijgt.
 
Hitte
Ook hitte is levensgevaarlijk. Tijdens een brand kan de temperatuur al snel oplopen tot meer dan 1.000 graden. Bij zulke temperaturen ben je als mens kansloos. Al vanaf een temperatuur van 65 graden functioneert het lichaam niet meer.
 
Hitte stijgt altijd op. Daardoor kan het plafond of dak snel vlam vatten. De dakconstructie wordt daardoor minder stevig, waardoor er instortingsgevaar ontstaat.
 
Koolstofmonoxide
Koolmonoxide (CO) is een erg gevaarlijk gas, dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen. Denk hierbij aan olie, gas en hout. Een onvolledige verbranding wordt veroorzaakt door onvoldoende aanvoer van zuurstof.
 
Waarom is koolstofmonoxide zo link? Omdat het zich, na inademing, hecht aan hemoglobine in het bloed. Daardoor kan je bloed geen zuurstof meer vervoeren. Adem je te veel koolstofmonoxide in, dan raak je bewusteloos en kun je dus niet meer vluchten. Hierdoor vallen de meeste slachtoffers.
 
Elektriciteit
Bij een brand die wordt veroorzaakt door elektriciteit, is er een risico dat materiaal onder stroom komt te staan. Daarom schakel je, zelfs als je alleen al de aanwezigheid van elektriciteit vermoedt, direct de elektriciteit uit. Dit doe je met de hoofdschakelaar, die zich altijd aan de buitenkant van deze ruimte bevindt. Zorg ervoor dat dit gebeurt vóórdat (bedrijfs-)hulpverleners aan het werk gaan. Als het je niet lukt de elektriciteit uit te schakelen, waarschuw je direct de brandweer.
 
Een brand waarbij elektriciteit in het spel is (bijvoorbeeld in een elektrisch apparaat of elektriciteitskast), blus je nooit met water. Water heeft namelijk de eigenschap dat het elektriciteit uitstekend geleidt. Daardoor komt de persoon die met water blust onder stroom te staan. Om een elektriciteitsbrand te blussen, kun je een schuimblusser of CO2-blusser gebruiken. Deze blusmiddelen geleiden geen elektriciteit.
 
Gevaarlijke stoffen
Als er bij een brand gevaarlijke stoffen vrijkomen, is dit extra gevaarlijk voor mens en milieu. Gevaarlijke stoffen kunnen bestaan in de vorm van vloeistoffen, dampen of gassen. Sommige gevaarlijke stoffen mogen niet in contact komen met water. Als dit wel gebeurt, kunnen er door chemische reacties gassen ontstaan die mogelijk nóg gevaarlijker zijn.
 
Op de etiketten van producten waarin gevaarlijke stoffen zijn verwerkt, staan altijd gemakkelijk te herkennen gevarensymbolen en andere waarschuwingen. Deze symbolen maken duidelijk om welke soort stof het gaat. Op die manier weten de mensen die ermee werken welke risico’s de aanwezigheid van deze stof met zich mee kan brengen. Hierdoor wordt bij brand de kans op het gebruik van een verkeerde blusstof verkleind.

Let altijd op gevaar

Zelfs een klein vuurtje kan binnen no-time uitmonden in een catastrofale brand met gevolgen die niet te overzien zijn. Zorg dus dat je op tijd weg bent uit een brandsituatie. Probeer ervoor te zorgen dat het pand helemaal ontruimd is, maar denk altijd aan je eigen veiligheid. Ook in het geval van brand is de belangrijkste basisregel voor jou als BHV’er van kracht: let op gevaar. Want als er met jou iets gebeurt, kun je ook geen hulp verlenen.

Wil je oefenen met een brand- of ontruimingsscenario? Dat kan! Op https://www.bhv.nl/zakelijk/scenario-oefening/ vertellen we je meer over de inhoud en mogelijkheden.
 

Wil je meer weten over de gevaren van brand?

Wil je meer weten over de gevaren van brand, of hoe je het beste een brand kunt blussen? Wij behandelen dit en meer in onze BHV cursussen. Heb je nog meer brandende vragen die wij voor je kunnen blussen? Neem dan vooral contact met ons op.

Lees meer

 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
 • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 
 • 5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  Hoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.
 • Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Het is dé nachtmerrie van iedere werkgever: een bedrijfsongeval. Wellicht een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke onderneming gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. In sommige sectoren zijn de risico’s groter dan gemiddeld, maar over het algemeen geldt dat overal waar mensen werken calamiteiten op de loer liggen. In dit artikel lees je meer over bedrijfsongevallen: hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de financiële gevolgen? En wat kan je doen om het te voorkomen?
 • 6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  Er bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. In dit artikel zullen we zes veelvoorkomende redenen behandelen waarom sommige mensen besluiten om geen BHV'er te worden, en waarom deze redenen niet helemaal kloppen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
Fijn dat je onze website bezoekt. Als je op ‘OK’ klikt, ga je akkoord met het feit dat wij cookies gebruiken. Wil je weten waarom? Lees onze cookie- en privacyverklaring.
Cookies uitschakelen