De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023

donderdag 5 januari 2023
Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt. Maar; houd jij je als organisatie hier ook mee bezig? Dat zou wél verstandig zijn, want de verantwoordelijkheid van een veilige werkplek ligt bij werkgevers. Een belangrijk agendapunt dus. Daarom is het goed om te weten waar de Nederlandse Arbeidsinspectie extra op gaat letten dit jaar. We hebben het Jaarplan 2023 in dit artikel voor je samengevat. 
De Nederlandse Arbeidsinspectie is onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar wat is hun rol nu precies? Kort samengevat: deze organisatie helpt werkgevers en opdrachtgevers om werken veiliger, gezonder en eerlijker te maken én houdt toezicht.

De speerpunten voor 2023
Terug naar het jaarplan voor 2023, want de ambitie van de Nederlandse Arbeidsinspectie liegt er niet om. En dat is maar goed ook. Het is niet zo dat de inspectie een hele nieuwe richting inslaat, veel van wat ze deden blijft nodig, maar wel leggen ze andere accenten. We bespreken hieronder kort de belangrijkste onderdelen. 

Terug naar één loket
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een kleine reorganisatie doorgevoerd en gaat terug naar één loket voor interne en externe signalen: ‘Meldingen en Verzoeken’. De reden? De organisatie kan op deze manier meldingen veel efficiënter beoordelen en in behandeling nemen. Ook is het zo een stuk eenvoudiger en laagdrempeliger om je zorgen te melden. Bovendien gaat het loket aan de slag om de melder beter te informeren over wat er verder gebeurt.  

Andere aanpak van arbeidsongevallen
Het is belangrijk dat meldingen en verzoeken over onveilig of ongezond werken effectief worden afgehandeld en opgevolgd. De Arbeidsinspectie gaat aan de slag met een interventiestrategie om ervoor te zorgen dat organisaties de regels wel echt naleven, vooral na een incident. Heeft er bij een bedrijf een ongeval plaatsgevonden? Dan zet De Nederlandse Inspectie in op een leerproces. Denk aan het geven van voorlichting, een waarschuwing maar ook eisen dat de omstandigheden verbeteren. De data van deze meldingen en verzoeken gaat de inspectie gebruiken voor signalering en onderzoek.

Programma’s voor specifieke risico’s

Naast het reactieve werk zoals het oppakken van meldingen, gaat De Nederlandse Arbeidsinspectie proactief aan de slag met programma’s. Ieder programma pakt specifieke risico’s rondom een thema aan. Dit zijn ze voor 2023: 
 • Arbeidsuitbuiting & Ernstige benadeling
  Dit programma gaat uitbuiting en benadeling tegen. In 2023 werkt de Arbeidsinspectie een nieuwe wetgeving uit om het strafbaar maken van arbeidsuitbuiting te verruimen.
 • Uitzendbureaus 
  De Arbeidsinspectie gaat aan de slag met een handhavingsstrategie die past bij de nieuwe certificeringsplicht van uitzendbureaus. Vaak gaat het mis op het gebied van huisvesting, zorg en onrechtmatige inhoudingen op het loon. Ook investeert de organisatie in de kwaliteit van RI&E’s en de maatregelen om risico’s tegen te gaan. Tot slot brengt de inspectiedienst in beeld wat de verdienmodellen zijn van malafide uitzendorganisaties. 
 • Internationaal, Schijnconstructies en Cao naleving
  Iedereen moet eerlijk aan het werk kunnen. Daarom wil de Nederlandse Arbeidsinspectie de voorwaarden voor eerlijke concurrentie op de Nederlandse arbeidsmarkt borgen. Hierbij is het belangrijk dat de Cao wordt nageleefd en dat er geen schijnconstructies zijn. 
 • Toezicht SUWI en Sociaal Domein 
  De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of de inkomensondersteuning en de uitvoering van schuldhulpverlening goed worden uitgevoerd door gemeenten, het UWV en SVB. Hierbij heeft de inspectie in het bijzonder aandacht voor het niet-gebruik van deze regelingen. 
 • PSA, Arbeidsdiscriminatie en Fysieke belasting
  Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een actueel thema. Grensoverschrijdend gedrag, arbeidsdiscriminatie en uitzendarbeid zijn de hoofdoorzaak van ziekteverzuim. Er komt een plan van aanpak voor intern ongewenst gedrag en een instrument voor werkgevers. In een aantal sectoren gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoek doen naar de oorzaken van intern ongewenst gedrag.
 • Blootstelling gevaarlijke stoffen 
  Er zijn sectoren waar de gezondheid- en veiligheidsrisico’s zich opstapelen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Hier werken vaak kwetsbare mensen. Het doel van dit programma? Vroegtijdig nieuwe en opkomende risico’s signaleren en aanpakken. De focus ligt op het agenderen van risico’s bij organisaties die invloed kunnen uitoefenen op risicobeheersing. Rondom asbest wordt er scherp ingezet op het naleven van de regelgeving en sanering. Er komen steekproeven! Als het gaat om procesveiligheid (Brzo/ARIE), wil de Nederlandse Arbeidsinspectie bedrijven beter informeren over wettelijke eisen en de werkwijze in de branche. Daarnaast gaat de organisatie aan de slag met het verzamelen van informatie om een inspectiemethode en interventiestrategie te ontwikkelen. Tot slot richten de interventies van dit thema zich op het niet naleven van regelgeving, de herkeuringsplicht en het ongewenst doorstarten van bedrijven die asbest verwijderen.
 • Goed werkgeverschap in sectoren en ketens (nieuw!)
  De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat nog meer en breder samenwerken. Denk aan brancheorganisaties in verschillende sectoren maar ook met samenwerkingspartners op landelijk niveau. De inspectie gaat ook kijken naar de risico’s in sectoren zoals agri-food, 24-uursbezorging en gemaks- en verzorgingsdiensten. Opdrachtgevers worden aangesproken op hun wettelijke verplichtingen als het gaat om eerlijk, veilig en gezond werken én op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierbij staat goed werkgeverschap centraal. 
 • Trends en ontwikkelingen (nieuw!)
  Data is onmisbaar in deze tijd. Zo ook voor de Arbeidsinspectie. De organisatie gaat aan de slag met data, gegevens en media-analyses. Het doel? Trends en ontwikkelingen nog beter in de gaten houden en opkomende risico’s sneller signaleren en duiden.
Dat waren ze: de hoofdlijnen uit het Jaarplan 2023 van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Relevant voor iedere organisatie, in iedere branche. Wil je meer weten over één van deze programma’s? Het hele plan download je hier
 

Aan de slag met bedrijfsveiligheid!

Wil jij de veiligheid van jouw medewerkers op orde hebben en moeiteloos door een controle van de Nederlandse Arbeidsinspectie komen? Dan staan wij voor je klaar. BHV.NL heeft een uitgebreid dienstenpakket om jouw bedrijfsveiligheid goed te regelen. Denk aan trainingen, opleidingen en cursussen op het gebied van BHV, EHBO en omgaan met ongewenst gedrag. Op maat, incompany of individueel: jij kiest.

Graag helpen wij je met het vormgeven van je veiligheidsambitie. Behoefte aan sparren of advies? Ook dat doen we graag.
Adviesgesprek aanvragen
Stel vrijblijvend je vraag

Lees meer

 • BHV.NL is BVBN-erkend opleider
  BHV.NL is BVBN-erkend opleider
  In Nederland speelt de Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van BHV-opleidingen en fungeert als een erkenningsregeling voor gekwalificeerde opleiders in bedrijfsveiligheid. BHV.NL is een BVBN-erkend opleider. 
 • BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
  BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
  Dit jaar bestaat BHV.NL 30 jaar en om dit te vieren geven we 30 gratis veiligheidscursussen cadeau aan sportclubs en verenigingen. Zo zorgen wij samen voor de veiligheid van jouw sportclub. Wil jouw sportclub gratis door ons getraind worden? Meld je direct aan!
 • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
  Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
  In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
 • Laat je inspireren voor 2024
  Laat je inspireren voor een veilig 2024
  Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
 • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
  De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
  Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
   
 • Vandaag is het de Dag van de BHV!
  Vandaag is het de Dag van de BHV!
  De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
 • BHV herhalingsprogramma 23/24
  BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
  Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
 • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
 • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
  Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
  ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.