Is een ontruimingsplan verplicht?

Of een ontruimingsplan verplicht is hangt ervan af: als je bedrijf gevestigd is in een gebouw met een brandmeldinstallatie, ben je wettelijk verplicht een ontruimingsplan te hebben en moet je regelmatig een ontruimingsoefening doen. Maar als je in een gebouw zit zonder brandmeldinstallatie, dan is een ontruimingsplan niet verplicht. Het ontruimingsplan is onderdeel van het bedrijfsnoodplan.

Brandmeldinstallatie verplicht? Dan ook ontruimingsplan verplicht!

Of een ontruimingsplan wettelijk verplicht is hangt af van het gebouw (hoeveel m², hoeveel verdiepingen, hoe hoog is de hoogste vloer) en van de gebruiksfunctie. Je kunt je voorstellen dat de mate van zelfredzaamheid daarbij een heel grote rol speelt!
 
Bij kantoorpanden is een brandmeldinstallatie verplicht bij een gebruiksoppervlakte groter dan 500 m² en/of als het gebouw uit meer dan één verdieping bestaat. Bij een kinderdagverblijf is een brandmeldinstallatie (met volledige bewaking) al verplicht als je kinderen jonger dan vier jaar opvangt op een gebruiksoppervlakte van 200 m² of groter, of als er meer dan zes kinderbedjes zijn op de eerste verdieping of hoger. Je kan hieruit concluderen dat vele factoren hier een rol in spelen.

Het hangt dus af van de situatie wanneer een brandmeldinstallatie verplicht is. Wanneer de brandmeldinstallatie verplicht is, is ook een ontruimingsplan ook verplicht! 
Volg een cursus Coördinator BHV
Leer alles over het ontruimingsplan

Wat zegt onze wetgeving over een ontruimingsplan

Of je een ontruimingsplan moet hebben, wordt bepaald door het Bouwbesluit 2012.
Het zesde lid van het Bouwbesluit (artikel 6.23 – Ontruimingsalarminstallatie en ontruimingsplan) zegt dat als een brandmeldinstallatie wettelijk verplicht is, er ook een ontruimingsplan moet zijn.

Ontruimingsplan maken? NEN 8112 richtlijnen

Het ontruimingsplan moet worden opgesteld conform de NEN 8112 richtlijnen voor gebouwen. In deze norm wordt tevens beschreven wie er tijdens een ontruiming met welke taken is belast. Ook de verantwoordelijkheden en taken van hulpverlenende functies worden nauwkeurig beschreven. Er kunnen redenen zijn waarom een organisatie afwijkt van de NEN-norm, als je dat goed kunt onderbouwen, is dat toegestaan.
 

Meerdere bedrijven in een pand?

Zit je met meerdere bedrijven of werkgevers in een pand, dan moet je kunnen samenwerken in geval van een calamiteit. Dit kan minimaal door onderling te overleggen, maar het advies van BHV.NL is om ook samen te trainen en te oefenen. Verschillende ontruimingsplannen moeten qua procedures en alameringslijnen op elkaar aansluiten. Het is aan te bevelen om één ontruimingsplan te maken voor alle organisaties in het pand.

Niet wettelijk dan toch zeker moreel verplicht

BHV.NL adviseert dat ieder bedrijf in elke branche, groot of klein, met of zonder brandmeldinstallatie, in de binnenstad of op een industrieterrein, de rollen en taken helder heeft in geval van calamiteiten in de vorm van een ontruimingsplan en regelmatig een ontruimingsoefening doet. Het oefenen van een ontruiming is de enige manier om erachter te komen hoe goed de bedrijfshulpverlening werkt en wat je nog eventueel zou kunnen verbeteren. Dus ook al is het ontruimingsplan niet wettelijk verplicht, wij vinden dat het dat moreel wel is!

Ontruimingsplattegronden

Een belangrijk onderdeel van het ontruimingsplan zijn de ontruimingsplattegronden. Het zal je niet verbazen dat ook die het beste opgesteld kunnen worden conform NEN 8112. Het is absoluut aan te raden de plattegronden op diverse plekken in het gebouw op te hangen; want hoe gek het misschien ook klinkt, als mensen in paniek zijn, kunnen ze soms de weg naar de uitgang niet meer vinden, ook al werken ze al jaren op dezelfde plek.

Een ontruimingsplan gaat samen met frequent oefenen

Hoe mooi je ontruimingsplan en -plattegronden ook zijn, als je ze niet regelmatig oefent, heb je er eigenlijk niets aan. Vandaar dat de wet stelt dat als het ontruimingsplan verplicht is, je ook regelmatig ontruimingsoefeningen moet houden. Wat regelmatig is, laat de wet in het midden maar wij vinden dat één keer per jaar oefenen echt de ondergrens is. Want alleen door te oefenen kun je ervaren of je ontruimingsplan nog up-to-date is en kun je het waar nodig optimaliseren. Bij echte calamiteiten moet je ontruimingsplan immers 100% kloppen: een brand wacht niet geduldig af tot iedereen het pand verlaten heeft!

Wij denken en werken graag met je mee!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een ontruimingsplan voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen graag! 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Veelgestelde vragen

Is een ontruimingsplan verplicht?

Dat hangt er vanaf. Dit wordt onder andere bepaald door hoe groot het gebouw is, hoeveel verdiepingen er zijn en wat de gebruiksfunctie is. Lees de details over deze verplichting in ons artikel.

Waar moet een ontruimingsplan aan voldoen?

Een ontruimingsplan moet worden opgesteld volgens de NEN 8112 richtlijnen voor gebouwen. Er kunnen redenen zijn waarom het plan van jouw organisatie afwijkt van deze norm, maar dat moet dan wel goed onderbouwd kunnen worden. Bij BHV.NL is een ontruimingsplan een onderdeel van het bedrijfsnoodplan.

Waarom moet je een ontruimingsplan regelmatig oefenen?

De wet stelt dat als een ontruimingsplan verplicht is, je dit ook regelmatig moet oefenen. Wat regelmatig is, wordt in het midden gelaten. Wij adviseren 1x per jaar als de ondergrens. Alleen door te oefenen weet je namelijk of je ontruimingsplan werkt en nog up-to-date is. Je wilt natuurlijk niet hebben dat je er bij een echte brand of andere calamiteit achterkomt dat je je ontruimingsplan niet goed kunt uitvoeren.

Lees meer

  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.