Reanimeren met AED

Hoe reanimeer je met een AED? En hoe werkt het apparaat eigenlijk? Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat helpt om het hartritme weer te herstellen. Het bedienen van een AED is eenvoudig. Toch helpt het als je dit eerder hebt geoefend in een BHV of EHBO cursus. In dit artikel hebben we alle stappen voor reanimeren met een AED uitgelegd. Zo weet jij precies wat je moet doen.  

Wanneer gebruik je een AED?

Wanneer iemand bewusteloos is en niet normaal ademhaalt, mag je uitgaan van hartfalen. Er is dan sprake van acuut levensgevaar. Het is belangrijk zo snel mogelijk te handelen. Bel 112, start met reanimeren en zorg ervoor dat zo snel mogelijk een AED wordt ingezet.  

Iedere minuut vertraging waarmee een AED een schok toedient, vermindert de overlevingskans van het slachtoffer met 10%. Neem dan ook altijd direct een AED mee wanneer je de melding krijgt dat iemand onwel is geworden. 

Voordelen van een AED

Het inzetten van een AED bij een reanimatie heeft meerdere voordelen. 
  • Grootste voordeel: levensreddend apparaat. Een AED reageert snel en effectief op een defibrillerend hart.  
  • Eenvoudig in gebruik. Ook voor mensen zonder medische kennis. 
  • ​Snelle respons. Een AED is al binnen enkele seconden geactiveerd. 
  • Overbrugging van tijd tot professionele hulpverlening aanwezig is. 
  • Begeleiding tijdens reanimatie. Zoals het tempo voor het toedienen van borstcompressies. 
  • De aanwezigheid van een AED geeft een veilig gevoel.  

Zo werkt een AED

Een AED beschikt over twee elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. De elektroden meten het hart van het slachtoffer. Daarmee kan het apparaat het hartritme beoordelen en besluiten of het nodig is om een elektrische schok toe te dienen. Ondertussen vertelt het apparaat wat je moet doen. Doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.  

Waar vind je een AED?

Gelukkig zie je dat steeds meer bedrijven en instellingen beschikken over een eigen AED. Waarschijnlijk heb je ze ook weleens in openbare ruimtes zien hangen. Of bij jou in de wijk. Een AED wordt vaak geplaatst op een plek waar veel mensen samenkomen. Je herkent ‘m met dit pictogram.



Soms zit een AED in een afgesloten kast. Deze is te openen met een code of een sleutel. Weet dat wanneer je 112 belt over een reanimatie er direct een bericht wordt gestuurd naar burgerhulpverleners in jouw buurt die een AED kunnen bedienen.  

Hoe gebruik je een AED?

Doorloop de volgende stappen voor reanimeren met een AED.
  1. Let op de veiligheid! Benader het slachtoffer en controleer het bewustzijn. 
    a) Schud aan de schouders van het slachtoffer en vraag: ‘Gaat het?’. 
    b) Geen reactie? Blijf bij het slachtoffer en bel direct 112 (of laat iemand anders bellen). 
     
  2. ​Leg de situatie uit aan de meldkamercentralist
    a) Zet je telefoon op luidspreker en leg deze neer naast het hoofd van het slachtoffer. 
    b) Zijn er omstanders? Laat iemand een AED halen!  
        Ben je alleen? Haal de AED als deze binnen handbereik is.
    c) Volg de instructies van de meldkamercentralist.
    d) Open de luchtweg en controleer ademhaling. 
     
  3. Til de kin op door 2 vingers onder de kin te plaatsen (kinlift) om het hoofd voorzichtig naar achteren te kantelen en de luchtweg te openen. 
    a) Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er een ademhaling is. 
     
  4. Geen normale ademhaling.
    a) Haalt een tweede persoon een AED? Start dan al met het geven van 30 borstcompressies, gevolgd door 2 beademingen. Lees hier de stappen van een reanimatie
     
  5. Zet de AED aan.
     
  6. Ontbloot de borstkas
    a) Knip, scheur of trek de kleding van het slachtoffer open. Onderbreek de borstcompressies zo kort mogelijk. 
    b) Als er een tweede persoon aanwezig is, laat deze de AED dan aanzetten en aansluiten. Op die manier kun jij je richten op borstcompressies en beademing. 
     
  7. Haal de elektroden uit de verpakking en plak de elektroden op de ontblote borstkas
    a) Kijk naar de afbeeldingen op de elektroden voor de juiste plaats  
    b) Kijk naar de huid van het slachtoffer waar je de elektroden gaat plaatsen voor onregelmatigheden. Maak een eventueel natte huid droog. 
    c) Eenmaal bevestigde elektroden worden niet meer losgemaakt. Ook niet als het slachtoffer normaal gaat ademen.
     
  8. Volg op wat de AED zegt.
    a) Zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt als de AED het hartritme van het slachtoffer analyseert. 
    b) Ter controle kun je je armen spreiden en kun je vragen aan andere hulpverleners en omstanders dit ook te doen. 
     
  9. Doe wat de AED aangeeft.
    a) Als de AED wel een schokopdracht geeft: 
    - Bij een AED die automatisch een schok geeft: Zorg dat iedereen afstand houdt van het slachtoffer. 
    - Bij een AED met een schokknop: Zorg dat iedereen afstand houdt van het slachtoffer en druk op de schokknop als de AED dit aangeeft. 
    b) Als de AED geen schokopdracht geeft: 
    ​- Blijf de instructie van de AED volgen. Ga direct door met 30 borstcompressies, gevolgd door 2 beademingen. 
     
  10. Ga door met reanimeren tot het slachtoffer bij bewustzijn is, beweegt, zijn ogen opent en normaal ademhaalt of totdat de professionele hulpverleners zeggen dat je mag stoppen. 

Leer een AED te bedienen

Het volgen van een EHBO of BHV cursus is de beste manier om te leren hoe je een AED bedient. Ook al werkt het apparaat eenvoudig, het is beter om dit te leren tijdens een oefening. Je voelt je zekerder als je weet wat je moet doen en kunt sneller handelen. De eerste 6 minuten zijn namelijk van levensbelang wil je iemand kunnen redden.  

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.