Aandacht voor de RI&E vanuit het ministerie SZW

donderdag 7 april 2022
Deze week valt er bij ondernemers een brief in de brievenbus van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin ze extra aandacht vestigen op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Veel ondernemers weten niet dat het verplicht is om een RI&E op te stellen, waarom dit van belang is en hoe je een RI&E opstelt. Hierom is er door het SZW deze week meer informatie verstuurd naar ondernemers. In dit nieuwsbericht kun je lezen waarom het van belang is, wat de redenen en meerwaarden zijn van het opstellen van een RI&E en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen.

Wat is een RI&E?

De Risico-inventarisatie en -evaluatie wordt afgekort naar: RI&E. Het kan voor zich spreken, maar het opstellen van een RI&E is bedoeld om de risico's binnen jouw bedrijf te inventariseren en te evalueren. Het doel hiervan is om de risico's voor alle medewerkers te voorkomen. De risico's die niet voorkomen kunnen worden, kunnen ook worden vastgelegd zodat deze zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.

Wist je dat: een preventiemedewerker tijdens de cursus tips en tool krijgt om een RI&E op te stellen en actueel te houden?

Waarom is een RI&E verplicht?

Een RI&E is, zoals meerdere keren benoemd, verplicht. Dit ligt al 25 jaar vast in de arbowet. Nu is de vraag: waaorm is een RI&E verplicht en wat heb ik eraan?

Werk brengt altijd risico's met zich mee. Jaarlijks overlijden er 4100 mensen door beroepsziekten of ongelukken op werk en nog tienduizenden mensen zitten jaarlijks thuis door (onnodige) veiligheidsrisico's. Deze risico's hebben niet alleen betrekking op fysieke factoren, maar ook op 'onzichtbare' factoren, zoals pesten op de werkvloer en een (te) hoge werkdruk. 

De kans is groot dat je denkt dat je alle risico's wel kent en het opstellen van een RI&E dus niet nodig is. Risico's zijn echter makkelijk om over het hoofd te zien. Daarnaast veranderen risico's vaak. Een goed voorbeeld hiervan is het benoemen van de risico's op het gebied van verspreiding van een pandemie zoals corona.

De meerwaarde van een RI&E

Door het opstellen van een RI&E zorg je ervoor dat je medewerkers gezonder en veiliger kunnen werken. Dat is dé reden om een RI&E op te stellen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer redenen om een RI&E op te stellen.
  • In ieder bedrijf zitten zowel zichtbare als onzichtbare risico's.
  • Een goede medewerker is onmisbaar
  • Uitval van personeel kost gemiddeld €260,- per dag.
  • Goed werkgeverschap betekent dat je verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid en gezondheid van je personeel.
  • ​Het opstellen van een RI&E is wettelijk verplicht voor alle ondernemers met medewerkers in dienst.

Preventiemedewerker

Een RI&E wordt opgesteld door een preventiemedewerker. Het in dienst hebben van een preventiemedewerker is, net zoals het opstellen van een RI&E, verplicht. Heb je minder dan 25 medewerkers? Dan kun je er als ondernemer ook zelf voor kiezen om preventiemedewerker te worden.

Het stappenplan

Het is duidelijk wat een RI&E is, wat het doel is en wie er een opstelt, maar hoe pak je dit aan? Wij hebben op onze website een overzichtelijk stappenplan, zodat jij stap voor stap de RI&E tot stand kunt brengen en zo risico's op de werkvloer kunt voorkomen en verminderen.

Meer informatie

Wil je de risico's binnen jouw organisatie verminderen of voorkomen? Hier lees je meer over de verplichting van de RI&E en het toesten hiervan. Wil je een cursus preventiemedewerker volgen? Daarvoor kun je natuurlijk ook bij ons terecht. Wij bieden ook modulair trainen aan. Dit houdt in dat wij een incompany training kunnen verzorgen voor ieder budget.

Lees meer

  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     
  • Vandaag is het de Dag van de BHV!
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
  • BHV herhalingsprogramma 23/24
    BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
  • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
  • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
    De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
    ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
  • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
    Laat je inspireren voor een veilig 2023
    Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 
  • BHV.NL gaat partnership aan met de Dag van de BHV
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL sluit zich als partner aan bij dit mooie initiatief van Stichting Dag van de BHV, en daar zijn we trots op!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.