De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers

dinsdag 7 november 2023
Weet jij hoeveel dodelijke ongevallen er in 2022 waren op Nederlandse werkvloeren? 40. Dat zijn er 40 te veel, vinden wij. Iedere dag gebeuren er ongelukken bij bedrijven die in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Daarom is het essentieel dat iedere organisatie een beleid heeft op het gebied van veilig werken. Ontdek hier alle cijfers en handige tips. 
Is er een ongeval gebeurd in jouw organisatie? Dan moet je deze direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dat zegt de Arbeidsomstandighedenwet. Het gaat dan specifiek om ongevallen waarbij het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, er sprake is van blijvend letsel of nog erger; het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van het ongeluk. Maar hoe vaak komt dat nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.

Meer ongevallen, minder doden

In 2022 zijn er door de Arbeidsinspectie 2.418 arbeidsongevallen onderzocht. Dit is een stuk meer dan in 2021 en 2020 ( +19%). Dat zie je ook terug in onderstaande tabel van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Vorig jaar waren er totaal 2.357 slachtoffers. Als je dit omrekent, hebben we het over 27 slachtoffers per 100.000 banen. Het aantal dodelijke slachtoffers is, gelukkig, minder dan de jaren hiervoor: 40 slachtoffers overleefden het ongeval niet. Een derde van de gemelde ongevallen heeft naar verwachting geleid tot blijvend letsel. Of het nu gaat om een val, contact met scherpe voorwerpen, een botsing met een voertuig of machine of gevaarlijke stoffen; ieder ongeval is er één te veel. 


Tabel van Nederlandse Arbeidsinspectie

Gevaarlijkste sectoren

In 2021 zagen we nog een afname van het aantal ongevallen. Maar het afgelopen jaar zijn deze aantallen in alle sectoren per 100.000 banen weer licht toegenomen. Wat zijn dan de meest risicovolle branches? Als je het absoluut bekijkt gebeuren in de Bouwnijverheid, Industrie, Vervoer en opslag en Handel de meeste arbeidsongevallen. De meeste dodelijke ongevallen vonden plaats in de branches Vervoer en Opslag (8), gevolgd door Handel (7) en Industrie (7). Bekijk je het relatief dan vonden in 2022 echter de meeste ongevallen plaats in de sectoren Waterbedrijven en afvalbeheer; Bouw; Landbouw, Bosbouw en visserij en in de Industrie (per 100.000 banen). Deze cijfers zie je overzichtelijk terug in onderstaande tabel.


Tabel van de Nederlandse Arbeidsinspectie 

Klein maar fijn?

Veel mensen denken dat ongevallen het vaakst gebeuren bij grotere organisaties. Toch werken slachtoffers verhoudingsgewijs vaker bij kleine bedrijven.
We zetten de cijfers op een rij:
 • Bedrijven met minder dan 10 werknemers: gemiddeld 62 werkenden per 100.000 banen zijn slachtoffer. Oftewel: 41,4% van de slachtoffers van een arbeidsongeval werkt bij een bedrijf met <10 werknemers.
 • Bedrijven met meer dan 100 werknemers: gemiddeld 10 werkenden per 100.000 banen zijn slachtoffer.
 • Van de dodelijke slachtoffers werkt 65% bij een bedrijf met <10 werknemers en 7,5% bij bedrijven met 100 of meer medewerkers.

Ongelukkige nieuwkomers

Speelt werkervaring nog een rol bij het soort ongelukken? Ja, dat lijkt er wel op. Stagiaires en studenten blijken namelijk vaker een arbeidsongeval te krijgen waarbij ze in contact komen met een arbeidsmiddel of een object dan mensen in loondienst. Hetzelfde geldt voor medewerkers die kort in dienst zijn en jonge werknemers. Conclusie? Aandacht voor veiligheid en de risico’s is tijdens onboarding ontzettend belangrijk. Hier schreven we eerder al een blog over, deze lees je hier.

Breng risico’s in kaart en neem maatregelen!

Deze cijfers maken het kristalhelder: het is in iedere organisatie van levensbelang om aan de slag te gaan met bedrijfsveiligheid. Zo voorkom je (dodelijke) ongevallen. Maar, hoe pak je dit nu aan? Zorg dat alle risico’s duidelijk in kaart zijn gebracht en dat daar ook maatregelen op genomen zijn. Het in kaart brengen van de risico's kan de preventiemedewerker voor je doen. Vergeet de risico's ook niet regelmatig opnieuw te bekijken. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe werkprocessen waarbij nieuwe risico’s zijn ontstaan? Ook is het essentieel medewerkers goed te informeren en te wijzen op gevaren. Zorg ervoor dat iedereen bekend is en blijft met de procedures en protocollen.

Als het dan toch mis gaat, zijn BHV’ers goud waard. Deze helden kunnen in het geval van een calamiteit daadkrachtig optreden. Train ze op de risico’s die voorkomen in de organisatie en laat ze goed oefenen. Zo kunnen ze met zekerheid handelen in geval van nood. BHV.NL kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld met de cursus Modulair trainen: een BHV-cursus op maat. Extra tip: registreer elk ongeval, klein of groot. Dit geeft je de mogelijkheid om de veiligheid binnen jouw organisatie te analyseren en de juiste maatregelen te nemen. Een voorbeeld van een meldingsdocument vind je hier. Meer informatie? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder!

Lees meer

 • Laat je inspireren voor 2024
  Laat je inspireren voor een veilig 2024
  Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
 • Vandaag is het de Dag van de BHV!
  Vandaag is het de Dag van de BHV!
  De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
 • BHV herhalingsprogramma 23/24
  BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
  Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
 • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
 • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
  Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
  ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
 • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
  De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
  ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
 • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
  Laat je inspireren voor een veilig 2023
  Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 
 • BHV.NL gaat partnership aan met de Dag van de BHV
  Vandaag is het de Dag van de BHV!
  De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL sluit zich als partner aan bij dit mooie initiatief van Stichting Dag van de BHV, en daar zijn we trots op!
 • BHV.NL spreekt waardering uit voor BHV'ers
  BHV.NL spreekt waardering uit voor BHV'ers
  In het magazine van de Dag van de BHV vertelt directeur Hans de Bruyn waarom BHV.NL partner is geworden van deze dag en waarom deze dag zo belangrijk is.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.