Nieuwe driedaagse cursus preventiemedewerker

donderdag 19 maart 2020
Een nieuwe cursus preventiemedewerker vraagt natuurlijk om uitleg. Want waarom hebben we de cursus preventiemedewerker in een nieuw jasje gestoken, wat is er anders en waarom duurt deze nu drie dagen in plaats van één?

Zekerheid in handelen

Vincent van onze afdeling Productontwikkeling was betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe cursus preventiemedewerker. Hij zag dat er behoefte was aan meer verdieping om gezond en veilig werken binnen de eigen organisatie te stimuleren en borgen en constateerde dat de stap van niets naar preventiemedewerker niet in één dag is gemaakt. Vincent: “Je hebt als preventiemedewerker meer verdieping en vaardigheden nodig om de rol van preventiemedewerker en de daarbij horende taken te kunnen uitvoeren.”

Functieomschrijving van de preventiemedewerker

Als preventiemedewerker heb je verschillende skills nodig om je werk te kunnen doen en je taken uit te kunnen voeren:
  • Weten wat de wet zegt, begrijpen wat dit betekent en dit kunnen naleven voor je organisatie
  • Weten hoe de RI&E is opgebouwd, mee kunnen schrijven aan de RI&E en deze actueel weten te houden
  • Persoonlijke vaardigheden om directie, OR en collega’s te kunnen adviseren, overtuigen en beïnvloeden

Persoonlijke vaardigheden

De ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden en soft skills staat centraal zodat je als preventiemedewerker meer van toegevoegde waarde kan zijn binnen jouw organisatie. Vincent: “Als preventiemedewerker binnen jouw organisatie, heb je die skills nodig. Want hoe breng je anders jouw advies op een goede manier bij de directie en collega’s en hoe weet je ze te overtuigen van de dingen die jij bedacht hebt en die noodzakelijk zijn? Het gaat tijdens de training om bewustwording van de risico’s en het opdoen van inzichten om op een andere manier naar je organisatie te kijken.”

Oefenen met een acteur

Tijdens een van de cursusdagen ga je ook een dagdeel oefenen met een acteur. De persoonlijke vaardigheden die nodig zijn om je taken te kunnen uitvoeren, zoals het adviseren, overtuigen en beïnvloeden, leer je namelijk door te doen, te oefenen, feedback te krijgen en daarop te reflecteren. Dit oefenen doen we aan de hand van gedragscarrousels. In ronde een helpt de acteur je om bepaald gedrag te herkennen. Ronde twee staat in het teken van hoe te reageren op bepaald gedrag. Je krijgt als cursist hierbij de mogelijkheden om te experimenten. Er is geen goed of fout. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en zekerheid in handelen als preventiemedewerker.

Eigen organisatie staat centraal

Wat in de nieuwe cursus écht anders is, is de verbinding van de theorie met de praktijk én andersom. Wij zorgen dat je in de functie van preventiemedewerker groeit. Daarom ga je gedurende de cursus aan de slag met het maken van opdrachten binnen je eigen organisatie. De uitkomsten hiervan worden besproken op de daaropvolgende cursusdag. De organisatieopdrachten helpen je met het schrijven van de RI&E, met als resultaat dat je aan het eind van de driedaagse cursus preventiemedewerker een RI&E mee terug neemt naar je organisatie en je direct aan de slag kan als preventiemedewerker.

Lees meer

  • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     
  • Vandaag is het de Dag van de BHV!
    Vandaag is het de Dag van de BHV!
    De eerste maandag van november is Dag van de BHV. Een dag voor organisaties om bedrijfshulpverleners in het zonnetje te zetten en bedrijfshulpverlening onder de aandacht te brengen. BHV.NL is partner van de Dag van de BHV, en daar zijn we trots op! Zet jij de BHV’ers in jouw organisatie ook in het zonnetje vandaag?
  • BHV herhalingsprogramma 23/24
    BHV Herhalingsprogramma 23/24 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
    Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 19 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
  • Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    Meerjarenplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2023 - 2026
    ​Iedere vier jaar is het zover. Dan schetst de Nederlandse Arbeidsinspectie haar ambities, programma’s en activiteiten voor de komende jaren. Nu is het tijd voor het Meerjarenplan 2023-2026.
  • DE PLANNEN VAN DE NEDERLANDSE ARBEIDSINSPECTIE VOOR 2023
    De plannen van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2023
    ​Gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden; dat is het thema waarop wij ons bij BHV.NL focussen én waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie zich richt.
  • Laat je inspireren voor een veilig 2023 | BHV.NL
    Laat je inspireren voor een veilig 2023
    Laat je inspireren voor een veilig 2023 door de veiligheidsaanpak van andere organisaties! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.