Nieuwe driedaagse cursus preventiemedewerker

donderdag 19 maart 2020
Een nieuwe cursus preventiemedewerker vraagt natuurlijk om uitleg. Want waarom hebben we de cursus preventiemedewerker in een nieuw jasje gestoken, wat is er anders en waarom duurt deze nu drie dagen in plaats van één?

Zekerheid in handelen

Vincent van onze afdeling Productontwikkeling was betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe cursus preventiemedewerker. Hij zag dat er behoefte was aan meer verdieping om gezond en veilig werken binnen de eigen organisatie te stimuleren en borgen en constateerde dat de stap van niets naar preventiemedewerker niet in één dag is gemaakt. Vincent: “Je hebt als preventiemedewerker meer verdieping en vaardigheden nodig om de rol van preventiemedewerker en de daarbij horende taken te kunnen uitvoeren.”

Functieomschrijving van de preventiemedewerker

Als preventiemedewerker heb je verschillende skills nodig om je werk te kunnen doen en je taken uit te kunnen voeren:
  • Weten wat de wet zegt, begrijpen wat dit betekent en dit kunnen naleven voor je organisatie
  • Weten hoe de RI&E is opgebouwd, mee kunnen schrijven aan de RI&E en deze actueel weten te houden
  • Persoonlijke vaardigheden om directie, OR en collega’s te kunnen adviseren, overtuigen en beïnvloeden

Persoonlijke vaardigheden

De ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden en soft skills staat centraal zodat je als preventiemedewerker meer van toegevoegde waarde kan zijn binnen jouw organisatie. Vincent: “Als preventiemedewerker binnen jouw organisatie, heb je die skills nodig. Want hoe breng je anders jouw advies op een goede manier bij de directie en collega’s en hoe weet je ze te overtuigen van de dingen die jij bedacht hebt en die noodzakelijk zijn? Het gaat tijdens de training om bewustwording van de risico’s en het opdoen van inzichten om op een andere manier naar je organisatie te kijken.”

Oefenen met een acteur

Tijdens een van de cursusdagen ga je ook een dagdeel oefenen met een acteur. De persoonlijke vaardigheden die nodig zijn om je taken te kunnen uitvoeren, zoals het adviseren, overtuigen en beïnvloeden, leer je namelijk door te doen, te oefenen, feedback te krijgen en daarop te reflecteren. Dit oefenen doen we aan de hand van gedragscarrousels. In ronde een helpt de acteur je om bepaald gedrag te herkennen. Ronde twee staat in het teken van hoe te reageren op bepaald gedrag. Je krijgt als cursist hierbij de mogelijkheden om te experimenten. Er is geen goed of fout. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en zekerheid in handelen als preventiemedewerker.

Eigen organisatie staat centraal

Wat in de nieuwe cursus écht anders is, is de verbinding van de theorie met de praktijk én andersom. Wij zorgen dat je in de functie van preventiemedewerker groeit. Daarom ga je gedurende de cursus aan de slag met het maken van opdrachten binnen je eigen organisatie. De uitkomsten hiervan worden besproken op de daaropvolgende cursusdag. De organisatieopdrachten helpen je met het schrijven van de RI&E, met als resultaat dat je aan het eind van de driedaagse cursus preventiemedewerker een RI&E mee terug neemt naar je organisatie en je direct aan de slag kan als preventiemedewerker.

Lees meer

  • BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoek
    BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoek
    Eén keer in de twee jaar vragen wij CEDEO om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Bij BHV.NL vinden we het belangrijk om dat wat we beloven ook waar te kunnen maken. Door onze klanten te vragen naar hun ervaringen, kunnen wij er onder andere voor zorgen dat wij de deskundigheid en kwaliteit kunnen blijven leveren die we beloven.  In dit artikel vertellen wij je meer over de resultaten van dit onderzoek.  
     
  • 15 buitensportverenigingen winnen veiligheidscursus
    15 buitensportclubs krijgen veiligheidscursus cadeau
    BHV.NL is in juli 30 jaar geworden! Om dit te vieren geven wij dit jaar 30 veiligheidscursussen weg aan sportclubs en verenigingen. De winnende clubs krijgen een veiligheidscursus cadeau speciaal samengesteld voor sportclubs, bestaande uit: reanimatie en EHBO ((sport)blessures, verstikking, verslikking en het aanleggen van een verband). Zo zorgen wij samen dat er veilig gesport kan worden.
  • BHV.NL is jarig
    BHV.NL is jarig
    Hoera, BHV.NL is 30 jaar! Al 30 jaar maken wij ons sterk voor de veiligheid van organisaties in Nederland, en daar zijn we trots op! Om deze mijlpaal te vieren hebben wij dit jaar verschillende leuke acties. 
  • Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
    Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
    BHV.NL bestaat 30 jaar. En wie jarig is trakteert! Daarom delen we vanaf juli 2024 een jaar lang onze calamiteitenkaart uit tijdens onze trainingen. Zo heeft iedere cursist voortaan de BHV basiskennis op zak!
  • BHV.NL is BVBN-erkend opleider
    BHV.NL is BVBN-erkend opleider
    In Nederland speelt de Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van BHV-opleidingen en fungeert als een erkenningsregeling voor gekwalificeerde opleiders in bedrijfsveiligheid. BHV.NL is een BVBN-erkend opleider. 
  • BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
    BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
    Dit jaar bestaat BHV.NL 30 jaar en om dit te vieren geven we 30 gratis veiligheidscursussen cadeau aan sportclubs en verenigingen. Zo zorgen wij samen voor de veiligheid van jouw sportclub. Wil jouw sportclub gratis door ons getraind worden? Meld je direct aan!
  • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?
  • De urgentie van veilig werken: feiten, cijfers en tips
    De urgentie van veilig werken: feiten en cijfers
    Hoe vaak komen arbeidsongevallen nu voor in Nederland? De Nederlandse arbeidsinspectie heeft dit het afgelopen jaar weer gemonitord. We nemen je in vogelvlucht mee door de cijfers.
     

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.